У березні воду в Ужгороді не відключатимуть

Поки що питання вдалося вирішити. Та що буде у квітні — сказати важко, адже з кожним днем борги населення за водопостачання та водовідведення зростають, а, відтак, КП “Водоканал м.Ужгорода” не має коштів оплатити послуги, надані “Закарпаттяобленерго”. На сьогодні сума боргу за електроенергію становить 20 мільйонів гривень.

У березні воду в Ужгороді не відключатимуть

Про це у прес-центрі “Закарпаття” розповів директор ужгородського водоканалу Юрій Омельяненко. За його словами, борг населення за воду та каналізацію на сьогоднішній день становив 18,5 мільйонів гривень. Та нові власники “Закарпаттяобленерго” не дуже на це зважають, адже “звикли працювати у більш жорстких умовах”. Вони поставили вимогу: або стовідсоткова проплата, або водоканал залишається без електрики, а місто, відповідно, без води. “1 березня ми отримали попередження, що 6 числа відбудеться відключення електрики. Спочатку будуть відключати адмінбудівалі, а потім — усі інші об’єкти”, — зазначив Юрій Віталійович. Та все ж питання вдалося вирішити і відтермінувати відключення. “Те, що вдасться уникнути відключення — добре. Але це тільки на березень. Як буде далі — важко спрогнозувати, оскільки існує ряд причин, що впливають на формування бюджету підприємства”, — сказав він. Юрій Омельяненко закликав споживачів бути свідомими і розрахуватися за борги, адже вода — такий самий товар, як і ті, що ми купуємо у магазинах, тож, за нього треба платити.
До речі, сплачувати за борги краще зараз, не відкладаючи на квітень, адже іще до 20 березня можна зекономити. Після цієї дати обрахунок здійснюватиметься за новим тарифом, що вступив у дію з 1 березня. Він становить 6,78 гривень за 1 кубічний метр.

 

Щодо обгрунтування нових цін за послуги водопостачання та водовідведення пан Юрій зазначив: “Всі питають, чому росте тариф на воду, але ніхто не цікавиться, чому росте тариф на електроенергію. Навіть незначне, на перший погляд, подорожчання, виливається у великі суми. От, наприклад, зріс тариф на електроенергію із 1 гривні 7 копійок до 1 гривні 11 копійок. Здавалося б: що таке 4 копійки? А такому підприємству, як наше, це додатково 60 тисяч гривень щомісяця. У тариф закладється вартість електроенергії, зарплатня, ГСМ, амортизація, матеріали. З того часу, як тариф становив 70 копійок, він виріс на 14%, а електроенергія, за аналогічний період, на 58%. Заробітна плата, яка була закладена у тариф, становила 629 гривень, а на сьогодні мінімальна — 1073 гривні. Та зростає не лише сама зарплатня, але і відрахування. Все дорожчає. Повірте, ні я, ні підприємство не є прихильниками підвищення тарифів. Ми усвідомлюємо, що є планка, коли населення стає неплатоспроможним. Тому треба виділяти гроші, які б допомагали зменшувати статті затрат, що впливають на формування тарифів. В першу чергу, це витрати на електроенергію та заробітну плату. До речі, в чинні тарифи не закладено гроші на ремонт водопровідних та каналізаційних сіток. А, на сьогоднішній день, із 280 кілометрів водопровідних сіток, що перебувають на балансі підприємства, у 170 закінчився термін експлуатації. Те ж саме можна говорити про каналізаційну сітку.  Із 193 кілометрів — 104 своє відпрацювали”.

Що ж буде із боржниками? Покищо працівники водоканалу вираховують “злісних неплатників”, надсилають їм попередження про заборогваність і, якщо абонент не реагує, подають до суду. Тих, чий борг перевищуватиме 300 гривень, каратимуть: відключатимуть від водопостачання та перекриватимуть каналізаційні стоки. Для цього вже викликають працівників полтавського водоканалу. За підключення до водопостачання, крім суми боргу, доведеться сплатити іще 300 гривень.

Крім того, директор комунального підприємства “Водоканал м.Ужгорода”  спростував інформацію, нібито в Ужгороді найдорожча вода в Україні. До прикладу, однією з дорожчих вона є у Бердянську (10,70 грн), Жовтих Водах (9,52 грн), Берегові (9,18 грн), Мелітополі (9,01 грн). У той же час найменше витрачають за воду та каналізацію абоненти “Аульського водоводу” на дніпропетровщині — 2,80 грн.

Прес-центр "Закарпаття"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
06 березня 2012р.

Теги: вода, водоканал, борг, відключення, Омельяненко

Коментарі

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи