Михайло Пагіря: “Студента технологічного факультету МДУ видно здалеку: він вигідно вирізняється із сірої маси”

Про будні і свята Мукачівського державного університету, про позитивні сторінки минулого та грандіозні плани на майбутнє розповідали у прес-центрі “Закарпаття” декан та викладачі технологічного факультету.

Михайло Пагіря: “Студента технологічного факультету МДУ видно здалеку: він вигідно вирізняється із сірої маси”

Вони принесли з собою вироби — авторські роботи студентів — оригінальність яких впадає в око в перші ж секунди споглядання.

“Мукачівський державний університет – єдиний вуз в області, який готує фахівців для підприємств легкої промисловості з пошиття одягу, шкіряного взуття, шкіргалантерейних виробів”, — повідомив декан технологічного факультету Михайло Пагіря. За словами Михайла Михайловича, за потужностями МДУ є другим вузом Закарпаття. А починалося усе у 1995 році із відкриття філії Технологічного університету Поділля (м. Хмельницький). Через два роки було відкрито безпосередньо Мукачівський технологічний інститут, який у 2008 році об’єднали із Мукачівським гуманітарно-педагогічним інститутом. Відтоді заклад має назву Мукачівського державного університету. Структура навчального закладу досить розгалужена. Це такі факультети як технологічний, економічний, педагогічний, гуманітарний, туризму і готельно-ресторанного бізнесу. Безпосередньо технологічний факультет готує спеціалістів за напрямками “швейні вироби” та “взуття, шкіргалантерейні і лимарні вироби”. Наступного року на факультеті має з’явитися нова спеціальність “інженерна механіка”, про що, до речі, просили навіть керівники підприємств, які працюють на території області.

Викладачі технологічного факультету пишаються своїми теперішніми та колишніми студентами. Серед випускників факультету є багато успішних підприємців. Тетяна Коваль, керівник студентського будинку моди, відзначила кількох з них. Зокрема, Наталію Тобу, котра нещодавно була творчою і активною студенткою, що брала участь у різноманітних конкурсах, а сьогодні має власне ательє із невеличким штатом працівників і навіть  логотипом. Інша випускниця — Тетяна Осадчук-Попович — теж має власний бізнес, а Юлія Поляєва працює у одному з київських ательє. “Особливо ми пишаємося тими випускниками, що працюють на факультеті: Ларисою Гондою, Світланою Матвійчук, Наталією Бокшею, Наталією Готрою”, — наголосила пані Тетяна.

У навчанні теперішніх, не менш творчих, студентів, все серйозно: теорія йде пліч-о-пліч із практикою, бо ж майбутні представники виробничих професій просто зобов’язані розвивати та відточувати майстерність. Ідеї студентів-технологів втілюються у цікавих та неординарних моделях, які вони під час різноманітних конкурсів та показів мод демонструють громадськості. До прикладу, конкурс молодих дизайнерів “Новий колорит”, який для згаданого вишу уже став традиційним, наступного року проводитиметься під позначкою “міжнародний”. Як правило, цей конкурс проходить в рамках святкування “Тижня технологічного факультету” і є, власне, його завершальним акордом. У конкурсі беруть участь як студенти, так і випускники факультету, які сьогодні ведуть власні справи і непогано заявили про себе на ринку.  Під час “Тижня” студенти мають змогу поспілкуватися із успішними випускниками, з’ясувати багато практичних питань, що виникають безпосередньо в процесі роботи та ведення бізнесу. Розповідаючи це, пан Михайло продемонстрував світлини із “Нового колориту”.

“Подібні конкурси ми започаткували, аби зацікавити студентів. До речі, кожен з них за період навчання виготовляє не менше 7 виробів. Саме з цих робіт і формуються колекції. Перша колекція, яку ми представили свого часу у Хмельницькому, отримала дуже схвальні відгуки. Ніхто не чекав від студентів-другокурсників такого високого рівня”, — зазначила Тетяна Коваль.

Багато уваги приділяють в МДУ і абітурієнтам. Нещодавно було провдено конкурс для школярів 5-11 класів під назвою “Майбутній кутюр’є”. І якщо цього року у конкурсі брали участь учні закарпатських шкіл, то наступного організатори планують залучити також представників інших областей.

“Наші конкурси цікаві і трохи балують учасників, адже вони отримують цінні призи та грошові винагороди. Та попри це, конкурси є абсолютно незаангажованими: ніхто, навіть учасники, до останнього не знають, хто буде в журі. До питання формування складу журі ми ставимося дуже відповідально і виважено. Серед них були: вихідка з Ужгорода Вікторія Гресь, український дизайнер Анна Бабенко, критик моди Зося Колотушкіна, представник Хмельницького університету Алла Славінська. Та й масштаби наших конкурсів збільшуються. Минулого року до нас завітали представники з Угорщини, з Санкт-Петербургу, а наступного, крім них, чекаємо на гостей з Польщі та Словаччини», — розповіла керівник студентського будинку моди.

До речі, при будинку моди функціонує “Школа моделей”, куди, за результатами кастингу, набирають дівчат із відповідними параметрами. Під час показів вони дефілюють по спроектованому у актовому залі університету подіумі. Та хоча не всі студенти технологічного факультету мають модельну зовнішність, серед натовпу, як стверджує Михайло Пагіря, вони якісно відрізняються. Підтримує колегу і викладач-дизайнер Евгенія Сєдоухова: “До 5 курсу наші студенти виробляють певний смак. Якщо пройдетесь по Мукачеву, впізнаєте наших студентів, адже ці люди не так виглядають і вирізняються із загальної маси, вони все сприймають по-іншому”.

Викладач кафедри теорії конструювання виробів зі шкіри Тетяна Іванчо підтримала колегу, відзначивши, що саме через моду можна формувати національну свідомість. “Ми опитували людей різних професій та різних вікових груп, і 95% з них відповіли, що надають перевагу етномоді і хотіли б носити такі речі. Це означає, що споживачі у нас є. Люди прагнуть ексклюзиву, і ми пропонуємо його”, — зазначила дизайнер, яка продемонструвала оригінальне взуття та сумки власного виробництва, виконані у стилі “фольк”. Студенти пані Тетяни, беручи з неї приклад, так само створюють свої перші шедеври. Вона розповіла, що впродовж двох перших курсів її студенти вивчають теорію і працюють з окремими елементами, а уже на третьому створюють повноцінне взуття. За словами викладачки, якість перших екземплярів, можливо, ще не та, але конкурсні роботи — фактично професійна робота.

Говорили під час прес-конференції і про особливості сучасної української моди. “Я вважаю, що українська мода не може не базуватися на українських традиціях, якщо хоче зайняти свою певну нішу. Звичайно, зараз мода стає трохи європейською, але ми часто відвідуємо різноманітні покази і  прагнемо, аби українська мода базувалась на народних традиціях. А особливо закарпатська школа — обов’язково. Багато є модельєрських шкіл на Україні, але наше завдання — створити свою закарпатську школу моди. Уже сьогодні на багатьох конференціях відзначається, що Закарпаття має свій певний почерк і є одним із потужних представників української моди. Це нас дуже тішить, але для цього ми багато працюємо”, — поділилася Євгенія Сєдоухова.
 

Наприкінці зустрічі Михайло Пагіря розповів про плани: “Ми хочемо активно і успішно закінчити 2012 навчальний рік і організувати традиційну виставку робіт у галереї Мукачева. А далі працюватимемо над вступною кампанією. До речі, якщо абітурієнтам буде цікаво, повідомляю, що сьогодні із 201 студента технологічного факультету лише 1 навчається на контрактній основі. Інші 200 мають стипендію та певні пільги. Нам би хотілося, аби про нас знали, і талановиті дітки приходили, розвивалися, здобували освіту і будували щасливе майбутнє”.

 

07 грудня 2011р.

Теги: технологічний факультет, МДУ, дизайн, Михайло Пагіря

Коментарі

Mihaly 2019-01-14 / 21:57:12
господи, Пмгаря - конченый, ЧСВшный мудак. Давно уже послужил моим уходом из университета. Прям остро ненавижу, и желаю всего плохого. Надеюсь , тебе, гнида, вернется то, что ТЫ убил мою тягу знаниям.
Истинно твой - Михаил ( неотесанный ПТУшник)

Ріта 2014-11-25 / 13:19:00
Приємно побачити свою роботу на фото,а ще почути схвальні відгуки про те,що людям подобаються етнічні мотиви в одязі!Будем творити! )))

СТУДЕНТ 2011-12-09 / 20:32:02

Перхід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Хамство тримайте при собі. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Vasil 2011-12-09 / 15:39:49
Ото Пагіря дожився - із декана математичного в таке захолустя.
Молоток, в якусь шарашкіну конторку злиняв.

олег 2011-12-09 / 10:25:15
Да да студент МДУ выделяется и серой массы людей дает взятки этим несчасным преподавателям которым все мало а сам остается бараном

Година 2011-12-09 / 09:15:05
бодя, дебіл і двійочник різні речі, а в сього чоловіка очевидно була(є) заздрість.

Могли б і чоловіче вбрання по районах модельний ряд випустити.

бодя 2011-12-09 / 02:34:35
а біл гетс в школі справді двійочником був

Сашко 2011-12-09 / 00:08:52
В часи мого навчання в універі цей персонаж постіно доводив, що Біл Гейтс дебіл. і якщо ти це не повторював як мантру то про залік міг і не мріяти

Аня Сушко 2011-12-08 / 19:45:58
Дуже вам вдячна. Уже поговорила з мамою. Вона не проти, а наоборот радіє.

любка 2011-12-08 / 16:59:09
Дуже гарно, коли роблять одяг в народному стилі. Хай це буде вашою фірмовою фішкою. Попит на такі вироби буде все

Зоя 2011-12-08 / 12:19:59
для Ані Сушко - телефон приймальної комісії МДУ 031-31-2-40-20, Правила прийому до ВУЗу змінюються майже кожжен рік, тому точну і детальну інформацію краще отримувати у даному відділі.

жителька Мукачева 2011-12-08 / 10:27:09
Які таланти у нашому славному Мукачеві! Молодці технологи із Мукачівського державного університету! Прославляйте наше ВІТЧИЗНЯНЕ! Ви справжні патріоти своєї держави! Ви скоро складете конкуренцію Європі!

mefistofel 2011-12-08 / 07:50:58

Коментар видалено через порушення "правил коментування". Перехід на особистості можливий тільки під власним іменем/прізвищем. Адмін.

ужгородець 2011-12-08 / 00:26:39

Суперово, що використовуєте народну стилізацію. Респект!

Аня Сушко 2011-12-07 / 23:08:26
А якітреба складати іспити, якщо я закінчила школу 4 роки тому і ніде не навчалася? Цікавить кафедра де сумки роблять

я 2011-12-07 / 22:27:47
молодці студенти. дашто з них буде

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи