"Шенґенський меридіан 2012": 9 днів подорожей, музики і зустрічей (ФОТО)

Коли в 2009 році вперше реалізовано Міжнародний фестиваль молодіжних оркестрів і хорів «Шенґенський меридіан» – «Єврокестріс Словакія», бажанням головних організаторів, тобто керівництва та членів оркестру «Музика Ювеналіс» з Кошиць, було розпочати нову традицію, посередництвом якої широка громадськість познайомиться з мистецтвом молодих виконавців і з класичною музикою, яка сполучить митців з обох сторін «Шенґенського кордону» і принесе з собою незабутні враження всім учасникам і глядачам. Після закінчення 4-ого річника цього непересічного середньоєвропейського мистецького заходу, який проходив від 29-го червня по 7-е липня на території східної Словаччини і України, можна констатувати, що це бажання організаторів сповнилось.

"Шенґенський меридіан 2012": 9 днів подорожей, музики і зустрічей (ФОТО)

 

Більше ніж 200 учасників-членів окремих закордонних і домашніх мистецьких колективів із 7 країн Європи, 27 концертів, сотні кілометрів в автобусах, години проб, та щирого впізнавання нових друзів і нової країни – таким був цьогорічний Фестиваль, учасниками якого були: Симфонічний оркестр Консерваторії з міста Ґрац в Австрії, Академічний хор Політехнічного університету з міста Вроцлав в Польщі, який у місті Вроцлав вважають «Культурною іконою» міста, Камерний ансамбль «Ноктюрн», який є одним з найкращих мистецьких колективів міста Новосибірськ в Росії, Хор хлопчиків і юнаків Мукачівської хорової школи із Закарпатської України і Ансамбль ударних інструментів музичної школи з польського міста Леґниця. Жанр фестивалю в цьому році поширила і Школа модерного танцю «данцАрія» з Італії, яку організатори запросили із  заміром надати молодим митцям – учасникам Фестивалю і глядачам можливість познайомитися і з таким мистецьким жанром, який відрізняється від класичної музики і хорового мистецтва. Гостем фестивалю була і виняткова диригентська особистість з України.

«Зведений міжнародний оркестр і хор фестивалю в цьому році готував заключну програму Фестивалю під керівництвом народного артиста України Юрія Луціва, який належить до ширшого кола найкращих світових диригентів і співпраця з ним для молодих митців була не тільки великим досвідом, але й високим мистецьким вишколом» - уточнює директор Фестивалю Ігор Довгович.

Фестиваль від першого року приносить не тільки в місто Кошиці ентузіазм молодих виконавців класичної музики з усього світу, але об'єднує їх в один великий оркестр і долає межі, які все ще розділяють Європу. І таким чином в Міжнародному оркестрі і хорі «Шенгенський меридіан 2012» сиділи поруч себе скрипалі з оркестру «Музика Ювеналіс» з Кошиць і російського камерного ансамблю «Ноктюрн» з п'ять тисяч кілометрів далекого Новосибірська, чи Симфонічного оркестру Консерваторії з австрійського міста Грац. «Головною метою фестивалю – поєднувати, а не роз’єднувати, руйнувати кордони, а не створювати їх!» - пояснює директор Фестивалю. 

Фестиваль і в цьому році подолав Шенґенський кордон, коли успішний концерт  Симфонічного оркестру Консерваторії з міста Грац відбувся Україхні в Палаці дітей і молоді в Ужгороді.

Міжнародний Фестиваль щороку приносить і багато чого несподіваного. «Для мене є зокрема великою сатисфакцією, що кожного року нам вдається запросити на Фестиваль виняткових гостей. В цьому році таким був Ансамбль ударних інструментів музичної школи з Леґниці, який глядачам показав можливості інтерпретації класичної музики на нетрадиційних інструментах. Зокрема приємним і несподіваним сюрпризом була співпраця 83-річного диригента Юрій Луціва з міжнародним оркестром та хором. Признаюся, що я побоювався, як зведені колективи за кілька днів оволодіють одну з вершинних композицій Вольфганга Моцарта, а саме «Коронаційну месу», але завдяки харизмі цього всесвітньо відомого диригента, його терпеливості і охоті молодих музикантів вчитися, ми вдало впоралися з цим нелегким завданням з прекрасним результатом, який показали вперше на святковій літургії в Соборі св. Єлизавети в Кошицях, а вдруге і на Заключному концерті в храмі  Премонштратів в Кошицях» – поділився своїми побоюваннями І. Довгович. І народний артист України, диригент Юрій Луців, професор Львівського вищого музичного інституту ім. М. Лисенка, признався, що коли вперше став перед молодих музикантів не професіоналів, трохи хвилювався. «Був я здивований, з яким захопленням діти працювали. Все сприймали з великим розумінням і хотіли вчитися. Нарешті, результат був кращим, ніж я очікував» -  сказав після заключного концерту всесвітньо відомий диригент, який був на чотири покоління старшим від переважної більшості молодих музикантів.

В майбутньому році, в якому Кошиці будуть Європейським головним містом культури, відбудеться 5-ий, вже ювілейний річник Фестивалю, тому напевно вже зараз роздумуєте, яким він буде? – запитали ми Ігоря Довговича. «Деякі думки вже головою ганяються, але на даний момент це ще далеке майбуття. Я вірю, що і надалі будемо мати фінансову підтримку з Міністерства культури, з «EHMK Košice 2013, міста Кошиці, Кошицького самоврядного краю і дальших партнерів, без яких Фестиваль не був би таким успішним і котрим я з цього місця хочу подякувати за цьогорічну підтримку нашого проекту. Якщо будемо мати відповідну допомогу з компетентних установ і підтримку наших вірних глядачів, то, звичайно, ми зробимо все для того, щоб ювілейний, п'ятий «Шенґенський меридіан» був ще на вищому мистецькому рівні» – запевнив нас директор Фестивалю Ігор Довгович.

 

 
Похід учасників в центрі Кошиць на початку фестивалю
 
 
Відкриття фестивалю в Будинку мистецтв в Кошицях, гостей вітає директор фестивалю Ігор Довгович
 
 
Ансамбль ударних інструментів музичної школи з польського міста Леґниця перед торговельним центром Аупарк в Кошицях
 
 
Koнцерт Хору хлопчиків і юнаків Мукачівської хорової школи із Закарпатської України в грекокатолицькій церкві св. Петра і Павла  в Кошицях
 
 
Проба зведеного Міжнародного оркестру і хору під керівництвом народного артиста України Юрія Луціва
 
 
Камерний ансамбль «Ноктюрн» з міста Новосибірськ в Росії у торговельному центрі Аупарк в Кошицях
 
 
Koнцерт Симфонічного оркестра Консерваторії з міста Ґрац в Австрії в Церкві Премонштратів в Кошицях 
 
 
Школа модерного танцю «данцАрія» з Італії перед торговельним центром Аупарк в Кошицях
 
 
Коронаційна меса С-мажор у виконанні Міжнародного оркестра і хору  "Шенгенський Меридіан 2012" на святковій літургії в Соборі св. Єлизавети в Кошицях
 
 
Koнцерт Академічного хору Політехнічного університету з міста Вроцлав в Польщі в Церкві Премонштратів в Кошицях
 
 
Заключний концерт фестивалю в Церкві Премонштратів в Кошицях 
 
 
Солісти Заключного концертц - зліва Луція Кнотекова, Марія Якабова. Антон Бацулік і Марек Ґурбаль
 
 
150 - ти членний  Міжнародний оркестр і хор  "Шенгенський Меридіан 2012"  виконує Коронаційну месу С-мажор В. А. Моцарта

Святослав Довгович. Фото автора

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
12 липня 2012р.

Теги: Шенґенський меридіан, Кошиці

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи