Під тиском громадськості поновлено роботу пологового відділення в Усть-Чорній

Тячівська влада таки не витримала тиску громадськості й поновила роботу усть-чорнянського пологового відділення. Вагомий внесок у відновлення роботи медзакладу зробили обласні ЗМІ, зокрема телеканал «М-студіо» та «Старий Замок». Неабияку увагу цій болючій для гірських районів Закарпаття проблемі приділив і народний депутат України Василь Петьовка.

Під тиском громадськості поновлено роботу пологового відділення в Усть-Чорній

«Люди нарікають на так звану «медичну реформу», і всі доходять висновку, що вона тільки погіршила якість медичного обслуговування населення й ускладнила роботу лікарям. Але ж «реформування», «оптимізація» – це вироблення ефективної, у тому числі й економічної моделі, проте аж ніяк не скорочення, закриття закладів, як це зробили тячівські чиновники», – зауважив нардеп у коментарі нашому виданню.

Нагадаємо, спочатку чиновники з області вважали недоцільним закривати відділення. Про це був лист за підписом заступника начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Брича. Однак за кілька місяців з’явився документ, підписаний головою РДА Михайлом Шелевером, на основі якого й прирекли сотні місцевих жінок на важкі й далекі (а також вельми недешеві!) поїздки до райцентру. Головними аргументами керманичів були: необхідність проведення оптимізації акушерських стаціонарів потужністю менше 300 пологів, малозайняті працівники, порожні ліжка. Тож у грудні минулого року чиновники «реорганізували» й «оптимізували» тут надання медичної допомоги – закрили в лікарні Усть-Чорної пологове відділення на 5 ліжок.

Місцеві мешканці вкрай негативно сприйняли таке «покращення». Зокрема, обурились реорганізацією у селах тячівської глибинки – Лопухові, самій Усть-Чорній, Руській Мокрій із присілком Комсомольськ. Жителі цього куточка Тячівщини неодноразово скаржилися, що надто ризиковано породіль везти розбитими дорогами в райцентр. Адже це, щонайменше, дві години їзди, майже сотня кілометрів та 300-400 гривень витрат для і так злиденних місцевих мешканців. А ще ж дуже часто тут зсуви, сніг, повінь, взимку автобусного сполучення практично немає. Люди пригадували: у 98-му, коли з Лопухова не можна було доїхати, один розумний чиновник пропонував вагітну лебідкою через воду перетягувати. Зараз же, навіть у спокійний, без природніх катаклізмів, час, місцевим жінкам неодноразово доводилося народжувати… просто на узбіччі, адже дістатися вчасно до Тячівської ЦРЛ вони просто не встигали.

У Лопухові, тим часом, пригадували, що у 1965-му й десь до 1972-го навіть у їхньому селі було пологове відділення, хоч людей налічувалося близько 3 тисяч. Тепер же без допомоги майже на рік залишилися в 4 населених пунктах більш ніж 7 тисяч народу. Тож, не дивно, що приймали рішення про продовження роботи пологового й сільські депутати Лопухова. І навіть направляли відповідне звернення до Президента Януковича. Та позитивного рішення добитися було годі.

Однак зараз можна сміливо сказати, що місцева влада таки не встояла перед масованим натиском громади та медіа. Звичайно, посприяла цьому і передвиборча ситуація – пора, коли кандидати від влади якнайбільше прагнуть загладити старі «грішки» та догодити електорату. Щоправда, не завжди це робиться зі справді благими намірами. Так, у випадку з усть-чорнянським пологовим відділенням районне керівництво негласно використало прийом із присмаком шантажу: мовляв, як відкрили, так і закриємо, якщо не проголосуєте, як треба. А «як треба» у районі для всіх очевидно – до Верховної Ради балотується голова Тячівської РДА Михайло Шелевер. Тож, можна зробити висновок: деякі місцеві чиновники вважають заклади охорони здоров’я своїми приватними забавками у власній передвиборчій грі.

18 жовтня 2012р.

Теги: пологове, Усть-Чорна, Шелевер

Коментарі

Юрист 2012-10-19 / 12:31:58
То все таке, а команді кандидата Василя Петьовки, я б порадив провірити, директора Тарасівської школи, на цю особу в суді розглядається кримінальна справа, та існують декілька цивільних (займався аферами, та позиками грошей).І ось така людина керує закладом, де навчаються наші діти.І Шелевер і Довжанин про все знають, але отримують за своє мовчання гроші та деревину.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи