«Рухи» на нерухомості. Як не попастися на пропозиції житлових шахраїв

Уважається, частіше можна втрапити в халепу, купуючи житло на вторинному ринку. Однак часто «горять» і ті, хто виклав гроші за квартиру в новобудовах.

«Рухи» на нерухомості. Як не попастися на пропозиції житлових шахраїв

 

Що треба пам’ятати, що перевіряти, аби не стати «героєм» чиєїсь афери – з’ясовував «Замок». 

Хоч, за словами помічника начальника Ужгородського МВ УМВС зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Людмили Феєр, в обласному центрі Закарпаття такої практики не траплялося, але майже в усій країні були масові випадки, коли на будівництво житла фірма брала гроші з інвесторів (у майбутньому власників квартир), а потім безслідно зникала.  «Кинуті» вимагали справедливості, скаржилися в прокуратуру, влаштовували акції протесту. Але здебільшого будівництво так і не відновлювалося й кошти ошуканим ніхто не повернув. 

Траплялося й таке, що забудовники продавали ті самі квартири по колу без відома «перших» покупців.

 Отож, аби не залишитися без грошей і житла, у будь-якому разі передусім фахівці радять вивчити папери, які пропонують для підписання. Покупець обов’язково має перевірити наявність пакету документів про компанію й проект: установчі (свідоцтво про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, статут компанії, свідоцтво ІПН тощо), ліцензію, проектну декларацію, попередній протокол розподілу житлової площі; постанову місцевої влади про виділення земельної ділянки на будівництво тощо. На всіх папірцях обо¬в’яз¬ково повинні стояти «мокрі» штампи, печатки, підписи.

При купівлі житла в новому будинку, який уже здали в екс¬плуатацію, укладається договір купівлі-продажу об’єкта. Нотаріус Алла Ластівка каже, що продавцем у цьому випадку виступає будівельна компанія, яка в процесі зведення об’єкта оформила на себе всі документи на право власності. Підписання договору відбувається в нотаріуса, який, закріплює цю угоду своїм підписом і вносить до реєстру нотаріальних угод. І лише після цього покупець має  оплатити за помешкання й зафіксувати своє право власності у БТІ.

 Обережно – діти! 

Найбільшим ризиком на вторинному ринку є купівля житла, яке є спільною власністю подружжя, те, в якому проживали неповнолітні діти, або ж те, що недавно дісталося в спадок. 

Якщо квартира чи будинок є спільною власністю подружжя, то  має бути пред’явлена письмова, нотаріально засвідчена згода чоловіка або дружини продавця. 

У разі, коли йдеться про  нерухомість, де прописані неповнолітні, з усіма потрібними документами має бути ще й дозвіл органу опіки й піклування. 

Відповідно до законодавчих актів, батьки не мають права без нього укладати договори усупереч правам та інтересам дітей. 

Отож, щоб не втрапити в довгу судову тяганину, при укладенні договору купівлі-продажу нерухомості треба вимагати від продавця довідку, в якій мають бути зазначені всі його члени сім’ї, їх згоду, а також дозвіл органу опіки та піклування на продаж нерухомості.

 Небезпечний  спадок

Доволі часто квартири продають спадкоємці померлого. Варто пам’ятати, що не завжди вони мають на це повноваження. Розпоряджатися майном людина може тільки через шість місяців після відкриття спадщини, отримавши в нотаріальній конторі свідоцтво про її прийняття. Трапляється і так, що в продавця є свідоцтво про прийняття спадщини, однак родичі спадкодавця не згідні з цим і звертаються до суду з відповідним позовом. У таких випадках перед укладенням договору купівлі-продажу варто довідатися, чи є в продавця родичі, які можуть претендувати на це майно. Якщо виявиться, що є, слід одразу ж дізнатися, чи була з їхнього боку відмова від прийняття спадщини та чи не була ця відмова відкликана.

Юридична чистота квартири

Юрист Олександр Пересоляк каже, що, купуючи квартиру, слід перевірити й заборгованість за комунальні послуги. Якщо ж вона є, то борг за воду, світло чи газ можна утримати із загальної суми контракту. Варто подбати й про наявність довідки про кількість прописаних у помешканні людей. Також, попередньо узгоджуючи всі умови купівлі нерухомості, слід дізнатися в продавця, чи не є вона заставою. І лише відтак можна укладати в нотаріуса договір купівлі-продажу й заяву про отримання реальної суми коштів за цією угодою. 

14 листопада 2012р.

Теги: квартира, нерухомість, житло

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи