До вітру – на вулицю

Закарпаття залишається в трійці регіонів, де не займаються оснащенням туалетів у школах

До вітру – на вулицю

 

Цьогоріч на Закарпатті першокласниками стануть трохи більше 16 тисяч дітей. Однак далеко не всі вони матимуть комфортні умови навчання. 
Табачник розкритикував закарпатську владу за безгосподарність

«Замок» уже писав про те, що у закарпатських школах нема внутрішніх убиралень, і застерігав, як би замість облаштування нормальних туалетів чинна влада не взялася вручати на 1 вересня зошити, щоденники чи ручки з партійною символікою регіоналів. Утім, схоже, саме так і буде.

Нагадаємо, у липні Прем’єр Азаров дав наказ обладнати всі навчальні заклади країни теплими туалетами, аби діти «не бігали надвір при –36 °», а потім міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що як не до 1 вересня, то до 1 жовтня з цим завданням місцеві органи влади повинні впоратися, бо потрібні не такі вже й великі витрати. 

Для нашого краю проблема шкільних убиралень надзвичайно актуальна, особливо у віддалених гірських районах. За даними управління освіти ОДА, 37,7 % усіх туалетів збудовано на подвір’ї, ба більше – така ж проблема у дитячих садках. 
Малята 9,5 % цих закладів теж змушені буквально бігати до вітру, навіть у морози, снігові заметілі й дощі. Чи не найгірша ситуація нині на Тячівщині, де з 74 місцевих ЗОШ внутрішні вбиральні мають лише… 17.

Батьки та вчителі вже, було, мали надію, що з початку цього навчального року діти не муситимуть бігати до вбиралень надвір. Однак... Якщо протягом цього літа в Київській області внутрішніми туалетами обладнали 60 шкіл, а в Дніпропетровській – 151, то на Закарпатті робіт, спрямованих винятково на обладнання вбиралень усередині приміщень навчальних закладів, майже не вели. Цього тижня міністр освіти Дмитро Табачник навіть заявив, що в нашому краї ситуація щодо цього «негосподарська» й область залишається у трійці регіонів, де не переймаються теплими туалетами.

Натомість у «Замку» з’явилася інформація про те, що до шкіл Тячівщини почали завозити навчальний реманент із символікою Партії регіонів (на фото). Уже в суботу всі закарпатці дізнаються, чи вручатимуть діткам зошити, лінійки, ручки із лого регіоналів і хто до цього причетний: обласна влада чи конкретний кандидат у депутати Верховної Ради від Партії регіонів. 

«Буде на перерві бігати в туалет додому»

Директор Сасівської ЗОШ І–ІІІ ст. на Виноградівщині Віра Макарова розповідає, що колись їхня школа проектувалася як приміщення зі внутрішніми туалетами, однак обладнати їх спершу не виходило, а з часом комунікації стали непридатними для експлуатації. «Теплі туалети нам дуже потрібні, особливо для школярів молодших класів, – зізнається Віра Михайлівна. – Вчителі намагаються стежити, аби діти не бігали на вулицю без курточок, однак у зимовий період учні однаково хворіють часто. Аби якось убезпечити наших дітей, минулого року ми вчилися без осінніх канікул, натомість узимку, коли надворі було особливо холодно, до школи не ходили». 

Про те, що в Сасівській школі можуть ще цього року зробити внутрішній туалет, директор не вірить: мовляв, зверталися вже з такою пропозицією до районного відділу освіти. «Торік до нас   приходили представники однієї фірми, міряли, а потім виставили рахунок – 70 тис. грн лише на технічну документацію! А щоб обладнати вбиральні унітазами, біофільтрами, рукомийниками, треба ще стільки, якщо не більше. Звідки вони у нас?»

Пані Олена, вчителька і мати школярки з села Вільхівці-Лази Тячівського району, теж хвилюється. «Це дуже погано, що в сільських школах досі немає туалетів у приміщеннях. Моїй доньці лише п’ять рочків, і я переживаю, як вона буде відвідувати школу взимку. Мабуть, доведеться на перерві бігти додому. Проблемою є й те, що біля вуличних туалетів навіть руки помити ніде».

Директор Вільхівсько-Лазівської школи Іван Гоц каже: «Я дуже негативно ставлюся до того, що учні повинні ходити в туалет надвір, бо ж це не відповідає санітарним нормам. До того ж узимку школярі від цього хворіють у кілька разів частіше. Та, на жаль, у приміщенні нашої школи зробити вбиральні поки немає можливості», – зізнався директор.

Туалети обіцяють протягом року

Єдині, хто налаштований у цьому питанні оптимістично, – це чиновники. До прикладу, начальник відділу освіти Перечинської РДА Марина Мошак запевнила «Замок», що навчальні заклади району обладнані внутрішніми туалетами на 92 %. Інші ж убиральні коштом бюджету перенесуть до приміщень протягом цього навчального року (завважте, ні до 1 вересня, ні до 1 жовтня ніхто навіть не обіцяє бодай спробувати виконати розпорядження прем’єра).

То чи дістанеться, як обіцяв Микола Азаров, у вересні обласній владі за те, що не забезпечила школярам комфортних умов навчання?  Адже це питання в компетенції місцевих органів влади, тобто на Закарпатті безпосередньо залежить від голови ОДА Олександра Ледиди, котрий є прямим підлеглим прем’єр-міністра Азарова по виконавчій лінії, а крім того, відповідальний і за партійним напрямком, бо очолює обласний осередок Партії регіонів. Чи, може, місцеві посадовці сподіваються відбутися подарованими на святі Першого дзвоника ручками, зошитами й лінійками з логотипом Партії регіонів? 

До слова, про політичні подарунки. «Замок» попросив координатора кампанії спостереження за парламентськими вибрами ’2012 від Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області Святослава Бабілю прокоментувати, чи можна назвати такі дії місцевого осередку «регіоналів» підкупом виборців. Громадський діяч зауважив: після того, як в Україні офіційно стартувала кампанія з виборів депутатів Верховної Ради України, будь-яке безплатне роздавання товарів чи інших благ, ціна яких перевищує 32 грн 85 коп., має трактуватися за підкуп виборців. 

Проте, як зазначив пан Бабіля, брак конкретних санкцій у виборчому законодавстві, недосконале тлумачення суті підкупу й обмежена практика застосування норм кримінального законодавства створюють умови, коли кандидат чи партія, яка вдається до роздавання подарунків у виборчий період, може уникнути відповідальності. 

Однак закарпатці у день голосування однозначно оцінять, що важливіше: партійна символіка чи можливість школярам не бігати до вітру на морозну й мокру вулицю. 

Катерина Бузьо

 

05 вересня 2012р.

Теги:

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи