Богом дане, чи Богом забуте?

Рахівський Богдан простягнувся між горами на кілька кілометрів. Оточений з усіх боків вершинами, він міг би бути справжнім раєм для туристів, однак погана інфраструктура заважає людям розвивати зелений туризм.

Богом дане, чи Богом забуте?

Школа у  п’яти корпусах

За легендами, назва населеного пункту, яку, до слова, прийнято вимовляти з наголосом на перший склад, походить від імені опришка, який його заснував, однак є також версія, що Богдан назвали так через те, що його мешканці були впевнені: село це було дане Богом. Нині в цій мальовничій місцині проживає майже 5 тисяч людей. Хоча насправді їх набагато менше, адже чимало місцевих мешканців (близько 700) працюють на заробітках у сусідніх країнах і додому навідуються доволі рідко.

Сільський голова Богдана Петро Ференц не приховує, що проблем у населеному пункті вистачає, через що село, мовляв, і депресивне. Основні негаразди – малоземелля і величезний надлишок трудових ресурсів. Земель запасу у сільської ради нині немає зовсім. Рівнинна ж частина забудована так щільно, що зводити нові будинки просто ніде. Межі села можна розширювати в гори та у верхів’я гірських приток Білої Тиси, однак це треба робити у комплексі з будівництвом доріг та розширенням соціальної ін­фраструктури.

Між тим, сьогодні навіть діючі місцеві установи потребують великих капіталовкладень. Насамперед, зведення нової школи. Нинішня розташована в п’яти пристосованих приміщеннях на відстані кількасот метрів одне від одного, тож учителям на перервах доводиться постійно бігати від одного корпусу до іншого. До речі, тільки один із цих корпусів будувався спеціально для потреб школярів, однак було це ще за чехословацького періоду в 1933 році, і з тих пір школа мало змінилася як зовні, так і зсередини. 

IMG_2927

Окрім богданців, до розкиданої по селу школи приїздять на навчання діти з присілка Бребоя. Тамтешній навчальний заклад взимку минулого року згорів через проблеми з електрикою, тому тепер дітворі доводиться шкільним автобусом добиратися до школи за кілька кілометрів. 

Надзвичайно гострою для Богдана є і проблема зайнятості. Нині більшість місцевих мешканців працюють на державному підприємстві «Рахівське лісодослідне господарство», у Карпатському біосферному заповіднику, бюджетних установах села та районного центру, декількох дрібних лісорозробних приватних підприємствах. Однак господарські та бюджетні структури не можуть охопити значної частини працездатного населення. Чимало молоді, чоловіків і жінок різного віку у пошуках заробітку змушені покидати рідні домівки. Прикро, що багато з тих, хто залишився у Богдані, через безробіття і бідність починають зловживати алкоголем.

Смітники завалені ПЕТ-пляшками

Парадоксально, але природа поки створює для богданців більше незручностей, ніж перспектив. Малоземелля не дозволяє розбудовувати на території села великі туристичні об’єкти, а в розвитку зеленого туризму місцеві мешканці не надто зацікавлені. «Кілька років тому агентство «Forza» проводило у нас соціологічне дослідження, і виявилося, що більшість людей досі в усьому покладаються на державу, – зауважує сільський голова Петро Ференц. – Розумієте, не на себе, не на громаду, а на державу. На мою думку, це не зовсім правильно». 

IMG_2922

Завдяки кільком проведеним семінарам у селі таки відкрилося кілька «зелених» садиб, однак зиску з них господарі поки справді не мають, бо туристи у ці краї заїжджають нечасто. Сільський голова пов’язує це з поганою інфраструктурою та невмінням себе розрекламувати. А ще з тим, що село у них фактично тупикове: їхати до нього далеко, а, окрім краєвидів, запропонувати туристам особливо нема що.

Навіть така, здавалося б, дрібничка, як можливість заправити автомобіль пальним – проблема, адже в околицях Богдана заправок немає взагалі. Петро Ференц пояснює: екологічні норми не дозволяють будувати в цій місцині АЗС, тому мешканцям села, та навіть тій же «швидкій», доводиться їздити по пальне аж до Рахова, а це 15 кілометрів в один бік дорогою, яка не ремонтувалася вже два роки й аж рясніє глибокими вибоїнами.

Однак найбільше псує враження від мальовничого Богдана сміття. Побутовий непотріб люди викидають на стихійні сміттєзвалища, не діє і програма роздільного збору відходів, тож контейнери з ПЕТ-пляшками і склом нині завалені по вінця, а прибрати їх знову ж таки нікому.

IMG_2929

Голова села пояснює, що намагався вирішити цю проблему самотужки, прораховував можливість створення комунального підприємства, яке би займалося прибиранням непотребу, шукав підприємців, зацікавлених у роздільному зборі сміття. Однак після всього переконаний: єдиним виходом зі складної ситуації, яка, на жаль, склалася на всій території Рахівщини, є створення комунального підприємства, яке обслуговуватиме майже цілий район і вивозитиме побутові відходи за його межі. «Вже кілька експертиз показали, що на Рахівщині немає землі, яка би підходила для створення сміттєзвалища, – зауважив Петро Ференц. – Та хоч проблема ця складна, вона потребує негайного вирішення, адже стихійні смітники можуть завдати непоправної шкоди Карпатам. На жаль, чиновники вищого рівня поки не виявляють бажання серйозно підійти до цього питання, ми ж на місцях самотужки нічого не вдіємо».

Тетяна Літераті

18 жовтня 2012р.

Теги: Богдан, Ференц

Коментарі

Богдан 2012-10-21 / 18:58:50
Шановні Богданці порвіть на виборах партію бандюків-"партію регіонів", як тузик грязну шкарпетку. Богданці завжди були національно свідомими, надіємося, що ваша свідомість не втрачена і не підкуплена бандюками-ПР

гуцул 2012-10-19 / 20:04:06
треба за "Покращення Вже сьогодні2 подякувати Партії Регі-Анналам: Закуреному Вовану,Андріюку Дімочці,Беркелі Миколці-меншому,Беркелі Миколі-старому Губошльопу,і Всім "Донецьким Гуцулам" !!Петре мочи цих прийшлих запроданців

КОКІШ КОЛЯ 2012-10-19 / 17:28:47
ПІДТРИМУЮ ФЕРЕНЦА ПЕТРА!!Голосуйте за Петьовку Василя,а не за Бандюковичів,---Закурених- молдаванів,-,Андріюків,Беркелоїдів,і їх Холуя Шеллевера!!СЛАВА УКРАЇНІ!!

головний 2012-10-18 / 21:10:52
Богдан за Петьовку,ганьба буде якщо проголосують за регіонала.

Земляк 2012-10-18 / 21:07:27
Петро Петрович потрібно було розказати, як Андріюки, Беркели, Шелевери, Закурені, одним соловом маріонетки Донецької ПР-БАНДИ їздили по селах Богданської долини та по всіх селах району і брехали людям, що вони так багато зробили "доброго" для мешканців району і обіцяли ви лише проголосуйте за наших і нашу ПР-БАНДУ все вам побудуємо, нагудуємо, вдягнемо всі будуть жити, як в раю. Правда ніхто їм не вірив і на виборах скажуть ПР-БАНДУ ГЕТЬ ВІД ВЛАДИ

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи