У Пряшеві відкрилася ювілейна виставка галереї «Атріум» (ФОТО)

Крім державної Шариської галереї у Пряшеві існують і кілька приватних галерей образотворчого мистецтва. Одною з них є галерея "Атріум", заснована 2005 року при ресторані такої ж назви у центрі міста (вул. Флоріана № 4). Її власником є інженер Андрій Баленчин, випускник З’єднаної школи ім. Тараса Шевченка з українською мовою навчання.

У Пряшеві відкрилася ювілейна виставка галереї «Атріум» (ФОТО)

Крім державної Шариської галереї у Пряшеві існують і кілька приватних галерей образотворчого мистецтва. Одною з них є галерея "Атріум", заснована 2005 року при ресторані такої ж назви у центрі міста (вул. Флоріана № 4). Її власником є інженер Андрій Баленчин, випускник З’єднаної школи ім. Тараса Шевченка з українською мовою навчання.

За десять років існування галереї в її просторах було реалізовано 65 виставок. Галерея влаштувала 18 пленерів та ряд інших акцій. У них крім художників Словаччини брали участь й митці із сусідніх країн: України, Польщі, Чехії, Угорщини, Австрії, але й з Росії, Болгарії, Сербії і навіть з далекої Японії. Мабуть найтісніші стосунки галерея „Атріум“ має з митцями Закарпатської області України, які є найчастішими учасниками її виставок та пленерів. Вже у першому міжнародному пленері у червні 2005 року брало участь п’ять художників із України: Анна Ландовська, Олена Кондратюк, Ласло Мадяр, Людмила Корж-Редько та Сергій Корсай. Галерея влаштовує виставки не лише у своїх просторах, але й мимо них. Дуже успішною була виставка 2006 року у Закарпатському художньому музеї в Ужгороді, на якій представило свої твори 25 художників зі східної Словаччини. 2014 року галерея влаштувала персональну виставку картин Йосифа Яцканина в Японії.

При галереї від самого початку діє Клуб приятелів галереї „Атріум“, першим головою якого був співзасновник галереї художник Юрій Кресила, уродженець села Михайлів на Снинщині. Клуб, членами якого є професіональні художники, але й любителі образотворчого мистецтва, влаштовує подорожі за мистецтвом у різні регіони Словаччини, але й близького зарубіжжя. Дуже успішною була недавня автобусна подорож членів клубу по Закарпатській Україні.

Галерея дає простір для виставок не лише професіональним художникам, але й художникам-аматорам. Виставлялися тут і картини студентів кафедри образотворчого виховання Пряшівського університету, учні художніх училищ та навіть середніх та початкових шкіл.

Популярними були зокрема т. зв. „Різдвяні художні салони“, на яких виставлялися картини кількох, а то й кількох десятків художників.

 *  *  *

11 червня ц. р. в галереї „Атріум“ відбулося відкриття ювілейної виставки з нагоди десятиліття її заснування. На ній було представлено 77 творів, головним чином тих художників, які виставлялися на попередніх виставках. І тут значну частину виставлених творів становили картини художників України. Четверо з них, а саме: Людмила Корж-Редько, Анна Ландовська, Сергій Біба – з Ужгорода  та Сергій Корсай з Луцька – брали у вернісажі особисту участь.

Виставку відкрив  директор галереї Стано Шамко. Після нього виступив власник галереї Андрій Баленчин, голова Клубу приятелів галереї „Атріум“ Марко Демчак та інші гості. Всі вони високо оцінили десятилітню діяльність галереї та закликали до продовження цієї діяльності.

Складовою частиною вернісажу була презентація альбому-каталогу „Деясять років галереї Атріум“ (відповідальний редактор Кветослава Мудрікова). Це – великоформатна 156-сторінкова книга на крейдяному папері, в якій словом (словацькою та англійською мовами) та кольоровими світлинами (в основному репродукціями картин) представлено майже усіх художників, що виставлялися в галереї за десять років її існування. Усіх світлин у книзі є майже пів сотні. Книга відповідає найсуворішим вимогам сучасної поліграфії і є достойним внеском у святкування десятиліття найуспішнішої приватної галереї міста Пряшева.

Микола Мушинка

Галерея „Атріум“ у Пряшеві

Частина художників, які виставлялися в галереї „Атріум“ протягом десятьох років

Ювілейну виставку привітав власник галереї Андрій Баленчин (в центрі з мікрофоном)

Гості із Закарпатської області зі своїми пряшівськими друзями. Зліва: Анна Ландовська, Сергій Біба, Андрій Баленчин (батько власника), Зузана Баленчин (дочка власника), Магда Мушинка, Людмила Корж-Радько.

Книжку „Десять років галереї Атріум“ похрестили… різнокольоровими олівцями

Частина учасників святкування

Фото на згадку: Микола Мушинка, Яна Імріхова та Ярослав Шуркала

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
13 червня 2015р.

Теги: Атріум, галерея, Пряшів

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи