БПП-УДАР-НФ: Успішний проект, чи одноразова партія?

В ході сьогоднішнього з'їзду партії УДАР і Блок Петра Порошенка (БПП) підтримали рішення про об'єднання. А кількома днями раніше БПП «Солідарність» і «Народний фронт» підписали угоду про об'єднання своїх парламентських фракцій, а також зміну формату уряду.

БПП-УДАР-НФ: Успішний проект, чи одноразова партія?

Про що це свідчить? По-перше, БПП, УДАР і Народний фронт спробують використати, як серфінг, підтримку українцями об'єднання всіх постмайдановскіх політичних сил в одну. Це буде запит суспільства на «соборність і єднання», який вони спробують використати. Це, звичайно, дасть невеликий відсоток новим політичним силам на первинному етапі, але, тим менше, вони зіткнутися з тими ж проблемами, з якими стикаються всі відомі проекти партії влади, які були в Україні, починаючи від НДП і закінчуючи Партією регіонів.

По-перше, створення партії влади завжди несе в собі багато ризиків. Тобто, на плечі цієї нової політичної сили також ляже відповідальність за дії президента і влади, корупція, скандали, проблеми соціально-економічного характеру, зовнішньої політики, та ж ситуація з війною.

По-друге, навіть на етапі створення спільного політичного проекту ми бачимо накопичення безлічі конфліктних точок в рамках УДАР - БПП - Народний фронт. На місцях їх створення було пов'язано з конфліктами між собою. Ці партії виникли, як наслідок розколів, в яких брали участь всі, хто зараз буде об'єднуватися. Це історії конфліктів, особистих і проблемних відносин. Тому буде досить складно правильно змоделювати процес об'єднання і просування цієї політичної сили. Вона може стати або одноразовим політичним проектом, який дуже швидко буде похований, або стане партією на кілька разів: вона може спрацювати на місцевих і майбутніх можливих позачергових парламентських виборах, а після цього, навіть переформатуватися.

З іншого боку, спроба створити проурядову політичну силу під назвою «Народний фронт» закінчилася досить швидко - її рейтинг «здувся» практично за півроку. Не виключено, що подібна доля спіткає й це нове т.зв. «КПРС» - БПП, УДАР і Народний фронт.

Також, у них залишається активний електорат прихильників Порошенка, їх досить багато. У Києві є прихильники Віталія Кличка і це теж непогана група. У деяких регіонах УДАР має більший відсоток, ніж БПП. На місцевих виборах їх об'єднання дозволить уникнути непотрібної дрібнопартійністної конкуренції і дозволить впливати на фракції майже у всіх населених пунктах. Це можуть бути невеликі фракції, не більшість, але партійці зможуть просувати себе в усіх регіональних населених пунктах країни, там, де це можливо.

Крім того, є регіони, де ця політсила має стати домінуючою. Тут немає питань по об'єднанню, - є тільки питання до менеджменту на місцях політичного проекту. Про те, хто це будуть: колишня спадщина УДАРу або Народного фронту, або це будуть нові обличчя, які увійдуть до нового політичного проекту. Все буде залежати від того, наскільки відбудеться оновлення БПП, УДАРу та Народного фронту, - чи стане воно новим проектом, або це буде загальна «братська могила» всіх цих політичних проектів.

Що стосується потенційних конкурентів і опозиції такому великому провладному проекту, то це будуть ті ж, хто діє на його ж електоральному полі: «Батьківщина», «Самопоміч», «УКРОП» та ряд інших політичних сил, які можуть відбирати голоси у БПП, УДАРу і Народного фронту. Але швидше за все, головними опозиціонерами нового проекту стануть «Батьківщина», «Самопоміч» та «УКРОП».

Віталій Кулик, олітолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
28 серпня 2015р.

Теги: Солідарність, УДАР, Народний фронт

Коментарі

vasja 2015-09-11 / 14:17:20
Парашенко обеднаеться з яйценюком та партiя називатиметься "шоколадний зайчик"


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи