Майдан перетворили на студентську дискотеку

Прагнучи дискредитувати опозиційних лідерів, влада почала загравати з мітингуючими студентами

Майдан перетворили на студентську дискотеку

Схоже, Майдан таки вдалося розколоти, відтерши від нього опозиційних політиків. Для реалізації римської максими «розділяй і володарюй» якнайкраще підійшли студенти. У провладних ЗМІ їх зараз активно використовують як противагу лідерам опозиції. Мовляв, опозиція - це невиразне і суперечливе минуле. А за студентами - майбутнє. Фактично ж влада домоглася того, чого хотіла: деполітизувати Майдан, звівши всі вимоги протестувальників у площину виключно євроінтеграції. Ніяких тобі відставок Президента, уряду і Верховної Ради. Нехай собі «діти» в Європу граються, а в політику не лізуть.

Влада почала колоти Євромайдан буквально в перший день акції. Особливо показовим це стало в неділю, коли десятки тисяч людей вийшли на Європейську площу до опозиції. Проте активісти зі студентського Майдану чомусь не захотіли приєднатися до більш велелюдних протестів.

Тим часом влада активно підгортала молодь. Чого тільки варта поява на Майдані голови Київської держадміністрації Олександра Попова, який запропонував мітингувальникам свою допомогу. Біля Монумента Незалежності встановили армійський намет із підігрівом. Протестуючих пригощають гарячим чаєм із печивом. Звідки таке милосердя? Адже без відмашки з Банкової Олександр Павлович не ступив би й кроку.

Чиновники кинулися допомагати деполітизованим Майданам по всій країні. У Луцьку та Львові до підтримки мітингуючих студентів залучили МНС. Ті відрапортували, що спеціально для «прихильників євроінтеграційного курсу» встановили пункти обігріву та польові кухні.

Ректори університетів поспішили заявити, що не мають претензій до мітингувальників - нехай «тусять», аби не на шкоду навчанню.

Такі дії виглядають цілком логічними на тлі заяви Президента Януковича в його останньому інтерв´ю центральним телеканалам. «Аплодую тим, хто вийшов за європейську інтеграцію... А ті, хто вийшов вирішувати свої політичні питання під партійними прапорами і з гаслами, з якими вони вже йдуть на вибори 2015 року, я теж це бачу», грізно сказав глава держави.

Влада вперто ігнорує всі заяви опозиції. Лідерів трьох політичних сил навіть не пустили в будівлю Кабміну. Нібито у зв´язку з ремонтом. А от із «неполітичними» - зовсім інша розмова. В Адміністрації Президента миттєво відреагували на звернення студентства до глави держави і навіть пообіцяли, що Віктор Янукович зустрінеться з молоддю. Члени уряду разом із Сергієм Арбузовим розбіглися по столичних вузах дискутувати зі студентами про доцільність участі в Євромайдані. Нечуваний плюралізм.

Тим часом на інформаційному полі почала поширюватися теза про необхідність прибрати партійну символіку з мітингів. Лідери опозиції спершу таврували відступників. Потім стали говорити мовою аргументів і переконань. Зрештою, політична опозиція розпустила свій табір на Європейській площі, по суті, вийшовши з вуличного протесту. Троє лідерів опозиції відлетіли на саміт до Вільнюса.

Головна цінність студентів для Банкової - їхня навмисна аполітичність і наївність. Не дивно, що за кілька днів молодіжні протести перетворилися на дискотеки під патріотичну музику. Дуже непоганий фінал для влади, враховуючи, що з самого початку протестуючі вимагали відставки Президента.

Проте для лідерів опозиції ще не все втрачено. Останній шанс взяти під контроль Євромайдан з´явиться вже ввечері в п´ятницю після закінчення саміту у Вільнюсі. Нарешті стане очевидним, що ніякої євроінтеграції не буде. І у вихідні на Майдан може вийти стільки ж прихильників європейського курсу, скільки і минулої неділі. Від опозиції потрібні лише невеликі організаційні зусилля.

Дмитро Качура, "Коментарі"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
29 листопада 2013р.

Теги: студент, Майдан

Коментарі

Русин 2013-11-29 / 15:53:07
Першим ділом як зайдемо в ЄЄП, то будемо вимагати від Януковича чи Медведчука скасування будь-яких пільг мадярам, румунам і іншим запроданцям. Тільки російська мова, но на крайняк українська. Мадярські прапори з їх сільрад спалити, самих мадярів, які їздять по Бущтині і других селах із мадярськими прапорами на біцглях укопкати і здати кагебіштам, най ся з ними розбирають. Шоби знали своє місто в СНГ!

vo0da 2013-11-29 / 08:13:45
Прошу вибачення! Під ніком студенти я так розумію члени уряду?

студенти 2013-11-29 / 07:51:09
ми студенти повністю підтримуемо курс президента України, а невдахи опозиційні лідери до нас нехай не лізуть, нехай заробляють собі втрачений їх авторитет собі самі, а не на чужих плечах ! СЛАВА ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ !


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи