Фільм про Карпатську Україну мають побачити українці усього світу (ФОТО) (АУДІО)

“Це — фільм для думання, жива історія. Це не розважальний фільм, коли людина подивилася любов, де поцілувалися і все. Маємо на меті, аби його побачили усі українці, які живуть у світі. Навіть люди у 3-4 поколінні зможуть побачити і переосмислити нашу історію і культуру”, — розповідають творці стрічки “Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939”. Про роботу над фільмом вони розповіли у прес-центрі “Закарпаття”.

Фільм про Карпатську Україну мають побачити українці усього світу (ФОТО) (АУДІО)

Робота над стрічкою тривала понад 16 місяців і завершилася тиждень тому. За словами творців фільму, здійснено якісний переклад англійською, адаптований для розуміння європейцями, а тому “Срібна Земля...” вийде на ліцензійних DVD у двох версіях: українській та англомовній. Фільм має три лінії: документальну (хроніки, факти, матеріали, документи, що підтверджують інформацію), художню (реконструкції подій, відтворення побуту, одягу, мови того часу, що створюють у глядача певні образи) і свідчення очевидців (усього їх було 14, однак  не дожили до моменту завершення роботи над стрічкою). Художня лінія дуже гарно ілюструє, адже історія може бути занудною для глядача, а діалоги і спогади оживляють, — переконані юнаки. За їх словами, фільм є ознайомчий і виконаний в стилі стандартів європейських документальних продуктів. Дуже багато унікальних фотографій того часу представлені аудиторії вперше. Крім того, використані спогади британського журналіста Майкла Вінча, опубліковані у 1939 році. Проілюстровано приїзд американської журналістки, котра першою передала інформацію про бої у Карпатській Україні. У фільмі було використано 6 мов: українська, англійська, російська, польська, чеська, німецька. «Ця тема не зациклена на 39-му році, вона набагато ширша. Це є культурне середовище, в якому, з точки зору іноземних мас-медіа того часу, переважала українська сторона», — зазначив науковий консультант Олександр Пагіря.

«Це не перший наш проект, — розповідає продюсер Тарас Чолій, — попереднім був “Золотий вересень. Хроніки Галичини 1940-1941”, де описується історія західноукраїнських земель, Галичини, коли туди прийшла радянська влада, коли почалася друга світова війна. А у 2010 році спонтанно з’явилася ідея, що треба знімати щось інше і щось таке цікаве. Закарпаття завжди цікавило нас, бо ми багато подорожуємо, любимо Карпати, ми сюди приїжджаємо, відпочиваємо, маємо знайомих, близьких, друзів. І, власне, це — спілкування з людьми А знання історії в суспільстві, особливо останнім часом, дуже поверхове або побудоване на міфах, які насправді не мають стосунку до реальних речей і подій. І ми з друзями вирішили, що варто цю тему взяти і почати з нею працювати. Ми з’їздили в Закарпаття кілька разів, шукали тих людей, які це ще пам’ятають. Бо важливо їх зафіксувати. Надзвичайно важко працювати тільки з архівними даними, для нас набагато ближче було спілкуватися з живими людьми і фіксувати їх емоції. Ми були в Рахові, Ясіні, Великому Бичкові, Хусті, Берегові, Ужгороді. Ми не те, що читали книжку і трансформували її по-своєму. Ні, ми ходили до джерел. Ми знайшли істориків, перечитали гору літератури. Ми хотіли відкрити для себе, що ж то таке є – то Закарпаття”.

“Мій дідусь, який дожив до 100 років, розповідав, як у першу світову війну з батьками тікав до Хуста. Я не міг зрозуміти, що то за Закарпаття. Так, я приїжджав у гості, але, яка в нього історія, що то за край був тоді, куди мій дід тікав? Уявіть собі малюка, який просто хоче знати більше про ту давню історію, про те далеке Закарпаття. Мене штовхала дитяча цікавість, бо нічого не знав. В інтернеті почитав, щоб зрозуміти чітко, що відбувалось: під ким Закарпаття було, чого ті стовпчики в Карпатах стоять? Чому одні пишуть, що то Австро-Угорщина, а інші – що то Чехія?  Що за хаос і що відбувалося взагалі?», — зазначив режисер Тарас Химич.

Щодо свідків тогочасних подій, Тарас Чолій розповів, що вони, незважаючи на поважний вік, який в середньому становить 90 років, дуже чітко передають ті образи, що залишилися в їхній пам’яті. «Всі люди — надзвичайно щирі, в них нема страху, — поділився Тарас Чолій, —  для них це був прекрасний світлий період, це був період їхньої юності чи молодості, коли вони це бачили своїми юнацькими максималістичними очима. Коли людині 90 років, а вона це розповідає як юнак, як дитина фактично. Ці люди випромінюють таку енергію, що іноді ідеш вулицею і бачиш молодь, в очах якої часто просто порожньо, сіро, а ці в 90 років, таке враження, що вони б зараз іще побігли кудись на гору і палили б варти, вони повні енергії. Тому деякі моменти ми екранізували». До речі, серед очевидців є дуже поважні люди. Наприклад, Степан Стойка, наш земляк, мешкає у Львові і є видатним професором, лісівником, а у 1939 році він вчителював на Закарпатті.

«Нам дуже приємно, що випуск фільму співпав із 100-літтям пластової організації. Наші члени теж долучилися до створення. Сьогодні ми розкриваємо ще одну сторінку, робимо один крок, аби глибше пізнати нашу історію, аби позбутися політичної зашореності і тих обмежень, які на нас накладала попередня система», — сказав член Пласту-НСОУ Андрій Ребрик.

А вже за годину після завершення прес-конференції у Закарпатському обласному театрі ляльок «Бавка» відбувся прем’єрний показ «Срібної Землі...». До речі, його вперше побачили не тільки громадяни, але й декотрі люди, що мали безпосередній стосунок до його випуску. Під час прем’єри була присутня Анастасія Халахан — прийомна донька Волошина, котра, хоч і була на той час маленькою, пам’ятає батька, як він їх з сестрою покинув і як їх доглядали монахині.
Після показу глядачі не могли стримати шквал позитивних емоцій і аплодували стоячи.

Шановні читачі! Оскільки прес-конференція була надзвичайно цікавою, пропонуємо вашій увазі аудіо файли.

Тарас Чолій про роботу над фільмом:

Тарас Химич про те, чому його зацікавило Закарпаття, про свого дідуся та про три лінії фільму:

Тарас Химич про композицію фільму та його доступність для аудиторії:

Тарас Чолій про свідків

Олександр Пагіря про те, що вся інформація має документальні підтвердження:

Тарас Химич про те, що це вже не наша, а європейська історія.

Андрій Ребрик про участь Пласту і про те, наскільки важливою є зроблена справа:

Тарас Чолій про те, що вони не дуже сподівалися на підтримку влади, адже керуються «таким принципом, що влада, це є ми. Ми є громадянами незалежної держави і вважаємо, що у великій мірі, маємо на собі обов’язок працювати заради цієї держави».

Прес-центр "Закарпаття"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 березня 2012р.

Теги: історія, фільм,

Коментарі

Olexa 2012-05-18 / 23:16:06
Queryman Czech Republic: Prosím se spojte se mnou na alex.mar@seznam.cz a domluvíme se případný večer ukrajinského kino. Děkují za zájem o osvobozenecký boj Ukrajinců za nezávislost a svobodu i od okupantů Čechů :)
Фільм цікавий й графічно якісний, шкода, що в Івано-Франківську таке не продають.

то є то 2012-05-15 / 14:23:52
Ваші "герої" - грабіжники та вбивці. Нічого їх романтизувати.

Іван Магей 2012-03-19 / 22:55:12
Сашко я горджуся тобою...

Корятович 2012-03-18 / 10:43:06
'Річницю Карпатської України відзначать… викиданням її з шкільної історії
15 березня відзначатимуть 73-річницю Карпатської України. Цьогорічні роковини супроводжувалися презентацією документально-ігрового фільму «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939», знятий львівським режисером Тарасом Химичем.' О. Гаврош http://tyzhden.ua/Columns/50/44811

Година 2012-03-17 / 19:59:46
в мене нік постійний на сайті, дізнайтесь у адміна - в нього є можливість це перевірити різними способами. І мені нема за що перед кимось тут перепрошувати.

щодо решти вашого коментаря, то можу зацитувати одного видатного телевізійного персонажа - "немношка па дебільнаму напісан". пропоную вам перед написанням коментарів писати в зошиті чернетку, читати, а потім вже викладати, якщо зрозумієте суьт написаного, бо так нічого і не зрозуміло, хто ваші вуха зичив і що з ними робив.

інж.-Будівельник Р 2012-03-16 / 19:09:05
Хочеться швидше побачити цай фільм!!!!
Знаю тільки що 22 -го квітня буде презинтація, в Ужгородському ляльковому театрі, фільму про Мирона Івана Васильовича із с. Росішка що на Рахівщині (він ще живий.
Нам потрібні ці фільми, бо вже та московська брехня і перекручування дістали!!!

Хвилина 2012-03-16 / 17:58:07

До Година 2012-03-16 / 00:51:59

Ви, Година, не бажаєте вибачитися і через те змінили нікнейм. Нічого переживемо. Тоді я буду для вас "Хвилина"

Стосовно патріотизму: В 80- х роках у школі ми були вимушені співпти пісні такого патріотичного змісту –
„Расцветай Сибирь, наша Родина, та что матерью мы зовём”.

Французську мову вивчали за допомогою таких фраз:

Defendre la Patrie c’est la devoir sacré de tout les citoyonns des l’URSS.

Що означає:Захищати Батьківщину є святим обовязком всіх громадян СРСР.

Тобто, виходить так, що залежно від того, кому своє вухо позичиш, те і почуєш.

Я зробив із свого досвіду висновок, що вуха свої зичити не буду нікому, і тому я зробив себе імунним і супроти всяких нісенітниць з боку націоналістів, що проживають канадській еміграції. Це люди, які 35-40 років жили в невизначеності і тому так безслідно вони не могли витримати втрату батьківщини. Люди ніби з пожиттєвого карантину.

еФПе 2012-03-16 / 15:47:18
2Тячуськый ...лопас(сепаратист) 2012-03-16 / 14:14:15

Відповім вам як глядач, який бачив фільм. Його знято було порядними та чесними молодими людьми, для яких важливі самоповага, відповідальність за результат власної творчості. Це саме той якісний продукт європейського рівня, за який не стане соромно, там є дотримані усі відомі стандарти та вимоги справжньої (а не пропагандистської)кінодокументалістики, що їх раніше мали, наприклад, на ВВС.
І тут головна приємна несподіванка. Це окрім художніх достоїнств.

Тячуськый ...лопас(сепаратист) 2012-03-16 / 14:14:15
Важко судити про фільм,не бачивши його.Якщо це не буде черговий націоналістичний шабаш - добре.Тому що оцінки тих подій подій потребують виваженості.Та щось підказує що навряд чи ми цього дочекаємося.

Queryman Česká republika 2012-03-16 / 13:46:15
Je plánovaná prezentace filmu v České republice - v televizi, v kině... internetu?
Film z období, kdy tento region byl součástí meziválečného Československa, z období, kdy u nás byla slyšet hesla jako "Od Jasině do Aše republika je naše", by byl pro mnoho Čechů zajímavým a poučným pohledem na historii vlastního státu - nynějšího souseda.
Podkarpatí, v Čechách stále označované jako "Podkarpatská Rus" je velmi populárním regionem s mnoha nostalgickými vzpomínkami.
Я бажаю вам гарного дня

164 2012-03-16 / 12:00:34
2Ігор 2012-03-15 / 22:56:48
...до тих пір на Україні не буде добре.

Гарно собі видумав: в Україні йому стане добре жити, коли в ній не залишиться жодного українця?
Ігор поводиться як відомий персонаж старенького анекдота: "Було би тут усе добре, якби не стільки кругом місцевих".

олька 2012-03-16 / 05:20:45
Ніде. ПРинаймні поки що. Поки його хтось не викладе у мережу. А розповсюджувати вони збираються через ліцензійні диски і на показах.

tis 2012-03-16 / 04:11:47
а де цей фільм можна скачати, або просто подивитись в інтернеті?

Корятович 2012-03-16 / 02:32:51
Здається тут що тільки О.Д. бачив цей фільм але уже так багато супоречливої дискусії??....Мабуть кожний ділиться своїми власними фантазіями??...:-)

Година 2012-03-16 / 00:51:59
Ігоре, достатньо було б, якби всі ми в Україні були її патріотами. Не лиш на словах, а й у повсякденних справах. Цього було б предостатньо.

Ігор 2012-03-15 / 22:56:48

"pfr 2012-03-15 / 18:20:16"

Ти дуже мудрий. Але чи знаєш ти, що допоки останній націоналіст на Україні не здохне, до тих пір на Україні не буде добре.
Чи ти думаєш, що саме тоді на Україні все буде добре, коли ми всі будемо націоналістами?

Queryman Czech Republic 2012-03-15 / 22:39:48
Це цікаво, ... kde je možné vidět ten film?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Czechoslovakia1920-38.jpg

Андрій 2012-03-15 / 19:41:16
дуже гарний фільм! дякую від імені Пласту за цю стрічку всім долученим до стоврення!

О.Д. 2012-03-15 / 18:43:40
Цей фільм - це найкраще з того, що я бачив про Карпатську Україну.

pfr 2012-03-15 / 18:20:16
ніхто не проти, щоб ти, Ігор, подолав свою інфекцію і віруси. дай Бог тобі здоровля, але ліпше поїдь у Берегово, там центр лікування від вірусних захворювань, які тяжко вражають мозок.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи