Київський режисер Сергій Архипчук вражений виставою закарпатського лялькового театру (ФОТО)

Прес-центр «Закарпаття» започаткував нову традицію – «Зустріч за кавою». Першим гостем прес-центру у такому форматі став відомий київський театральний режисер Сергій Архипчук. За філіжанкою кави у неформальній обстановці член журі всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова» розповів журналістам про свої враження від вистави Закарпатського обласного театру ляльок «Цирк Івана Сили» за п’єсою Олександра Гавроша. І не тільки.

Київський режисер Сергій Архипчук вражений виставою закарпатського лялькового театру (ФОТО)

Мистецький діяч зізнався, що зовсім не очікував побачити молодого автора, адже такі якісні літературні твори зазвичай пишуть набагато старші люди: «Мені здавалося, що п’єсу написав такий маститий, тертий-перетертий драматург-дідусь, який дуже знає природу театру. Я не знав тоді прізвища автора. Мені аж стало нудно. Тут настільки все було виписано, розжовано й розчленовано, що тільки бери – і втілюй. При цьому мене ще й дратувало те, що це актуально, те, що це невигадана історія, те, що це історія про славного чоловіка, який не вбиваючи, не оббріхуючи, не обкрадаючи нікого досягнув успіху. Тому на конкурсі я поставив твору найвищий бал».

П’єса «Цирк Івана Сили» у виконанні Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка» мала неабиякий успіх у глядачів. Сергій Архипчук позитивно відзначив постановку: «Ця річ – для сприйняття дуже різних поколінь: навіть дорослі тішилися. Річ потребує ще доопрацювання. І творча група свідома в цьому. Вони відкрито про це заявили». Відомий культурний діяч відзначив, що зовсім не очікував побачити постановку саме в ляльковому театрі: «Я думав, що це буде щось фундаментальне з великими масовками. Там дуже вдалі циркові сцени. Я дрімав до цирку. Як почався цирк – я прокинувся. Там є речі, які стовідсотково вгадані». Пан Сергій відзначив дещо непрофесійне використання акторами мікрофонів на сцені: «Актор підходить до мікрофону і продовжує говорити з такою ж силою звуку, як поза ним, роблячи вигляд, що мікрофон не підсилює його. Від цього страждає глядач. Він психологічно й емоційно мене ґвалтує. Я ж прийшов відпочити. І от цей ґвалт там був час від часу. Я так не можу отримувати задоволення».

Окрім вражень від вистави «Цирк Івана Сили» Сергій Архипчук відзначив деякі проблеми сучасного українського театру та культури зокрема. «Сьогодні інтелігенція дезорієнтована. Як і вся Україна, вона намагається не жити, а виживати. Виживає література, виживає видавнича справа, виживає освіта, виживає театр і малярство», - зазначив діяч. Одним із первинних завдань сучасного українського театру, вважає пан Сергій, повинен бути розвиток молодіжного театру.

Зараз, в пору цифрових блокбастерів, справжньому «живому» мистецтву дуже важко процвітати. В наш час люди часто ходять в театр, аби розважитися. «Є різна розвага. Є така, яка залишається розвагою, але, разом з тим, напоює нашу душу, нашу духовність, наші голови», – наголосив Сергій Архипчук.

Також київський режисер театру пообіцяв взяти участь у цьогорічних «Березневих котах» і привезти одну зі своїх вистав. «Еротика в літературі занадто заексплуатована. Багато письменників, які не знають чим здивувати, починають використовувати нецензурну лексику, думаючи, що вони в той час є великими революціонерами, або великими демократами, або великими письменниками. Цікаво сказала Ліна Костенко, що після Подерв'янського у цьому напрямі вже нічого робити».

Серед діячів сучасного закарпатського музичного життя Сергій Архипчук відзначив гурти «Без обмежень» та «Рокаш». Особливо йому припав до душі останній: «Всі були в захопленні шляхетністю, свіжістю музикантів і великим артистизмом музикантів гурту «Рокаш». Вони – неперевершені».

Позитивна оцінка та зауваження такої багатогранної та цікавої особистості як Сергій Архипчук є дуже цінними для закарпатського мистецького життя. Він, як досвідчений культурний діяч, може цілком тверезо оцінювати справжній стан справ у цій аморфній сфері.

28 січня 2012р.

Теги: п’єса, Бавка, театр, Гаврош, Архипчук

Коментарі

Марія К. 2014-09-16 / 14:43:23
Смішний, невдалий вуйко Сергій Ахіпчук - став в Закарпацькому краї великим митцем! Насправді, режисер без театрів, і діяч без мистецтв. Сергій Архіпчук - працював в Київській національній опері, і за весь час не поставив жодної вистави! В театрі був баластом, бездарним отримачем зарплат. Був навіть випадок,коли привіз в театр власну матір, з села,щоб та прохала,аби його не вигнали…Судився з колективом! Писав скарги в різні інстанції, та доноси на керівництво Опери. Та,Слава Богу, потім Укр.Нац. Опера всеж таки здихались цього " великого митця". Архіпчук - ставив вистави на перефірії, та жодного,повторюю жодного спектакля не можна назвати по справжньому вдалим! Були у нього роботи на масових збіговиськах…іноді на потребу влади… От і весь діяч!

2012 2012-01-30 / 17:21:35
Шановні В.Ц. і С.В., припиніть істерику і образи. Так само, як і ви, я маю право на свою думку і знаю, чому так. На цьому крапка.

Вікторія Ц. 2012-01-29 / 20:52:02
що це мелодрами? я взагалі на прес-конференції не була. хоча й дуже хотіла.з кимось явно мене плутаєте.
2012 - всебічно розвинених людей не потрібно слухати, а просто дослухатися до них. При чому тут запопадливість? людина просто висловила свої кваліфіковані думки!

Сашко С. 2012-01-29 / 20:50:42
2012 - цікаво що вам Архипчук зробив? Якщо людина дійсно талановита і відвідала наш край, то це не означає, що його треба ображати.
2012 - а можливо у вас комплекс неповноціності? Бо лише так пояснюється ваша не здорова поведінка.

ярослав орос 2012-01-29 / 20:19:57
шкода, що я так і не зміг довідатися імені сьої милої Жінки...

2012 2012-01-29 / 19:47:49
Часом, не пані Вікторія Ц.? Широко мислить, широко посміхається... Насправді ж, набридла ця запопадливість перед "зальотними авторитетами". Ніякого свого рішення без їхньої думки. Нормально?

ярослав орос 2012-01-29 / 19:17:03
...а що се за зірка така іскрометна біля пана федаки дарує посмішку людству?..

Вікторія Ц. 2012-01-29 / 18:19:44
2012 - провінціал - це Ви: тільки вузькомисляча людина не може сприймати критику чи вважати себе найрозумнішим. Без думок зі сторони нема розвитку!чи не так?

2012 2012-01-29 / 07:35:13
Що, знову на коліна перед черговим столичним цабе? Провінціали...

Галина 2012-01-28 / 18:39:53
Сергій Архипчук - справжній митець!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи