У Камйонці відсвяткували 50-річний ювілей фольклорного фестивалю русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Під патронатом прем’єр-міністра СР Роберта Фіца в суботу і неділю, 30 і 31 травня 2015 року, в Камйонці Старолюбовнянського округу відбувся 50 Фестиваль фольклору русинів-українців Словаччини.

Фестиваль організували Союз русинів-українців СР, село Камйонка, Пряшівський самоврядний край і Любовнянський осередок культури в Старій Любовні (голова організаційного комітету Павло Боґдан). Він став черговим оглядом діяльності самодіяльних фольклорних колективів, які в сучасному розвивають пісенну, музичну і танцювальну культуру русинів-українців поруч із звичаєвою та стилізованими і осучасненими проявами традиційної народної культури.

Зароджувався фестиваль у далекому 1966 році ще у Старій Любовні. Тоді КСУТ організував його як Фестиваль української естради. Від 1967 року місцем проведення фестивалю стає Камйонка. Правда, постійно доходило до змін назви: Фестиваль малих форм народного співу і танцю (1971), Фестиваль хорових колективів (1972), Фестиваль українського фольклору та хорового співу (1977 – 1988) і, нарешті, Фестиваль фольклору русинів-українців (від 1990 р.). Між іншим, при колисці фестивалю стояли такі ентузіасти, як культурно-освітній діяч і письменник, довгорічний голова ОК КСУТу в Старій Любовні Іван Вавринчик (1913 – 1993) та уродженець Камйонки, педагог і культурно-освітній діяч Степан Біттнер (1913 – 1994), іменем якого названо одну з програм - конкурсний огляд співацьких груп «Голосе, голосе».

Фестиваль проходив в Будинку культури і в оновленому амфітеатрі Дубне на вишньому кінці села. На відміну від неділі, програму суботнього дня (30 травня 2015 р.) позначила мінлива погода. Після конкурсного огляду співацьких груп «Голосе, голосе» мали відбутися в амфітеатрі друга і третя програми – «Гість до дому, Бог до дому» та «Вітайте в Камйонці». Та нависаючі хмари поступово принесли дощ. Як і інде, і в села на Старолюбовнянщині  все частіше приходять небажаним гостем густі зливи і бурі з великим градом: із-за злив і бур постраждало в суботу вісім сіл поблизу Камйонки. 

У 27 конкурсному огляді «Голосе, голосе» взяли участь 17 співацьких груп, а саме «Барвінок» з Камйонки, «Гавранчата» з Лютини, «Шамбріньці» з Шамброна, «Пряшівські невісти» з Пряшева, «Яворина» і «Ялинка» з Торисок, «Волянка» з Волиці, «Студеночка» з Вільшавиці, «Кичара» з Снини, «Словінка» з Словінок, «Дуброва» із Зубного, «Тарнавчан» з Трнави при Лабірці, «Вородай» з  Великого Липника, «Поляна» з Кошиць і «Бучина» з Пачі – русько-українського острівця, закинутого далеко в горах аж ген поблизу словацько-угорського кордону недалеко Рожняви. 

За рішенням журі конкурсу (Варфоломій Сотак, Яна Любимова та Штефан Матоляк) в категорії дитячих і дівочих  співацьких груп переможцем вийшла співацька група «Вородай» з Великого Липника, друге місце зайняла  група «Студеночка» з Вільшавиці, а третє – співацька група «Гавранчата» з Лютини. З-поміж жіночих і чоловічих співацьких груп журі визнало переможцем чоловічу співацьку групу «Кичара» з Снини, друге місце зайняла жіноча співацька група «Волянка» з Волиці, а третє – чоловіча співацька група «Поляна» з Кошиць. Лауреатом 27-го огляду стала жіноча співацька група «Барвінок» з Камйонки.  

Голова ЦР СРУСР Петро Сокол зачитав вітальні листи, які надійшли  організаторам і учасникам фестивалю. Їх надіслали міністр закордонних справ України Павло Клімкін, а також Надзвичайний і Повноважний посол України в СР Олег Гаваші.  

У вечірній програмі «Гість до дому, Бог до дому», яка йшла вже під  наростаючим дощем, вдалось виступити лише кільком домашнім співацьким групам та гостям, в тому числі   співачці Марії Мачошко,  співакові українських народних пісень Петрові Закамароку із Сербії та народному фольклорно-танцювальному колективу «Материнка» із села Кам’яниця Закарпатської області України. Заключна суботня програма «Вітайте в Камйонці» через дощ взагалі не відбулась. Додаймо, що після відкриття програми старостою Камйонки Юрієм Єдинаком голова ЦР СРУСР Петро Сокол з нагоди ювілейного фестивалю вручив дипломи СРУСРу жителям Камйонки - Миколові Митнику,  Анні Беньо,  Юрію Шмиґельові,  Анні Сташак,  Юрієві Єдинаку,  Анні Сильвестер, Ользі Грега та Юрію Ванчикові.

Зігрітий сонцем недільний ранок  31 травня 2015 р. додав більше оптимізму організаторам фестивалю. Після літургії в місцевому греко-католицькому храмі за участю офіційних гостей і фольклорних колективів було покладено вінок квітів до пам’ятника полеглим героям. Після того відбувся похід фольклорних колективів уквітчаною Камйонкою  в амфітеатр. 

Кульмінував фестиваль четвертою програмою «Барвінкова Камйонка» в ареалі амфітеатру. Як сказав староста Юрій Єдинак, амфітеатр було відремонтовано  на кошти єврофонду в  рамках  програми транскордонної співпраці ENPI Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна під назвою «Партнерство без границь». Амфітеатр було урочисто відкрито за участю офіційних гостей. Серед глядачів  в амфітеатрі були присутні державний секретар Міністерства внутрішніх справ  справ СР Маріан Салонь, депутати Пряшівського самоврядного краю, делегація Союзу русинів українців Сербії на чолі з Йоакимом Грубенею, приматор Старої Любовні Любомир Томко, архітектор оновленого амфітеатру Любомир Сакала, члени фольклорного колективу «Скеюшан» з Хомутова (предки яких походять з Камйонки). Делегацію працівників культури Закарпатської області України очолив Іван Тужеляк.  

Юрій Єдинак та голова Центральної ради СРУСР Петро Сокол висловили вдячність камйончанам, що своєю працею створюють сприятливі умови для проведення фестивалю.

У програмі  виступили  фольклорний колектив  «Барвінок-сеньйор», дитячий фольклорний колектив «Радість» з Камйонки, фольклорний колектив «Карпатянин-сеньйор»  та «Пряшівські невісти» з Пряшева, фольклорний колектив «Любовнян» з Старої Любовні, гості з Білорусі – оркестр народних інструментів «Сувенір» і народний ансамбль народної пісні «Харашуха» з міста Молодечно. Сюрпризом  для глядачів була музично-танцювальна композиція під назвою «Ой, лене мый, лене» у виконанні домашнього «Барвінка». Невтихаючі оплески глядачів  пожали завжди молода співачка Марія Мачошко та Петро Закамарок з Сербії, який заспівав віночок улюблених  українських пісень. Приємною несподіванкою для глядачів був виступ народного фольклорно-танцювального колективу «Материнка» із села Кам’яниця на Закарпатті під керівництвом художнього керівника Марії Коваль-Мазюти, який показав зразки закарпатських народних танців. Справжньою вершиною фестивальної програми (сценарист і режисер всіх програм Ігор Крета, конферансьє Степан Гій) став виступ  Піддуклянського художнього народного ансамблю з Пряшева, який після років пошуків  свіжими номерами  набирає якісно нове обличчя і, напевно, знайде сотні і тисячі вдячних глядачів.

Хочеться вірити, що і фольклорний фестиваль в Камйонці у нинішньому руйнівному світі глобалізації знайде свій правильний шлях  на радість і втіху любителів фольклору і  традиційної народної культури.

Лауреат 27 конкурсного огляду співацьких груп – жіноча співацька група «Барвінок» з Камйонки

Одна з наймолодших співачок  групи «Гавранчата» з колись «нашої», а тепер вже словацькомовної Лютини. Дякуючи керівнику групи Марії Блащак в селі оживає хоч би у фестивальний час наша давня народна пісня

Співацька група «Вородай» з Великого Липника зайняла перше місце в категорії дитячих і дівочих співацьких груп

 Чоловіча співацька група «Кичара» з Снини

Частина глядачів

Народний фольклорно-танцювальний колектив «Материнка» із села Кам’яниця на Закарпатті

Фольклорний ансамбль «Любовнян» з Старої Любовні. 059

Жовту стрічку під час відкриття відремонтованого амфітеатру перерізали (на фото зліва): предноста Окружного уряду в Старій Любовні  Петро Сокол, голова Пряшівського самоврядного краю Петро Худик, голова Центральної ради СРУСР Петро Сокол та староста Камйонки Юрій Єдинак

Мирослав Ілюк.Фото автора.

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
05 червня 2015р.

Теги: фестиваль, ювілей, Словаччина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи