«Кантус» всьоме подарує Ужгороду свято духовної музики

Фестиваль проходитиме з 15 по 18 червня у обласній філармонії. За словами організаторів, захід буде надзвичайно насиченим і різноманітним, адже слухацькій аудиторії буде представлено якісну музику світового рівня, в тому числі — ряд прем’єр.

«Кантус» всьоме подарує Ужгороду свято духовної музики

Про це у прес-центрі «Закарпаття» розповіли організатори та учасники Сьомого фестивалю сучасної духовної музики. Як повідомив художній керівник камерного хору «Кантус» Еміл Сокач, ідея провести подібний фестиваль народилася у 2001 році. «Ми з Йожефом Ермінем знаємося з дитинства, у нього є величезний досвід участі у різноманітних фестивалях, добрі зв’язки з творчими колективами. Ми мріяли, і от у 2001 році відбувся перший фестиваль, який ми проводимо щодва роки», — зазначив він. У свою чергу, піаніст Йожеф Ермінь сказав з цього приводу: «завжди було прикро, що маленькі містечка на Заході проводять фестивалі сучасної якісної музики, а Ужгород, який знаходиться у центрі Європи, має інтелектуальну публіку, однак не має фестивалю. Добре, що маємо таку потужну базу як «Кантус» і можемо проводити фестиваль, хоча він вимагає великих фінансових затрат. Це дуже болюче питання, адже практично не маємо підтримки: трохи виділяє кошти управління культури ОДА і час від часу підключаються поодинокі спонсори. На Закарпатті є дуже багаті люди, але їх переконати у тому, що потрібна підтримка і це справа потрібна —  надзвичайно важко”.

Про високий рівень фестивалю, — переконані музиканти, — свідчить і те, що вони з величезною увагою поставилися до вибору композиторів, чиї твори звучатимуть впродовж фестивальних днів. “У нас не буває ніколи сумнівних композиторів. Маємо серйозний відбір. Всі автори апробовані і знані у всьому світі”, — наголосив пан Йожеф. 

Камерний хор «Кантус», як зазначив Еміл Сокач, підготував нову програму, значна частина творів якої — всеукраїнські або світові прем’єри. “У нас є така традиція на фестивалі показувати свою сольну програму. Це прекрасна нагода для “Кантуса” поспівати ту музику, яку ми не можемо показати на звичайних концертах. В хоровому концерті буде представлено музику шести сучасних композиторів, п’ятеро із яких — українці. Власне, матимемо 3 всеукраїнські прем’єри і 3 — світові. У нас були в Ужгороді Святослав Луньов, Володимир Зубицький, Золтан Алмаші (його твір, написаний у 2006 році, вперше буде представлений аудиторії). Вперше за 30 років буде звучати твір українського композитора Валентина Бібіка. Він гранд музики, але імя його широкій аудиторії, на жаль, незнайоме. Богдана Фроляк також представить свої твори. А ще — Петеріс Васкс —  латвійський композитор, своєю музикою який підкорив світового слухача. Основна тема, яку досліджує композитор у своїх останніх роботах — відносини між людиною та природою, краса життя та загроза руйнування екологічних та моральних цінностей”, — сказав він.

Диригент Роман Ревакович з Польщі розповів, що однією із “родзинок” цьогорічного фестивалю стануть твори видатного польського композитора Войцєха Кіляра. Його ім’я не відоме широкій аудиторії, однак він є автором партитур до багатьох європейських та голівудських кінострічок, адже композитор має досвід співпраці з такими відомим режисерами як Анжей Вайда, Френсіс Форд Коппола, Роман Поланський, Джейн Кемпіон та інші. 

Особливою гордістю хору “Кантус” є твір львівської композиторки Богдани Фроляк — диптих на твори Шевченка. “Для нас велика честь виконувати цей твір, адже це найкращий твір з хорової музики, які я чув за останні 10 років. Це бомба. Це музика найвищої проби і я надзвичайно гордий, що маю можливість її співати і знати композитора”, — розповів Еміл Сокач. У свою чергу, пані Богдана зазначила, що диптих складається з двох частин на тексти Тараса Шевченка: «Думи мої» і «За сонцем хмаронька пливе». “Мені було важко братися за тексти Шевченка, адже це дуже відповідально. Сам текст є настільки самодостатній, що навіть страшно з ними працювати. Це прекрасна лірика, неймовірної краси текст. Засобами музики я намагалася відтворити цей спокій, цю красу. “Кантус” зробив все дуже гарно, професійно, дуже зворушливо”. Також вона повідомила, що візьмуть участь у фестивалі і «Солісти Львова» — музиканти, кожен концерт яких вражає бездоганністю виконавської майстерності.

Початок концертів, крім суботнього, о 18:00. В суботу захід розпочнеться о 16:00. Вартість вхідного квитка на перший день, тобто 15 червня, коштуватиме 30 гривень, концерти в інші три дні — безкоштовні. 


 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
13 червня 2012р.

Теги: Кантус, фестиваль, композитор, музика, Сокач

Коментарі

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи