Про громадянське суспільство та елітоцид говоритимуть у прес-центрі “Закарпаття”

Про громадянське суспільство, проблеми його становлення і розвитку на Закарпатті та й в Україні загалом говоритимуть у прес-центрі “Закарпаття”. Оскільки довіра громадян України до політичних партій дедалі слабшає, то роль інституцій громадянського суспільства у вирішенні кризових проблем все більше зростає.

Про громадянське суспільство та елітоцид говоритимуть у прес-центрі “Закарпаття”

Під час прес-конференції йтиметься про важливу подію в історії розвитку громадських та неурядових організацій Закарпаття: установчу конференцію Регіональної мережі громадських, благодійних та інших неурядових організацій.

Цього разу учасниками Відкритого неурядового об’єднання патріотизму, духовності, доброчинства, здоров’я і розвитку «Закарпаття – третє тисячоліття» стали майже 30 організацій.

Крім того, доповідач прес-конференції, Олег Лукша, висловить свою точку зору з приводу того, що відбувається в країні в плані знищення української еліти. Це явище він назвав терміном “елітоцид”.

Доповідач:

Олег Лукша — директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера», віце-президент  Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття», заступник голови Громадської ради при ОДА.


Зустріч відбудеться:

у понеділок, 12 грудня, о 12:30

за адресою м.Ужгород, вул. Другетів, 60

Прес-центр "Закарпаття"

 

P.S. Всі, у кого виникнуть питання до гостей прес-центру "Закарпаття", але хто в силу обставин не матиме змоги взяти участь у зустрічі, зможуть надсилати нам їх на електронну пошту press-centr@zakarpattya.net.ua , або розміщати у коментарях до відповідних анонсів події на сайті Закарпаття онлайн.

11 грудня 2011р.

Теги: громадський, суспільство, Лукша

Коментарі

краянка 2011-12-13 / 12:07:57
Щодо висловлювання попереднього коментаря.Дуже влучна та справді відверта думка автора щодо характеристики персони мера Мукачева Лнд"єла З.З.Навіть якщо прочитати і вдуматися, що в останньому випуску журналу ТОП-100 впливових людей Закарпаття за 2011 р.написано про пана Ленд"єла З.З, то стає зрозумілим багато цікавих речей?І не все те золото ,що блистить.Тому у простих громадян Мукачева є свої власні бачення щодо "сьогоднішньої еліти Мукачева".У кого, що болить, той про те і волає...Є мудра народна думка:"Завжди так не буде".

мукачівець 2011-12-12 / 23:28:47

Пане Лукша! Читаючи ваш коментар та ваші думки з приводу визначення еліти суспільства,роблю висновок для себе ,що Ви є високоосвіченою людиною, патріотом свого краю і знавцем своєї справи.Але не можу погодитися з Вами,стосовно справжніх представників еліти Закарпаття,конкретно про Мукачівського міського голову Ленд"єл З.З.Дуже прикро і неприємно було дізнатися із ЗМІ про його нагородження грамотою Генпрокуратури України під час святкування Дня місцевого самоврядування в Ужгороді минулого тижня.Саме з рук прокурора області він отримав цю нагороду, як кращому меру міста, в якому дотримується законнність...Хочу заперечити даний прикрий факт.Так як особисто мені відомо про мукачівську сім"ю Олійників, двох пенсіонерок, незрячої матері і її дочки, від яких мукачівський бізнесмен Боднар М. разом із своїм родичем Ньорба І. незаконно ,шахрайським щляхом не без допомоги мукачівської влади, відібрали частину неприватизованої землі у дворі загального користування,що на набережній річки майже в центрі міста,де пенсіонери доживають свій вік.Декілька разів сам Ленд"єл З.З. приймав цю сім"ю на прийомі,ці люди просили про допомогу у важкій ситуації,що їх обдурили, ввели в оману,без їх згоди,до якої причетні саме працівники мукачівської влади.Але нічого не допоміг, навпаки робив вид, що співчуває і в той же час видавалися дозвільні документи (різні рішення сесії-колегіального органу влади) шахраям,з якими встала на боротьбу уся сім"я пенсіонерок. Майже два роки поневірянь по судах і не відомо чи доживуть люди до справедливого фінішу.Тому про такі ганебні явища в суспільстві замовчувати неможливо,про них треба говорити вголос, їх треба викривати, аби громадськість знала про них, і в майбутньому запобігти подібним аферам.Люди живуть в страху, в правовій державі!Це говорить про політику подвійних стандартів. Державні слуги говорять одне, а роблять зовсім інше.Це не робить честі такій "еліті".Тотальна корупція в усіх органах державної влади,без винятку, з низу до верху.Суспільство хворе,яке треба лікувати.Це моя особиста думка.Детальніше можна дізнатися на сайті-http://www.**********************/ua/News/view/47676-Двох-літніх-мукачівок-виживають-з-будинку-заради-ділянки-на-набережній-ФОТО та в програмі "Гроші" ,випуск 47 за 15 11.2011 р.телеканал 1+1.Судячи з даних публікацій, про еліту по-мукачівськи не варто говорити...

Олег Лукша 2011-12-12 / 17:04:07
Проблему економічного, суспільно-морального і навіть фізичного нищення еліти України вважаю найголовнішою загрозою національного розвитку країни. Лише один приклад: чи такою б була наша країна, якби свого часу Президентом України було обрано В’ячеслава Чорновола? І якби його не було підступно вбито? Цілком доречно увести термін «елітоцид» до проблем і загроз розвитку України. Теж усього кілька прикладів:
• Кількість науковців та інженерів і конструкторів найвищої кваліфікації світового рівня за 20 років незалежності України зменшилась у рази. Значна частина їх виїхала назавжди за кордон, а частина працює за кордоном тимчасово (все-одно не в Україні). Тоді як кожна країна світу вважає цю частину еліти – найціннішим ресурсом!
• Створена система, коли до органів влади різних рівнів (особливо – до Верховної Ради) майбутні «депутати» попадають здебільшого за гроші або за великі гроші. Вже сьогодні відкрито говорять про «ціну» прохідного місця по мажоритарному округу на виборах до парламенту у 2012 році у розмірі від 2 до 5 млн.доларів! В нинішньому складі Верховної Ради серед 450 народних обранців теж немає і 10 відсотків людей, яких можна віднести до еліти нації. Неможливість приходу до парламенту кращих і розумних людей – це теж елітоцид.
• Перетворення вищої освіти у бізнес, корупція у вишах, зниження рівня і якості освіти і в університетах, і в школах – це шлях до швидкої деградації інтелектуального потенціалу нації. Хто завтра вчитиме, лікуватиме, конструюватиме з липовими дипломами? Це – завтрашній елітоцид, який формується уже сьогодні. Прикладів елітоциду можна навести безліч. Достатньо оглянутись довкола, слідкувати за мас-медіа.
Цілком згоден з коментарями дописувачів сайту щодо найвищих вимог до еліти і зокрема до еліти Закарпаття. Ці вимоги повинно формувати саме суспільство в його найширшому представленні. Зокрема, незалежні громадські організації і незалежні медіа (яких неможливо перерахувати в області навіть на пальцях однієї руки).
Що стосується моєї особистої думки щодо еліти Закарпаття, то сміливо можу назвати прізвища представників справжньої еліти в різних сферах діяльності:
Петро Скунць (на жаль, його немає серед) – серед когорти поетів.
Дмитро Кешеля – серед когорти письменників і журналістів.
Сергій Федака – серед журналістів, письменників та істориків-науковців.
Станіслав Аржевітін – серед народних депутатів і меценатів, які активно розвивають свій край (чого варті лише музеї у Колочаві та задумане 10-ти томне видання про це село Міжгірщини)
Іван Ковач – серед міських голів Закарпаття (Тячівський міський голова, який вдруге обраний громадою за патріотизм і титанічну працю по розбудові міста)
Федір Гамор – серед науковців і управлінців (директор Карпатського біосферного заповідника, доктор наук) – палкий прихильник і захисник природи Карпат
Оксана Станкевич – серед громадських експертів і активістів, президент Регіонального молодіжного екологічного об’єднання «Екосфера»
Йосип Головач – активіст та ініціатор проектів інноваційного розвитку Закарпаття, директор НДІ засобів аналітичної техніки УжНУ, ідеолог утворення наукового парку «Ужгородський національний університет»
Золтан Лендєл – Мукачівський міський голова, палкий патріот свого міста та безкорисливий реалі затор його розвитку.
Оксана Ганич – директор НДІ фітотерапії УжНУ, доктор медичних наук, професор, знана в Україні науковець і Лікар, голова науково-експертної ради Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера».
Олександр Сабінін – Лікар (з великої букви), кардіореаніматор без наукових звань, який врятував і рятує життя людей щодня і вже багато років.
І цей список можна продовжувати і продовжувати. Більше того, про це варто і потрібно говорити сміливо і все частіше. Про завдання елітних людей теж потрібно дискутувати в суспільстві. Саме еліта повинна бути прикладом суспільної моральності (в широкому розумінні цього слова), а також – прикладом професіоналізму і активної громадянської позиції. Особливо – для молоді і школярів. А сьогодні їм демонструють «впливових» людей (по рейтингу), мотивуючи їх добиватись у житті «впливовості» будь-якою ціною.
Варто також окреслити і поняття «квазіеліта» та «псевдоеліта». А загалом – елітою не можна назватись. Бо еліта – це ті, кого визнає, кому довіряє і за ким готове йти суспільство.

Прес-центр "Закарпаття" 2011-12-12 / 09:18:09
Шановні відвідувачі сайту! Це питання ми обов’язково задамо під час прес-конференції і висвітлимо у матеріалі. Слідкуйте за оновленнями.

закарпатка 2011-12-12 / 06:53:52
та все ж таки, чи можете назви бодай кілька прізвищ і аргументувати свої висновки?

Олег 2011-12-11 / 19:50:37
Якщо себе вважають елітою чиновники,керівники органів влади,бізнесмени різного рівня та правоохоронці,то це не еліта...Елітою є люди з високою мораллю,чесні,освічені,інтелігенти від природи иа патріоти своєї батьківщини,які свою честь та совість за хабарі не продають.

читач 2011-12-11 / 19:41:08
Цікаво ,а що розуміти під елітою Закарпаття? Можна на пальцях порахувати, кого можна прирівняти до еліти Закарпаття, які мають громадянську позицію, вболівають про буденні проблеми пересічних громадян,екологію,істричну спадщину та інше.На жаль таких мабуть нема...Це біда суспільства, яке хронічно хворе і вилікуватися не може...

відвідувачка сайту 2011-12-11 / 16:03:44
Пане Лукшо, назвіть 10 прізвищ тих людей, яких можна назвати елітою у Закарпатті і наслідувати їх. Сучасне покоління знає лише злодіїв, популістів, а хто така "еліта"? І яке завдання "елітних" людей?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи