Для українців Словаччини прозвучала «Маковицька струна» (ФОТО)

30 листопада 2013 року в спортивному залі «Мир» в Бардієві і наступного дня, 1 грудня 2013 року, у великому залі Театру ім. Йонаша Заборського в Пряшеві пройшло пісенне свято – популярна та улюблена «Маковицька струна» (сценарист Анна Дерев’яник, режисер Івета Світок, музичний супровід – Оркестр народних інструментів під диригуванням Юліуса Селчана, сцена - Ладислав Цупер, конферансьє – Степан Гій).

Для українців Словаччини прозвучала «Маковицька струна» (ФОТО)

Цьогорічний сорок перший  огляд народних пісень привабив любителів народної пісні, про що свідчать заповнені  глядачами зали в Бардієві, де відбулися два концерти в суботу, а наступного дня, в неділю, після обіду   своєрідна реприза «Маковицької струни» в комфортних театральних просторах міста Пряшева.

Від імені ЦР СРУСР концерти в Бардієві відкрив голова Центральної ради СРУСР Петро Сокол, а в неділю в Пряшеві – заступник голови Центральної ради Союзу Павло Боґдан.

На концертах прозвучало більше як 30 народних і кілька авторських пісень в обробці Юліуса Селчана, ст., Юліуса Селчана, мол., Мілоша Веверки та Мілана Ґарбери, які заспівало 50 співаків. Хоч «Маковицька струна»  вже має свій зрілий вік, проте цього року була позачергово і виразно молодою – виступали переважно молоді співаки, які виявили не лише свій співацький талант, але і добрий  сценічний рух та задатки встановити  з глядачем той загадковий внутрішній емоційний зв’язок, який здатна викликати народна пісня. Вже так повелося в наших краях, що неписаним законом, правилом для національного самозбереження русинів-українців було своєрідне консервування народної пісенності і взагалі фольклору, без  спроб їх модернізації чи стилізації, в чому організатори фольклорних свят і фестивалів вбачали один із способів протистояння  асиміляційним тисками і  наростанню  небезпеки руйнації національного організму. Тому зовсім не диво, що у нас це тяжіння  до народної джерельної бази, до автентичності окрилило  і пісенне свято – «Маковицьку струну», яка здобула славу широко-далеко й аналогу якій нема так само широко-далеко в близьких і далеких сусідів.

Сценарист програми Анна Дерев’яник розподілила пісні до п’яти частин за  тематичним ключем і назвала їх – «Співайте, діточки, най буде весело», «Пісня мого серця», «Мала я фраїра», «Кед милий руковав» та «Бодай тя, мій милий». На відміну від попередніх років, на цей раз в меншій мірі відчувалась недосконалість авторської пісні, яка в минулому часто знаходила протеже для презентації на пісенному святі.

Ознакою цьогорічної «Маковицької струни» було і те, що значна частина співаків  походить з словацькомовного середовища, в тому числі з тих csk, в яких дватри сторіччя тому настала втрата руської ідентичності,  про які ще як руські  села довідуємось найбільш детально хіба що  з  шеститомної «Історії карпатських русинів» Михайла Лучкая чи історичних джерел.

За рішенням журі (Яна Любимова, Варфоломій Сотак, Віктор Гащак) лауреатом 41-ої «Маковицької струни» в солоспіві стала Домініка Шутяк з Олшован, яка виконала прекрасну колискову пісню, а  в дуоспіві -  Миколай Демочко з Вільшавиці і Петро Лабаш з Торисок, які заспівали пісні «Навозив єм житка» та «Кет я пущу волкы».

Гостями 41 огляду народних пісень «Маковицька струна» були народний артист України Петро Матій, який пожав бурхливі оплески  за виконання відомої пісні  «Верховино, світку ти наш» і не менш відомої пісні на слова Дмитра Павличка «Два кольори», яка його, як він сам зізнався,  вивела у світ. Голова ЦР СРУСР Петро Сокол привітав Петра Матія з 70-річчям і вручив йому вітального листа  та сувеніри. Виступили також 11-річний Олександр Попович з Ужгорода, якого публіка через вдале виконання пісень не пускала з сцени, а також гості з Сербії – Тамбуринний оркестр культурно-освітнього товариства ім. Тараса Шевченка з Дюрдьова під керівництвом Марка Радишича.

У пісенному святі в Бардієві взяли участь офіційні гості - голова Пряшівського самоврядного краю (ПСК) Петро Худик,  предноста Обводного уряду в Бардієві Мирослав Буйда, предноста Обводного  уряду в Старій Любовні Петро Сокол,  приматор міста Бардієва Борис Ганущак, завідуюча відділом культури ПСК Ева Арвайова, депутат ПСК Андрій Гаврила,  Генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч, консул України Світлана Свищева,  почесний консул України в Словаччині Станіслав Обіцький. Делегацію Об’єднання українців у Польщі очолила Марія Туцька (Перемишль). На «Маковицьку струну» прибула також делегація Союзу русинів українців Сербії на чолі з  Богданом  Віславським,  делегацію Закарпатської обласної державної адміністрації  очолив начальник управління  культури ЗОДА Юрій Глеба (Ужгород).

Мирослав Ілюк. Фото автора та Ладислава Цупера

Лауреат «Маковицької струни» Домініка Шутяк заспівала прекрасну колискову пісню

Миколай Демочко з Вільшавиці і Петро Лабаш з Торисок стали лауреатами в дуоспіві

Частина співаків «Маковицької струни»

Концерт «Маковицької струни» в Пряшеві

На «Маковицькій струні» в Бардієві

Народний артист України Петро Матій

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 грудня 2013р.

Теги: Маковицька струна, Бардіїв, Пряшів

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи