Операція ''Легалізація Януковича''

Донецький нардеп Сергій Клюєв прикриє Віктора Януковича.

Операція

Клюєв подав документи до Антимонопольного комiтету з проханням надати дозвiл на придбання 100% корпоративних прав фірми "Танталiт". Тієї самої, яка виступає номінальним власником резиденції Януковича "Межигір'я".

У такий спосіб має відбутися легалізація власності. "Межигір'я" отримає "доброчесного правонабувача", що начебто ні сном ні духом про махінації, якими супроводжувалося відчуження резиденції. Відповідно, і забрати "Межигір'я" в Клюєва буде замахом на "священне право приватної власності".

Насправді ж Клюєва шкода. Він – людина небідна, учасник рейтингу "Forbes", тричі обирався народним депутатом, але докотився до того, що виконує роль "зіц-головуючого Фунта".

Одна справа, коли роль ширми доручають Курченку – людині без минулого. Інше – коли ковпак клоуна одягають на голову Клюєва, який пережив і допити після Помаранчевої революції, і легалізував власну родину в Австрії, і дослужився до посад керівника групи міжпарламентської дружби з Америкою і Китаєм.

За великим рахунком, немає нічого дивного у тому, що тепер тримати "Межигір'я" в інтересах Януковича буде не маловідомий шахрай із Австрії, а молодший брат секретаря Радбезу.

По-перше, Клюєв і так вже виступає прикриттям родини Януковича у бізнесі. Вони разом за державні кошти та на державних пільгах розвивають сонячну енергетику в Україні. Так, кінцевим власником компанії "Актив Солар" є той самий траст із Ліхтенштейну P&A Corporate Trust, який виступав кінцевим власником "Межигір'я".

По-друге, Клюєв уже виконував роль легалізатора грошей "гаранта", коли 2008 року за нечувані 7 мільйонів доларів придбав у Януковича квартиру на вулиці Мазепи, яку майбутньому президенту фактично подарували громадяни України.
 

І останнє питання – чому виникла потреба, щоб Клюєв став номінальним власником персонального раю Януковича – "Межигір'я"? Чим президента не задовольняла схема, яка діяла досі?

Це легко пояснити. Тому що номінальним засновником "Танталіту" на 99 відсотків була австрійська фірма-прокладка Euro East Beteiligungs GmbH, а її керівником виступав австрійський "зіц-головуючий Фунт" брокер Йоган Вановіц.

Але, починаючи з квітня 2013 року, пан Вановіц засуджений австрійським судом до п'яти років тюрми за махінації з курсом телекомунікаційної компанії.

Іншими словами, виявилося, що резиденцією президента України володіє звичайний австрійський шахрай.

Крім репутаційних втрат для Януковича, подальша участь Вановіца у схемі була проблематичною – він фізично більше не зможе надсилати звіти до австрійських контролюючих органів про фірму-власника "Танталіту".

Враховуючи, що Вановіца дуже добре знають і брати Клюєви, тому що він допомагав розміщати на австрійській біржі їхнє сімейне підприємство Slav AG, переоформлення "Межигір'я" на молодшого Клюєва виглядає дуже логічно.

Єдине, чого йому слід остерігатися – це повторення долі Йогана Вановіца. "Порєшать" з австрійським правосуддям так само, як вони це роблять з українським, Клюєвим навряд чи вдасться.

І ще. Клюєв, який вивіз усю родину до Австрії, не менше вразливий, ніж Вановіц. Його транзакції можуть легко відслідковуватися західними фінансовими спецслужбами. І в певний момент, якщо події в Україні підуть за радикальним сценарієм, Клюєва просто покличуть на розмову. Кого тоді він буде рятувати – себе чи Януковича – це велика загадка.

Сергій Лещенко, "Українська правда"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
31 серпня 2013р.

Теги: Клюєв, Янукович

Коментарі


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи