Економні лампочки несуть загрозу довкіллю та нашому здоров’ю

Нещодавно чи не у всіх обласних ЗМІ прокуратура краю звітувала про здобутки: на підприємство, яке не утилізувало люмінесцентні лампи (у народі їх називають лампами денного світла), згідно з чинним законодавством наклали штраф. Звитяга прокураторів, звичайно, заслуговує на похвалу. Проте було б і справді чому радіти, якби ситуація щодо утилізації небезпечних побутових батарейок, люмінесцентних та економних ламп не була такою плачевною.

Економні лампочки несуть загрозу довкіллю та нашому здоров’ю

 

Насправді ж те, що виявила прокуратура, тільки крапля в безмежному небезпечному морі використаних та викинутих будь-де подібних приладів. Важко навіть уявити, скільки небезпечного непотребу вже робить свою чорну справу на санкціонованих та несанкціонованих смітниках. На жаль, ані влада, ані тим паче простий люд ще не усвідомили, у що може обернутися нам наша ж легковажність у ставленні до відпрацьованих батарейок та ламп.

Хоча деякі поступи щодо утилізації батарейок наразі зроблено. Йдеться про добрий почин волонтерів, які зініціювали прийом використаних батарейок в Ужгороді. Хоча, на жаль, їх приймають лише у кількох місцях обласного центру. Та й, що гріха таїти, небагато містян поспішають принести їх туди. А дехто ще й дорікає, мовляв, ці «доброчинці» за­снували собі непоганий бізнес. Як на мене, нехай вони й заробляють на цьому, проте роблять дуже потрібну і корисну справу – хоча б трохи менше небезпечного непотребу забруднюватиме навколишнє середовище, у якому ми з вами живемо.

Та якщо нині простому обивателю ситуація із використаними батарейками та люмінесцентними лампами хоча б трохи зрозуміла, то що стосується таких популярних енергозберігаючих лампочок, то тут поки що абсолютний вакуум. Перш за все, відсутня інформація щодо шкідливості цього популярного нині (адже економить таку дорогу електро­енергію!) освітлювального приладу. Ні, звичайно, інформацію знайти дуже просто. Треба тільки захотіти цього. Йдеться про відсутність інформування громадян з боку відповідних органів, які зобов’язані довести до відома населення те, яку шкідливість затаїли у собі ці «економки», і що їх також категорично заборонено викидати у смітник, а слід утилізувати.

А хто б, на вашу думку, мав це робити? Від­повідь очевидна – виробник, який, очевидно, закладає у ціну енергозбері­гаючих ламп, а вона дуже й дуже немаленька, і вар­тість їх утилізації. Тож логіч­но, що коли у мене вийшла з ладу «економка», я підійшла в магазин, у якому її придбала, і запитала, чи вони приймають використані лампи. Відповідь була негативною. Таку ж від­повідь я отримала і в інших магазинах, де є у продажу новомодні освітлювальні прилади. Тож цілком зрозуміло, що навіть при бажанні не завдати шкоди природі утилізувати їх можна лише на смітник...

До речі, уряд своїм розпорядженням на­віть заборонив бюджетним організаціям з 1 січня 2009 року купувати лампи розжарювання, таким чином зобов’язавши використовувати енерго­ощадні освітлювальні прилади. Проте законодавці й ті, хто підписує укази та розпорядження, наче забули чи не помітили невеличкий напис в ін­струкції до використання енерго­збе­рігаючих розрядних ламп: «Лампу не можна викидати в смітник!». Але й здати її на переробку немає куди.

Зважаючи на такі сумні реалії, залишається сподіватися тільки на диво. Бо лише дивом можна хоча б до пори до часу уникнути екологічного армагедону, який, ок­рім усьо­го іншого, пришвидшує і таке нерадиве ставлення влади до бомби сповільненої дії, якою і є вищезгадані небезпечні від­пра­цьо­вані прилади. Розраховувати ж на зважену державну по­лі­тику у вирішенні цього питання наразі не доводиться. Не до того ни­нішній владі, аби думати про завтрашній день своєї кра­їни. Наразі – розділяй і владарюй, а там хоч трава, отруєна важкими металами з від­працьованих батарейок і ламп, не рости...

Оксана ДОРОШ

Зверніть увагу!

Енергозберігаючі лампи, що стали модними не так давно, можуть завдати серйозної шкоди чутливій шкірі, заявляють фахівці з Великобританії. Світло енергозбережних ламп може стати причиною мігрені і навіть нападів епілепсії. У людей із чутливою шкірою через такі лампочки можуть з“явитися висип, екзема, псоріаз і набрякни на шкірі.

Шкідливі вони і для ніжної шкіри немовлят.

Нині існує 2 види енергозбережних ламп: колагенові і флуоресцентні. Найнебезпечніші з них – флуоресцентні.

Фахівці радять виключити з продажу лампочки цього виду, розраховані на 100 ватів. Лампи енергоємністю 40 і 60 ватів вважаються менш шкідливими.

ВООЗ висловлює серйозні побоювання з приводу безпеки компактних флуоресцентних ламп.

Раніше Конгрес США ухвалив рішення про повну відмову до 2013 року від ламп розжарювання і перехід на енергозбережні лампочки, що дозволяють заощадити до двох третин електроенергії.

Проте експерти міністерств охорони здоров’я Канади і Великобританії попереджають про те, що використання даного типу ламп являє серйозну загрозу здоров“ю людини, оскільки, по-перше, у CFL присутня високотоксична ртуть (4–5 міліграмів), а, по-друге, цей тип ламп характеризується високим рівнем радіаційного фону і електромагнітного випромінювання, еквівалентного прямій дії ультрафіолетових сонячних променів.

На Енергетичному міжнародному форумі в Найробі в лютому представники 140 країн підтримали декларацію по зниженню використання ртуті в товарах загального користування, таких, як термометри або електроприлади, проте це поки номінальне рішення.

А поки що варто знати: якщо у вас розбилася флуоресцентна лампа, медики рекомендують негайно відкрити вікна і вивести з приміщення людей і домашніх тварин щонайменше на 15 хвилин (а ліпше на кілька годин), поки не ви­вітриться отруйна пара ртуті.

До речі, у багатьох країнах світу такі лампи не використовують. Зокрема, заборона на них існує в Ізраїлі.

13 листопада 2012р.

Теги: економні лампочки, загроза

Коментарі

макс 2012-11-16 / 11:51:16
Необхідно переходити на світодіодні лампи, які не містять ртуті, не потребують утилізації і набагато економніші і довговічніші ніж усі економки.

1958 2012-11-14 / 00:58:58
В свое время было несколько предложений по созданию предприятий по утилизации ртутьсодержащих ламп в нашей области. По неизвестным причинам дело заглохло. Следует также обратить внимание на то, лампы какого производителя покупать. Однозначно, что дешевые "maxus"-ы, с несовершенным люминофором и преобразователем напряжения, только навредят вашему здоровью. Покупайте лампы проверенных брендов и все будет в порядке.


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи