«Це такі люди, які, якщо мають молоток, обов’язково вдарять»

, –каже бізнесмен із Виноградівщини, скаржачись на утиски місцевої влади

«Це такі люди, які, якщо мають молоток, обов’язково вдарять»

 

Більше місяця тому між головою сільської ради Великих Ком’ят, що у Виноградівському районі, та місцевим підприємцем Юрієм Пензеником стався конфлікт, інформація про який за короткий час облетіла регіональні ЗМІ. 

Почалася ця історія, яка вже навіть встигла набути політичного контексту, 7-го серпня банальною перевіркою роботи сільської крамниці. 

Комісія з 8-ми осіб на чолі з головою села Наталією Костелебою-Веремчук навідалася до продуктового магазину, який належить Юрію Пензенику. За словами підприємця, він досі не розуміє, чому вирішили перевірити саме його крамницю, адже сільчани скаржилися на незадовільну роботу зовсім іншої торгової точки. Пані Наталія також підтвердила, що перевірку зініціювали через претензії місцевих жителів до роботи іншого магазину. Юрій же відзначає наступний момент, який теж викликає у нього чимало зауважень та питань: ніхто нікого завчасно не повідомив про проведення перевірки, а також жоден із членів комісії не надав відповідних документів, які б посвідчували їх особу та повноваження. Насторожує також, що ніхто із присутніх ревізорів так і не розписався у журналі реєстрації перевірок, тобто сам факт «інспектування» ніде не засвідчили. Голова села так прокоментувала відсутність  відміток у журналі: «Підприємець не запропонував нам це зробити». Мовляв, діяли вони саме у межах своїх повноважень та навідалися до крамниці з метою перевірити графік роботи та її санітарний стан, а також усно попередити власників про те, що територія біля магазину засмічена та не впорядкована.

До речі, те, що саме 7-го серпня комісія разом із головою була присутня у магазині підприємця, зафіксовано камерами спостереження, які встановлені в закладі. Бізнесмен переконує, що перевіряли не лише графік роботи, але й наявність ліцензій та інших дозвільних документів, температуру в холодильниках тощо. Тобто таки перебрали на себе повноваження відповідних контролюючих органів. Власне сама голова села в інтерв’ю сайту «Голос Карпат» (http://goloskarpat.info/statti/item/18289) підтвердила, що це не у їх компетенції вимагати наявність ліцензій, документів-дозволів. За словами Юрія Пензеника, наостанок голова сільради пригрозила: магазин, мовляв, треба закрити через 10 днів, начебто після прийнятого на сесії відповідного рішення.

На цьому, на жаль, історія не закінчилася. 12 серпня до магазину Юрія Пензеника навідалося четверо людей (Микола Веремчук, Тесличко та Керечанин із зятем), які, як пояснив підприємець, викликали його на «профілактичну» розмову. Чоловіки роз’яснювали йому, що не варто ображати голову села та перечити їй, бо його бізнес можуть запросто прикрити, та ще й за дуже короткий термін. «Погрожували, а тоді вдарили мене по голові», – згадує ті події ком’ятівець. 

Інцидент розгортався серед білого дня, і все це бачили дружина та діти підприємця. Уночі чоловікові стало зле, довелося викликати «швидку» і лягати в лікарню. Дружина постраждалого, Лариса, подала заяву у правоохоронні органи за фактом побиття і погроз життю Юрія Пензеника.

Тут є один важливий нюанс: попри те, що чоловіки під час розмови, як каже підприємець, переконували його, що ніякі заяви у міліцію йому не допоможуть, бо, мовляв, будь-яку справу закриють за мить, згодилася наявність на території магазину камер зовнішнього спостереження. Вони зафіксували як факт рукоприкладства, так і власне присутність нечемних гостей. До того ж, наявний і аудіозапис «виховної» розмови непроханих візитерів із підприємцем. 

Варто відзначити, що Наталія Костелеба-Веремчук у коментарі «Замку» обурено відкинула будь-яку власну причетність до цього інциденту та відзначила, що за такого роду наклеп можна ж і в суді позиватися. 

Утім, повернемося до самого факту «недружелюбного» візиту чотирьох односельців до Юрія Пензеника. Спочатку правоохоронці кримінальну справу взагалі не порушили. Виноградівський райвідділ міліції надіслав на ім’я Лариси Пензеник цікаву відписку: «По факту хуліганських дій та спричинення тілесних ушкоджень її чоловіку була проведена відповідна перевірка і прийнято рішення відмовити у порушенні кримінальної справи за відсутності в діях Керечанина І.І. та Веремчук М.В. ознак злочину, так як грубого порушення громадського порядку, поєднаного із особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, з їх сторони не було». 

Однак родина Пензеників не змирилася – з адвокатом підготували заяву до обласної прокуратури. Нещодавно у телефонній розмові пан Юрій повідомив «Замку», що його викликали до районної прокуратури, отже справа таки зрушила з місця. Спочатку втішив сам факт того, що принаймні на обласному рівні заяву все ж таки не проігнорували. Але днями після чергового візиту до прокуратури підприємець розповів, що його справі ходу так і не дадуть. І тільки один із фігурантів інциденту понесе принаймні якусь відповідальність. Юрій Пензеник каже, що нібито його кривдник відбудеться штрафом, який сплатить за скоєне… адміністративне правопорушення.

До речі, на питання, чому ж саме у нього виник такий серйозний конфлікт із головою села, Юрій Пензеник відповіді не має, каже, що ніколи нікому дороги не переходив і такої агресії сам не розуміє. Єдине, що, на його думку, може бодай якось пояснити всі ці події – це те, що він завжди відкрито висловлював свою громадянську позицію та ніколи не приховував того, як він ставиться до Партії регіонів, з якою співпрацює голова села.  

А от Наталія Костелеба-Веремчук заперечила той факт, що нібито на підприємця тиснуть саме через його політичні переконання і неприхильність до провладної партії. Натомість поскаржилася, що із такої буденної історії для чогось роздмухують саме конфлікт із політичним забарвленням. Утім, голова села каже: в тому, що справа набула розголосу, є й позитив, бо, мовляв, у магазині Юрія Пензеника нарешті немає безладу, який там творився майже… 15 років. 

Наприклад, голова села переконувала журналіста «Замку», що у крамниці підприємця жахлива антисанітарія. От, власне, цитата з її інтерв’ю Інтернет ЗМІ (http://goloskarpat.info/statti/item/18289): «Тому я, як пересічний громадянин, радію, адже тепер хліб прикритий марлею, а не мухами, відра з рибою не валяються, де попало, і коти не сплять у холодильниках». Незрозуміло, чому ж, якщо в крамниці ось такий «зоопарк», який теоретично має загрожувати здоров’ю селян, сільрада не зверталася до відповідних контролюючих органів із проханням про звичайну перевірку?

А бізнесмен наостанок зауважив, що відколи триває вся ця неприємна історія, він дуже схуд, доньку, приміром, не пускають на дискотеки та й сплять вони з домашніми не дуже спокійно, але, попри все, таки тримаються. «Так, з’явилося багато нестандартних моментів, які дещо змінили наше звичне життя. Бо ж це такі люди, які, якщо мають молоток, обов’язково вдарять», – пояснює підприємець. 

Лариса Романюк

28 вересня 2012р.

Теги: підприємець, влада. тиск

Коментарі

lion 2012-10-03 / 13:22:13
да-да, торгуй чесно - то по донецьки, да? оддай 30-40 процентів? шкода шо тому товстому, який го бив не упалив пару пуль у голову - як у Європі би було...

балоган 2012-09-30 / 18:26:19
торгуй чесно і тебе по дурнеші молотком бити ніхто не буде !!

випадковий 2012-09-29 / 08:15:02
місцеві ригональчики рівняються на своїх старших ригоналів

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи