Більше половини ужгородців не підтримують реконструкцію площі Народної за нинішнім проектом

23% ужгородців вважають, що жодної реконструкції площа Народна не потребує, 28% – симпатизують "альтернативному" проекту Олега Олашина, тоді як тільки 37% підтримують владу в її намаганнях забрукувати зелений, вільно дихаючий газон цієї пам'ятки та встановити на ній фонтан і лавиці відповідно до проекту Володимира Павлея.

Більше половини ужгородців не підтримують реконструкцію площі Народної за нинішнім проектом

Такими є результати проведеного впродовж 12-13 жовтня соціологічного дослідження, ініційованого Інститутом політичних досліджень. І саме ці результати, а також підсумки опитування щодо благоустрою міста, довіри до місцевої влади, результати «теоретичного» голосування за політичні партії в разі проведення виборів на цей час, презентував сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» керівник Інституту політичних досліджень Віктор Пащенко.

Щоб уникнути різного роду інсинуацій довкола установи, якою проводилось опитування, і фінансування останнього соцдослідження, Віктор Пащенко одразу зазначив: Інститут політичних досліджень є громадською організацією, засновники якої й узялись оплатити вартість проведення соціологічного дослідження самотужки, власним коштом. 

«Мотивація проста: довкола теми реконструкції Народної полеміка точиться вже не перший тиждень. Ми довго зважувались на крок в сторону опитування, вагались… Останньою краплею, яка врешті й стала мотивом для проведення опитування, стала озвучена владою цифра в 83%, мовляв, саме стільки ужгородців підтримують нинішній проект реконструкції Народної», – розповів Віктор Пащенко.

Відтак, упродовж двох днів – 12-13 жовтня – Інститутом політичних досліджень було проведено комплексне вивчення громадської думки з кількох питань, одним з яких стало питання реконструкції площі Народної. Опитуванням було охоплено всі райони Ужгорода – пропорційно до кількості мешканців. Дев’ять інтерв’юерів за випадковою вибіркою заходили до квартир і надавали опитуваним анкети до заповнення. Результати опитування є відкритими, анкети – у вільному доступі, і за бажання з ними може ознайомитись кожен бажаючий, наголосив Віктор Пащенко.

За минулі вихідні в ході соціологічного дослідження було опитано півтисячі респондентів. Питання щодо необхідності реконструкції Народної озвучувалось із візуалізацією: містянам надавали право вибору між проектами Володимира Павлея, за яким нині здійснюється реконструкція, та «альтернативним» ескізом дизайнера Олега Олашина, який передбачає збереження пам'ятки у варіанті, що зберігся з чехословацьких часів, з мінімальним її озелененням.

Кінцева картина опитування виглядає наступним чином: проект В. Павлея, на реалізацію якого передбачається витратити 3 мільйони бюджетних гривень, підтримують 36% ужгородців, баченню Народної Олегом Олашиним, яке коштуватиме максимум 200 тисяч гривень, симпатизує 28% респондентів. При цьому 24% городян вважають, що площа взагалі не потребує жодної реконструкції. Ще 9% зазначили, що на це питання їм важко відповісти, 3% вибрали інше.

Як зазначив Віктор Пащенко, для нього особисто результати були «набагато більш симпатичними, ніж очікувані: думав, що проект В. Павлея насправді отримає більшу підтримку, і ми були до цього готові внутрішньо». Як, власне, й до того, що результати опитування все ж підтвердять: питання владою не вивчалось, протискається воно силою, а озвучена цифра в 83% підтримки – ніщо інше, як інструмент маніпуляції, засіб пропаганди для проштовхування і протискання «облюбованого» проекту. 

Представлені сьогодні результати соцдослідження опосередковано підтверджують і підсумки «аматорського» вивчення громадської думки, яке проводилось активістами під час збору підписів на площі під петицією проти реконструкції Народної. Як розповів під час прес-конференції громадський активіст Олександр Волосянський, тоді захисниками площі було опитано 1300 перехожих. З яких підписи проти реконструкції під петицією поставили 1000 осіб. 

Щоб іще глибше проаналізувати ситуацію, зазначив Віктор Пащенко, ним була зроблена спроба аналізу взаємозв’язку між демографічними характеристиками опитаних та симпатіями до запропонованих проектів. В результаті виявилось: чоловіки дещо більшою мірою підтримують проект В.Павлея, ніж жінки. По-друге, і це, каже Віктор Пащенко, прогнозована відповідь: проект О.Олашина підтримують в більшості ті респонденти, які мають вищий рівень освіти. Третій фактор, де виявлена суттєва різниця у вподобаннях – матеріальний стан: проти реконструкції або за проект О.Олашина переважно висловлювались люди, які визначають себе як бідні чи із середнім достатком, натомість, більш заможні громадяни симпатизують дороговартістному проекту Павлея.

Також, за словами керівника Інститут політичних досліджень, було віднайдено взаємозв’язок між політичними симпатіями опитаних і їх симпатіями до тих чи інших проектів: «Симпатики партії УДАР значно більше віддають перевагу проекту О.Олашина, тим часом, як прихильники Партії регіонів і Батьківщини більшою мірою симпатизують проекту Павлея. У мене на це є особисте пояснення: Партія регіонів та Батьківщина – партії більш жорсткого авторитарного типу і, відповідно, такі смаки у їх електорату. УДАР наразі ж позиціонується й асоціюється у більшості громадян, як більш ліберальна партія».

У той же час, зазначив Віктор Пащенко, незрозумілим залишається факт відсутності реакції народних депутатів-ужгородців, котрі так і не спромоглись озвучити свою позицію стосовно реконструкції Народної. Лише за кілька тижнів з початку історії довкола реконструкції площі публічно висловився на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук нардеп від УДАРу Валерій Пацкан. Хоча, зважаючи на симпатії прихильників цієї політсили саме до проекту О. Олашина, реакції варто було очікувати, в першу чергу, саме від УДАРу і вже у перші дні «колотнечі»…

Присутній під час презентації результатів соціологічного дослідження голова Асоціації соціологів Закарпаття, професор Олександр Пелін зазначив: якихось суттєвих претензій до методики проведення соціологічного дослідження немає. А от оцінювати інформативність і достеменність нібито проведеного опитування з результатом у 83% відповідей за реконструкцію, за його словами, неможливо.

«По-перше, не було жодної інформації, крім озвученої цифри, інших деталей, я не бачив опитувальника. Тому оцінювати щось важко.  Озвучені 83%  цілком можуть залежати й від того, як було сформульоване питання. Так, наприклад, якщо стояло питання, чи підримуєте ви благоустрій Ужгорода, то, звичайно, ця цифра можлива», - зауважив Олександр Пєлін. 

Варто зазначити, що на прес-конференцію прес-центр «Закарпаття» запрошували і керівника «Карпатського центру полінгових досліджень», проректора УжНУ Федора Шандора, вустами якого влада й озвучила ті самі абсурдні 83%. Незважаючи на обіцянки продемонструвати анкети, опитувальник і оприлюднити результати публічно, сьогодні Федір Шандор на пресс-конференцію так і не прийшов…

15 жовтня 2013р.

Теги: Народна, презентація, опитування, дослідження, Пащенко

Коментарі

луна оксані 2013-10-21 / 19:48:13
любиш ти людей дівчинко. щирі в тебе почуття до них

Оксана 2013-10-21 / 10:47:55
Багатьом чиновникам, які вправі приймати рішення по Народній варто було вилізти з дорогих авто і пройтися по площі Кирила та Мефодія, частина яка прилегла до унів.Україна, де під ногами невідомо що, і не клумба, а стихійний смітник, або ж пройтися перед Драмтеатром, тут взагалі як після бомбардуванння, список, на жаль, довгий, тому ужгородці аж ніяк не можуть цей абсурд по Народній підтримувати, навіть вказані відсотки підтримки надумані.

Степан Крук 2013-10-17 / 16:34:47
Ця обласна влада підступна. Ужгородців "взули", а вони того навіть не помітили. Соціуму ОДА навязала дискусію, за яким проектом потрібно реконструювати площу народну. Влада навязала свій проект і відстоює його, посилаючись на висновки художніх рад, "фахівців" і таке інше. ОДА намагається зробити вигляд, що її проект визрів колективно за підтримки різних комісій, громадськості та фахівців. Тобто, з цього приводу не було ніяких авторитарних рішень з боку влади. ОДА в підтримку гвалтування Народної навіть спробувала соцопитування провести. Але влада замовчуєтой факт, що питання реконструкції загалом було ініційоване нею. Питання, котрий із проектів більш вдалий - другорядне. Питання варто ставити так: чи потребує площа Народна реконструкції? І ніяких проектів!!!!

Андрій 2013-10-17 / 12:39:44
Пащенко молодець. Поважаю цю людину. Лишень шкода, що не дослухаються можновладці. Розкрадуть народні гроші і все... Треба ледиду міняти і президента разом з ним. Хай продасть свою конюшню і зробить щось для області дійсно корисне

О.Д. 2013-10-17 / 00:07:59


2Ужгород

Складно спокійно реагувати на безпідставні звинувачення після року боротьби за Народну і нинішніх потоків бруду і брехні з провладних ЗМІ. Тому прошу вибачення. Хоча ви, погодьтеся, дали підстави для різкості... ))


Іван 2013-10-16 / 23:54:31
золоті слова :
Руслана 2013-10-15 / 23:26:54
На ті кошти краще б почистили місто від пацюків, голубів та циган.

Ужгород 2013-10-16 / 23:52:40
До Олега Олашина:

Дякую за пояснення,зрозуміло та ясно. Вибачаюсь за звинувачення)

До Олега Диби:

Палєхче, без хамства, бачите, не тільки ви знаєте всякі мудрі слова)

Руслана 2013-10-15 / 23:36:55
Поставили б пару лавиць вздовж тротуарів біля площі,підвели б цілодобове зволоження газону,впорядкували сам газон,посадили б квітів по периметру, в кінці кінців,посадили б у центрі прямокутника величезний дуб )) як символ боротьби народу за свою землю. Невже Ледиді не хочеться влітку вийти з кабінету на обід та влаштувати собі пікнік на травичці,як має бути? Чи така примітивщина,як ресторан-дороге авто-кабінет-дороге авто-крісло - геморой ніколи не набридне? Ну..кожному своє,як то кажуть. Хай торгують совістю і прикривають цей цирк будь-якими іменами, історією, модою,але рада, що люди все-таки наші не зовсім вівці.

Руслана 2013-10-15 / 23:26:54
На ті кошти краще б почистили місто від пацюків, голубів та циган. Туберкульоз гуляє містом, читаєш новини - волосся дибом - учень однієї із шкіл ходив на уроки з відкритою стадією туберкульозу. Все місто такими темпами скоро зіткнеться з цією проблемою, та спеціалісти заспокоюють брехливою статистикою "все під контролем". Тут з циганами лад не наведуть (ясна річ, барони стараються), а пл.Народну -будь-ласка! все для людей! Хтось проти того, аби землі живої не бачити? -Ні, адже ж "статистика",-80% ужгородців, 80% вівць, котрих можна забетонувати,бо так модно. Тьху!

Олег Диба 2013-10-15 / 22:36:48
Ужгород, ви точно з пеца впали )) Захисники площі справді понад рік відстоювали, аби її не кивали. Максимум - озеленення, яке не порушило би стилю. А ви тепер вискочили, як Пилип з конопель, і вирішили щось лопотнути розумне. Слово он яке складне використали - маніпулювати ))
Може б ви спершу задали в пошук по сайту слово Народна і почитали трохи - і про інші місця, куди гроші витрачати, і про хронологію подій?.. ))

Олегу Олашину 2013-10-15 / 22:26:43
Коментар чесний,відвертий, сміливий і вчасний.

Олег Олашин 2013-10-15 / 21:32:09
До Ужгорода:

Цей ескіз готувався ще весною на конкурс альтернативних ескізних проектів по облаштуванню партеру Народної площі, але в силу об'єктивних причин не був оприлюднений. Я особисто тільки за те, щоб площу не чіпати - в цьому питанні абсолютно згоден з Вами.

А, взагалі, про участь цього ескізу в соцопитуванні я дізнався постфактум - саме з цієї публікації. Тому закиди про продавлювання цього проекту(вірніше ескізу) мною чи авторами публікації - абсолютно безпідставні.

житель Ужгорода 2013-10-15 / 21:23:18
Пані Тетяно Кашуба! На мій погляд здоровий глузд має перемогти, і так повинно бутуи.Єдине час...коли це відбудетьсмя, але треба надіятися на те, що "реконструкцію" мають зупинити і понівечену площу мають відновити до первинного стану за рахунок губернатора.Це буде справедливо! А надія завжди вмирає останньою! Скільки людей об"єднує небайдужих проблема площі Народної в Ужгороді. І відстояти площу буде честю як активістів, громади, усіх розумномислячих громадян міста та області, однозначно!

Тетяна Кашуба 2013-10-15 / 20:40:36
До Ужгорода: чоловіче, ви взагалі попередні матеріали на сайті читали на тему Народної, тим більше, що вони періодично зявляються тут ось вже як рік? Чи не кожний з них - з аргументами, і не від автора статті, а від фахівців, чому площу і справді не можна чіпати. Про це говорилось з самого початку, але от де ви, такий розумний, тоді були? І де ви, такий розумний, зараз - коли активісти, які всіма силами намагались не дати тому, що сталось, статися, тепер тягаються судами?

виборець 2013-10-15 / 19:50:39

На мою думку, якби В.Пащенко публічно запросив професора О.Пеліна до співпраці ще на етапі підготовки у проведенні цього соціологічного дослідження, більшість питань про його за ангажованість відпало би давно.

Проте все рівно можна привітати керівника цього проекту: його методологію та результати визнали всі зацікавлені сторони. «Тлумачать» звісно по-різному, але саме цими «цифрами», а не на 83 %, вже оперують навіть опоненти.

В.Пащенко визначив стандарт публічності у соціологічному дослідженню, якого тепер прийдеться, як мінімум, дотримуватися, щоб не виглядати у подальшому посміховиськом в очах громадськості.

Тим не менше, у любому випадку, «лед тронулся». І є небезпідставна надія, що ця прес – конференція, можливо, стане стартом для подальшої співпраці між громадськими організаціями, активістами та науковцями УжНУ. Думаю, що у цьому мене б підтримала більшість небайдужих закарпатців.

Це пішло б, на мою думку, на користь, як самій науці (студенти-соціологи мали б практику), так і громаді, у вивченні її суспільних потреб.

А головне, привило би місцевій владі європейську практику обов’язкового попереднього вивчення громадської думки, у вигляді соціологічного дослідження, з будь-якого питання, яке потребує значних капіталовкладень, навіть приватних.

Ужгород 2013-10-15 / 19:43:19
Стаття так і давить інформацією мол Олашин карщий, треба вибирати проект Олашина)))
Але чому автор статті, якщо він так за спрадливість - чому не акцентувати увагу що взагалі Народну можна було не чіпати тепер - Є В УЖГОРОДІ БАГАТО МІСЦЬ,ЯКІ ПОЗОРЯТЬ МІСТО І ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ НЕГАЙНОГО РЕМОНТУ, хоч на 200 тис, хоч на 3,5 млн. або хоча би на 1 тисячу. Ні, таких місць що одні, що другі не бачать - бо в Ужгорді все просто ідеально крім Народної

Висновок який я роблю як Ужгородець: тут тоже продовжують нами маніпулювати.

Микола 2013-10-15 / 19:42:46


Поки одні пишуть листа чеською мовою, інші бульдозерами риють площу! Да, я згоден що площу не потрібно було реконструювати, і ці кошти могли б використати на більш важливі потреби... Цікаво одне, на що розраховують власники і інвестори цього сайту???

У цього сайту нема інвесторів. А тому нема кому "розраховувати". А у мене завтра суд по Народній. Розраховую виключно на совість судді, бо більше розраховувати нема на що. Які ще запитання? Олег Диба


... 2013-10-15 / 19:19:00


добре нардепу написали: і вже у перші дні колотнечі … "очкувати" ))))))))

Може й добре, але виправляємо )) Дякуємо. Адмін


спостерігач 2013-10-15 / 18:57:45
Особисто я та моя родина проти усіляких комерційних проектів площі! Для чого руйнувати зелену зону? Невже не можна було просто озеленити та освіжити ту площу.Скрізь цим великим комбінаторам треба ламати, зносити, тоннами бетонувати, бруківку, комусь в кишеню, закладати.І так повітря забруднене, так ні, ще треба бетон, щоб у спеку усі хто поруч буде ходити повмирали від задухи. Одним словом,думав губернатор і компанія -"комбінаторів-великих та знаних прибічників" що на шару потайки протягнуть оборудку.Та не вийшло, попалилися, їх шахрайські наміри просто викрили!

Ванга 2013-10-15 / 18:44:56
Ледиді треба помалі ладити куфер і виїжджати з Ужгорода.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи