Фірташ: Тимошенко хоче зірвати вибори

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, якого США підозрюють у дачі хабара індійським політикам, розповів в інтерв'ю ВВС про своє ставлення до кандидатів у президенти Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. Він вважає, що Україна стала полем геополітичного бою між Росією і США, однак свої проблеми пояснює внутрішньополітичною боротьбою в Києві.

Фірташ: Тимошенко хоче зірвати вибори

ДФ: Я думаю, що проблема основна знаходиться всередині України. І проблему потрібно вирішувати всередині України.

 

І все одно одночасно і моя проблема, і моє щастя, і моя сила – це Україна.

Тобто я опинився в політичній боротьбі України, яку дуже чітко зманіпулювали певні люди і зробили інтриги і неправильно донесли американцям, хто є хто в цій грі. І тому американці вважають, що в цій грі на шахівниці ця фігура їм заважає, тому що вона може зіграти певну гру для Росії чи ще когось, а насправді це абсолютно не так, тому що я граю лише одну гру – українську, і жодну іншу. І багато факторів, які сьогодні відбуваються в політиці, це підтверджують.

ВВС: Чи маєте ви на увазі пані Тимошенко? Ви покладаєте відповідальність на неї та людей з її партії?

ДФ: Я наразі точно не знаю, хто, але методом обчислення я роблю висновки щодо того, кому це може бути вигідно.

Я думаю, що в першу чергу це було вигідно їй. Чому? Тому що в нас різні позиції.

Перша позиція – я за те, щоб якомога швидше пройшли вибори, щоб якомога швидше владнати ситуацію в країні, щоб якомога швидше з'явилась так звана правомірність в легалізації влади. І друге – я розумію, що тоді запрацює економіка і почне розвиватись країна.

А що думає Тимошенко? Я так думаю, як я це бачу, це моя думка, я в цьому впевнений. Сьогодні вона, маючи 100 депутатів у парламенті, вона практично узурпувала владу в країні. Вона розуміє, що вона не виграє президентські вибори, тому що якщо зараз подивитись рейтинги, то в неї шансів на перемогу немає[…] Тобто сьогодні, я думаю, їй це буде важко зробити, але навіть якщо вона це й зробить, то, судячи з рейтингів, зрозуміло, що вона не перемагає на цих виборах.

У неї два завдання. Перше: якщо вона не перемагає на виборах, значить вибори не мають відбутись. Для того, щоб вибори не відбулись, їй треба вирішити одне головне завдання – треба придумати, щоб були заворушення, проблеми в країні для того, щоб можна було ввести надзвичайний стан. Коли запроваджується надзвичайний стан, вибори скасовуються, і таким чином вона знову купує час, країна перебуває в тому стані, в якому вона перебуває, знову немає легалізації влади, але при цьому у неї є повна можливість керувати, тому що фізично вона зараз і керує. Неважливо, як це відбувається, вона фізично керує, тому що це її партія, вона головна і вона керує процесами.

Відповідно, завдання в неї одне: перенести вибори будь-якою ціною, будь-якими способами знайти це вирішення для того щоб - якщо я не перемагаю, то цих виборів не буде, а далі я буду дивитись на дві речі. Перше – коли проводити ці вибори і що зробити для того, щоб отримати необхідний рейтинг. І друге – тоді немає жодного ризику, тому що вона залишається при своїх і вона нічого не втратила. І це велика різниця між мною і нею. І якщо уважно подивитесь всі її виступи за останній тиждень, то ви знаєте, як вона робить.

Ось є така приказка російська "Кричить "Ловіть злодія!", а сам краде", розумієте. Ось вона мене зараз всюди звинувачує, що я займаюсь сепаратизмом в Україні. Я хочу поставити собі запитання: тоді хто є хто в Україні? Якщо я перебуваю у Відні під арештом, і я, виявляється, можу так сильно впливати на країну і вирішувати такі питання, то тоді я запитую – можливо, я не тим займаюсь, можливо, у нас не ті лідери, яких ми називаємо лідерами, якщо вони всередині країни не можуть цього робити, а починають звинувачувати людей, які перебувають за межами? Звичайно, я хотів би перебувати зараз в Україні, тому що душею і серцем я там. І для мене це дуже важко.

ВВС: Юлія Тимошенко каже, що ви нещодавно у Відні зустрічались із кандидатом в президенти Петром Порошенком. Ви можете це підтвердити?

ДФ: Так, я зустрівся із Петром Порошенком.

ВВС: Кого ви будете підтримувати на виборах, якщо вони відбудуться в травні?

ДФ: Я почну з кінця. Я дійсно підтримував на виборах 2010 року Віктора Януковича. Я реально був за те, щоб він переміг на виборах. Я щиро вірив в те, що він зробить висновки після 2003-2004 років, і він буде змінювати країну в позитивному сенсі.

Виявилось все по-іншому. Починаючи із 2011 року стало зрозуміло, що ми не розуміємо один одного, що в нас різні цілі і завдання в країні, і з цього почались проблеми. Але треба розуміти, що в 2009 році був вибір, і коли другого президента України запитали, за кого він буде голосувати і кого він буде підтримувати, то він дуже чітко сказав, фактично відобразивши всю ситуацію з виборами. Він сказав: "Ми голосуємо між поганим і дуже поганим". Тобто іншого вибору не було. Коли я кажу "до побачення, Тимошенко", то я це і маю на увазі – прийшов час і пора вже піти, оскільки повинні прийти нові люди, нове розуміння.

Погляньте, коли ще був Янукович і йшла кампанія на (президентські вибори. – Ред.) 2015 року, і тоді ніхто не знав, що буде революція, то вже тоді було зрозуміло, що країна хоче воїна, що країна хоче людину, яка зможе перемогти зло. Але щойно відбулась революція, народ переглянув свою позицію.

Якщо сьогодні подивитись по голосам, по електорату, то ви побачите, що країна хоче людину, яка може об'єднати країну, яка може нагодувати, яка може дати стабільність і спокій. Тобто сьогодні потрібен будівельник. Не воїн, а будівельник. Тому я думаю, що сьогодні у Порошенка є величезний шанс перемогти на виборах, якщо вони відбудуться, і для цього дуже важливо, щоб ці вибори відбулись.

Тимошенко каже, що я його підтримую, але я публічно висловив свою думку, я сказав, що готовий його підтримати, і не тому, що я підтримую Порошенка, а тому, що я підтримую ту ідеологію лише задля того, щоб в країні настав мир, тому що я точно не хочу, щоб був хаос. Це моя точка зору, це мій пріоритет.

Порошенко мені не друг, не товариш, але мій вибір такий – що таке Тимошенко, ми всі добре знаємо, а що таке Порошенко, ми ще можемо побачити. Ми купуємо надію, і я дійсно вважаю, що він може це зробити. Він – людина, яка показала себе в бізнесі. Сподіваюсь, що він зможе себе показати в своєму розумінні розвитку країни. Але найголовніший зараз етап – це, щоб вибори відбулись. Це найголовніша боротьба, але далі треба дивитись, як він себе буде вести. Ось це мій вибір.

З Дмитром Фірташем розмовляв кореспондент Російської служби Бі-бі-сі Павло Бандаков

 

01 травня 2014р.

Теги: Фірташ, Тимошенко

Коментарі

Оксана 2014-05-13 / 22:03:29
ВАЖЛИВО! Подписываем петицию о признании России спонсором терроризма!
Переходите на страницу петиции
https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM
нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT
заполняете форму
E-mail address *
First Name * (имя)
Last Name * (фамилия)
Challenge Question * (тут надо ввести ответ на вопрос, который написан над полем, переводите через google translate если не знаете английский)
далее нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT
ждете письмо на почту
переходите по ссылке из письма (... to confirm this is a working email address: ...)
попадаете на страницу петиции
нажимаете зеленую кнопку SIGN THIS PETITION
Подключаем всех друзей и знакомых! Репостим по всем сайтам!
или
Шаги такие. клікнуть тут (или скопировать в поиск)
https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM
1) Відкрити акаунт (клікнуть create account)
2) вписаnи свій і-мейл, (e-mail address), потім своє ім*я
(fist name), потім своє прізвище (last name), потім свій індекс (zip code)
3) відповісти на просте питання англійською (Challenge Question)
4) потім зайти на свою і-мейл скриньку, там буде повідомлення від whitehouse для підтвердження реєстрації. У повідомленні перший лінк клікнути. Вийдеш на сторінку із петицією, потім клікни SIGN.
петиція 1 https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM
петиція 2 https://petitions.whitehouse.gov/petition/weapon-ukraine-protect-against-russian-aggression/QjSRkPHF
петиція 3 https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-full-scale-economic-sanctions-against-russia-stop-aggression-ukraine/mFrQKjb3


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи