Правда Олександра Духновича

Лемки, бойки, гуцули... Ці три поняття живуть сьогодні у свідомості майже кожного закарпатця, незалежно від того, чи є він корінним жителем краю, чи прибулим з іншого регіону Божим чоловіком, що знайшов собі нову батьківщину...

У цій «трійці» чи не найчисельнішою є етнічна група лемків Закарпаття. У сузір'я української нації лемки заплелися й сяють з того часу, відколи Господь поселив їх на благословенній землі Карпат. Я теж лемко. Сьогодні мій рід деякі закарпатські політикани намагаються втягнути у болото політичного русинства. І не безуспішно. Час від часу їм це вдається зробити за допомогою сучасних і старих методів одурманення народу. Щоб застерегти тих, хто буде переконувати в противному – скажу, я теж русин, такий самий і той самий русин, якого великий Олександр Духнович назвав своїм братом за Карпатами, – пам'ятаєте вислів «...за горами, не чужі ж бо, а свої... », я такий самий русин, як і Іван Франко, і Леся Українка, і сотні тисяч за горами.., яких так ненавидять, обзивають галичанами. А це горда, достойна обзивка, що не раз довела своє право на життя! Часом деякі, навіть освічені, інтелігентні на перший погляд, особистості, піддаються гіпнотичному впливові нових «лідерів» новітньої «нації». Чому так стається? Відповідь проста. Одні через «перспективи» майбутніх міністерських посад, інші купуються на заокеанські долари й гроші близького зарубіжжя, не гребуючи українською гривнею, а треті, не розібравшись у суті справи, стають попутниками перших і других, говорячи, що то є мудрі люди, вчені люди, а мудрих й вчених треба слухати.

Я б не писав про це, але мушу з двох причин: перша і головна – з лемків-русинів-українців Закарпаття новоспечені лідери хочуть зліпити якусь окремішню, новітню націю, відірвавши їх від матірного тіла великої України, що нарешті об'єднала всі свої землі, прихистила всіх своїх дітей під своїм національним знаменом. Невже ці лідери забули, що колись Олександр Духнович писав і про те, що братів за Карпатами болить серце й душа від пекучого колоніального вогню австро-угорської імперії, болить від штиків московських червоних багнетів, які теж пройшлися Карпатами у часи генерала Паскевича. Політики намагаються створити новий народ, нову націю з усіма далекосяжними наслідками. Я про те, що кінцева їхня мета – це новітня держава у центрі Європи... Цікаво мені, хочу їх спитати, а куди вони подінуть, куди вони віднесуть з Карпат і Закарпаття бойків, гуцулів, мадярів, словаків, врешті, щирих українців, жидів та інших Божих людей? Вони що стануть національними меншинами, а коли прозріють, теж почнуть ставити питання власної держави?! Ого-го! Тоді лемки-русини почнуть воювати з ними, чи погодяться на їхні зазіхання? А русини Словаччини, Польщі, Балканів, думаю, вони теж не проти б пожити у «своїй» державі. Хто відповість мені на мої питання?

І друга причина. Чому до сьогоднішнього дня Президент України, Верховна Рада, Уряд, очільники-керманичі Закарпатської області, лідери, провідники національної ідеї на теренах Срібної землі чітко й однозначно не висловилися з приводу зазначених вище проблем?! Невже це нікому не цікаво? Можливо, я трохи й згустив фарби, але, повірте, проблема існує і її потрібно негайно вирішувати. А для шановних нових «лідерів нації» хочу сказати одне, що лемки Закарпаття були, є і залишаться етнічною групою українського народу, тобто русинами-українцями у розумінні Олександра Духновича, а не у вашій потворній уяві. Це сузір'я формувалося не з вашої волі й сяє воно незалежно від того, хочете ви чи ні. І що це не просто слова, а об'єктивні реалії, засвідчив форум-фестиваль «Лемківська ватра» у містечку Монастириськ, що на Тернопільщині. «Лемківська ватра», запалена русинами-українцями-лемками, в тому числі й закарпатцями, палала на галявині два дні. Саме там закарпатці мали можливість переконатися, що за горами не чужі, а свої, бо там звучали такі ж самі пісні, як і у Великому Березному, Зарічеві, Доманинцях чи Баранинцях, де проживають лемки Закарпаття. Не тільки пісня. Танці, фіґлі, говірка, страви, твори народного мистецтва все нагадувало про те, що ми живемо в одній сім'ї.

Та найбільше здивувало те, що географічні назви, тобто топоніми, назви маленьких річок, горбів, поточків, нивок, урочищ такі ж самі, як і на Перечинщині чи Ужгородщині, Березнянщині чи під Свидником. Саме це є підтвердженням того, що ці назви не змінилися в угоду політикам, вони не мають партійної приналежності чи національної ознаки на зразок, який сьогодні дехто пропонує. Видно, що ростуть вони з одного кореня, живуть одним Божим Духом. Такі назви роздаються історією, цілими епохами й живуть не рік і не два, як примарні фантоми, а століттями й тисячоліттями. І будуть жити, бо створені не лукавими мудрегеликами, а пам'яттю серця й віри, а пам'ять така невмируща.

Василь Мулеса, голова Закарпатської обласної організації „Лемківщина". Журнал Об’єднання лемків у Польщі  «Ватра»,  рік видання ХХ, № 4 (75), стор. 7. (Горлиці, Польща).

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
08 грудня 2011р.

Теги: лемки, русини, Духнович

Коментарі

Александер ДУХНОВИЧ 2011-12-17 / 11:55:20

Коментар видалено. З хамством і тролінгом - на Репортер. Авторові - попередження. Адмін

Иван ПЕТРОВЦІЙ 2011-12-17 / 11:54:33

Коментар видалено. З хамством - на Репортер. Авторові - попередження. Адмін

Александер ДУХНОВИЧ 2011-12-17 / 11:51:48

Коментар видалено. З хамством - на Репортер. Авторові - попередження. Адмін

Александер ДУХНОВИЧ 2011-12-17 / 11:50:22

Коментар видалено. З хамством - на Репортер. Авторові - попередження. Адмін

свербогузка 2011-12-12 / 20:50:50
Лемко? Як Лемкы рыхтовали радіо ЛЕМ ФМ мусили то робити тайком, жебы їм Українцї не попсули планы. Што принесли Українцї вєдно з Поляками Лемкам? Лем біду. Так! Я тыж Лемко і не чую ся быти Українцём. Бо то было політічно занесена орьєнтація Сталином і язык Українцїв про нас невалушный і чуджій. Прочітайте даякы лемківскы періодіка тай збачіте што реально собі Лемкы думають о Українцях. Ай добрї ай плано. Повіджте Лемкам же они Українцї тай вас высміють панове. Духновіч писав же за горами не чуджі но писав і же язык галичанів неспособный про угорьскых Русинів і братав ся з русофілами. То бы пан писатель міг знати ці нїт?

KK 2011-12-09 / 19:53:38
Русин 1 - а що, у ваші компанії, нема ані одного перекладича?? :-)

KK 2011-12-09 / 19:47:41
Русин 1 - а кілька вам ще треба заплатити срібляків, щоби вам 'ухота' прийшла щоби ви користалися своїм 'рідним русинським язиком'???.....

Русин1 2011-12-09 / 19:45:15
Не переживайте так, КаКа. Еще утешу. Если представится случай. И охота будет...

KK 2011-12-09 / 18:03:15
Мабуть Русин 1 не вміє писати на свому рідному 'русинському язику', про яку він тут плачить такими великими сльозами, тому що 'За-Уралські Русини' його ще не навчили як, в агентірній школі?...

ВАСЯ 2011-12-09 / 15:23:01

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Русин1 2011-12-09 / 15:12:28
Ссылка еще одного авторитета – М.Драгоманова
А самі ж українці - Драгоманов, Франко - критикували Духновичів і Ко,..» (с)
Учите мат. Часть патриоты-державники.
Драгоманов , которого трудно заподозрить в «украиножерстве» по словам того же Грушевского, “признавал общее и для украинцев универсальное значение великорусской литературы и культуры и резко выступал против переоценки национальной стороны украинского вопроса”.. Драгоманову принадлежит формула: “космополитизм в целях – национализм в формах и способах”. Он же отчетливо высказался за федерацию, отрицал полезность и возможность существования Украины, как отдельного государства.
Что же касается русинов на юг от Карпат- или как во времена Драгоманова соседи их величали «угорскими русинами», зная предмет не по наслышке (Драгоманов дважды посещал Угорскую Русь): "Угорская Русь отрезана от Галиции больше, чем Австралия от Европы" (с)…

Русин 2011-12-09 / 12:42:44
та й дурню зрозуміло, що о. Сидор, духівник того русинства, постійно до Московщини шастає, та й у Московському патріархаті служить!

А про Духновича - автор неправий, бо він нехтує тим, що сам Духнович був москвофілом, висловлювався за общерусскость закарпатців, і виступав проти українского народовського руху. А самі ж українці - Драгоманов, Франко - критикували Духновичів і Ко, що ті замість того, що писати народною мовою, щоби пишатися власним народом, намагалися відшукати "власне руське панство", і це панство знайшли в Росії. Тому що тоді було таке переконання, що лише той народ має право існувати самостійно, у якого є власне панство, давня історія і духовенство. А так як русини були тоді простими людьми ці москвофіли ними гидували, і загравали з панством, намагалися писати високі жанри літератури, замість того, щоби розвивати просвіту у народу. Почитайте Драгоманова "Австро-руські спомини".

777 2011-12-09 / 12:26:58
Русин1 2011-12-09 / 04:59:46 Но вместе с тем, каждый на русинской земле назвавший себя с национальностью отличной от русинской должен отдавать себе отчет, что своим выбором он автоматически попадает в разряд гостя на чужой земле.

Ото й уся розмова. Повилізли московські вуха. Тоталітаризм чистої води. Ці так звані "русскоговорящие русини", яких і відсотка не набереться на нашому Закарпатті, будуть тепер нам, автохтонам-українцям, диктувати свою волю. Виселятимуть місцеве населення, щоб потім заповнити наш простір ограниченным військовим контингентом і переселенцями з Росії?
Повна дурня з цими найманими провокаторами виходить. Коли вже заспокояться?.. Як їм той грошевий потік перекриють? То вже й пора...

Іван 2011-12-09 / 05:57:13
Браво, Русин1, повностью пуддержую, русини былы, есмь и будут

KK 2011-12-09 / 05:22:19
Краще було б просто вирвати закарпаття з України, і додати її до Росії, де 'русинські' патріоти на кшталту Русин 1, могли б продовжувати свої русифікарні дії. На віщо їм свою окрему мову, словників ітд., за якими вони тут без межі плачуть, якщо вони цілком сміло реагують комфортно в російсько мовному суспільстві (справді це їхня преференція), і ніяк не бачуть ірнонію у свою обмежаність до локальної мови, культури, тощо???.....

Русин1 2011-12-09 / 04:59:46
В правовом плане "русинский вопрос" простой и стройный как предоставленная недавно в распоряжение Ватикана Карпатская ель. Версальским и Сент- Жерменскими мирными договорами "русинскому народу на юг от Карпат" предоставлено право на самоопределение. Право вечное, незыблимое и неотъемное и вечное. Пока жив хоть один носитель этого права -русин. Последующие Трианонский и частично Севрский мирные договора четко очертили принадлежащую русинскому народу землю. Справедливо полагая, что на своей земле русинки нарожают здоровое, готовое к международной конкуренции за свои национальные права, потомство.
Каждому индивиду международное право предоставляет выбор своей национальности. На русинской земле каждый может декларировать свою принадлежность к корпусу украинцев, верховинцев, гуцулов, бойко- хоть папуасов. И все мы обязаны уважать его выбор. Но вместе с тем, каждый на русинской земле назвавший себя с национальностью отличной от русинской должен отдавать себе отчет, что своим выбором он автоматически попадает в разряд гостя на чужой земле. Со всеми вытекающими из такого простого факта последствиями...

Адмін 2011-12-08 / 23:14:10
ВАСЯ, стаття була надрукована днями у свіжому номері видання Об’єднання лемків у Польщі "Ватра" № 4/2011

ВАСЯ 2011-12-08 / 23:01:55
Шановна адмістрація Закарпаття онлайн.
Вам ще не надоїло займатися висмоктувати десь статті 2-3 річної давності, публікувати їх на своєму сайті й потім ровзотити навколо цього філософські дискусії на тему "Русинів, як окремої нації - нема" Якщо русинський рух настільки малопопулярний (а ваше видання притримується такої точки зору, то чому ви щотижня приділяєте йому стільки уваги?

Гуцул з Рахoва 2011-12-08 / 22:49:52
Вcе так і є! Знаймо хто смо! і за перевалом наші однокровние брати! А такi як псевдо русиниРусин1 Клоун й годі!

KK 2011-12-08 / 19:09:06
Русин 1 - якщо ви вдаєти що ви таким великим 'русинським' патріотом, то чому ви пишите ваші перестарілі гасла на російські мові, а не на русинські? Або ви її не знаєти, або знаєти, і її стидаєтися уживати? Одно із двох??

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи