У Львові помер невтомний дослідник Лемківщини І.Красовський

24 лютого ц. р. у Львові після важкої хвороби на 87 році життя відійшов у вічність один з найвизначніших лемківських етнографів, істориків та громадських діячів Іван Дмитрович Красовський.

Портрет І. Красовського
Портрет І. Красовського

Народився він 22 жовтня 1927 р. в с. Дошно Сяноцького повіту в селянській родині. Після закінчення Української учительської семінарії в Криниці він разом з батьками 1945 року переселився в Україну. У 1948 р. закінчив культурно-освітній технікум у Теребовлі, 1952 р. – львівську юридичну школу, а 1957 р. – історичний факультет Львівського університету. Його учителями були відомі українознавці – історик І. Крип’якевич, етнограф К. Гуслистий, мовознавець П. Чучка та інші.

Ще будучи студентом І. Красовський почав вивчати історію і культуру рідної етнічної грипи – лемків. У 1956 р. він опублікував статтю „Лемки та їх походження”, а в 1957 р. захистив дипломну роботу на тему „Лемківщина  в XVII столітті”.

Першим місцем його роботи був Львівський історичний музей (1957-1969), а від 1969 року до відходу на пенсію 1996 року він працював на різних посадах в Музеї народної архітектури і побуту у Львові. Там він у значній мірі спричинився до побудови лемківської зони, а в ній – Музею історії та культури лемків та Церкви святих Володимира і Ольги, прототипом якої для нього була дерев’яна церква в с. Квятонь на західній Лемівщині.

У зв’язку із  своєю професією він влаштував численні експедиції в різні області України, заселені лемками, а теж в лемківські села Польщі та Словаччини.

Іван Красовський – автор кількох десятків книжкових публікацій та понад тисячу наукових і науково-популярних статей, публікованих в газетах і журналах: „Народна творчість та етнографія (Київ), „Дзвін” (Львів), „Наше слово” та „Наша культура” (Варшава), „Науковий збірник Музею української культури у Свиднику”, „Нове життя”, „Дукля” та „Дружно вперед” (Пряшів), „Нова думка” (Хорватія) та інших. На „Лемківській сторінці” варшавського „Нашого слова” він у 1960-1980-х роках опублікував понад 1000 статей під рубрикою „З  історії і культури лемків”. До лемків він послідовно зараховував і русинів-українців Словаччини. Над даним циклом статей він працював до останніх дні свого життя, намагаючись видати його окремою книжкою.

Частину статей він опублікував у довіднику „Діячі науки і культури Лемківщини” (Львів, 2000, 124 с.) Із діячів Пряшівщини у довідник увійшли: М. Балудянський, М. Бескид, І. Ванат, С. Гапак, М. Гиряк, І. Гриць-Дуда, М. Дробняк, А. Дулеба, О. Духнович, Ф. Ковач, А. Кралицький, Е. Кубек, Ф. Лазорик, В. Латта, П. Лопата, П. Маркович, І. Мацинський, М. Мачошко, М. Мушинка, Ю. Мушка, І. Невицька, М. Новак, О. Павлович, І. Прокіпчак, І. Родак, М. Роман, О. Рудловчак, Й. Сірка, М. Сополига, Ю. Ставровський, Ю. Цимбора, М. Шмайда та І. Югасевич. Була це перша публікація, яка під одною стріхою об’єднувала лемків України з лемками Піольщі та Словаччини. Для багатьох сучасників були це перші статті, опубліковані за межами їхніх країн.

За кілька місяців до смерті І. Красовського здійснилася його заповітна мрія: було видано його „Енциклопедичний словник Лемківщини” (В-во „Астролябія”, Львів, 2013, 751 стор.; співавтор І. Челак). На жаль, до Пряшева ця цінна книга ще не дійшла, хоч у ній, як довідуємось із преси, Пряшівщина представлена набагато ширше, ніж у згадуваному довіднику „Діячі науки  і культури Лемківщини”.

З інших праць І. Красовського на увагу заслуговують: „Матеріальна культура лемків” (перше видання – „Науковий збірник МУК у Свиднику”, т. 13, 1988; друге – зб. „Лемківщина”, т. 2, Нью-Йорк, 1988), „Хто ми, лемки?” (1991), „Тільки з рідним народом” (1992), „Прізвища галицьких леків XVIII ст.” (1993), „До земляків за океаном” (1993), „Лемківщина в боротьбі за возз’єднання” (Нью-Джерсі, 1994),  „Лемківщина в творчості Василя Мадзеляна” (1994), „Михайло Орисик – визначний різьбар Лемківщини” (1997), „Лемківська церква святих Володимира і Ольги у Львові” (1997), „Родина митців Сухарських” (2003), „Незабутня Лемківщина у верхів’ї ріки Вислоки...” (2004; співавтор А. Тавпаш; всі книги без наведення місця видання видані у Львові).

І. Красовський часто виступав на наукових конференціях, з’їздах, конгресах в Україні та за її межами. Кілька разів він побував і на Пряшівщині, де в нього було чимало особистих друзів. До них належав і автор цих рядків. На сторінках „Дуклі” (1984. Ч. 1-2) І. Красовський опублікував історичну кіноповість „Андрій Савка” – про опришка першої половини 17 ст. із с. Стебника Бардіївського округу.

І. Красовський був співзасновником Товариства „Лемківщина” (1988), співзасновником та головою „Фундації дослідження Лемківщина у Львові”, яка під його головуванням видала двадцятъ книжок (1991-1996) та вісім „Лемківських календарів”. Він був дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка у Львові та головою його Лемківської комісії.

Нехай тобі, Іване, буде легкою львівська українська земля, яка стала тобі другою батьківщиною.

Микола Мушинка 

Обкладинка енциклопедичного довідника І. Красовського

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
03 березня 2014р.

Теги: Красовський, лемки, Лемківщина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи