Євроінтеграція України відповідає національним інтересам Словацької Республіки

Інтерв’ю з депутатом Національної Ради Словацької Республіки Миколаєм Крайковичем

Євроінтеграція України відповідає національним інтересам Словацької Республіки

● Розкажіть, будь ласка, про історію створення та діяльності групи Національної Ради СР з міжпарламентської дружби з Україною.

Групи дружби депутатів  Національної Ради СР з різними країнами світу були засновані і затверджені рішенням словацького  парламенту. У нашому парламенті працює їх 28.  Звичайно, найбільш інтересними є парламентські групи дружби з нашими сусідами, в тому числі з Україною. Групи дружби набувають все більшої значимості і не є лише формальними групами депутатів. Якщо у мене є точна інформація,  група дружби з Україною  раніше не була окремою, працювала у складі  країн колишнього Східного блоку. Нарешті, було задумано заснувати самостійну групу, що відображає зростаючий статус України в міжнародному контексті і, на наш погляд,  як важливого стратегічного партнера і сусіда. Таким чином, самостійна група дружби може спрямувати свою діяльність лише на одну країну і тим самим може розширити свій діапазон діяльності  на різні сфери нашого співробітництва.

● Як функціонувала група НР СР з міжпарламентської дружби з Україною за період Вашого головування нею вже другий термін поспіль (з 2010 року)?

Головою групи  дружби я став у другій половині 2010 року, після тодішніх  парламентських виборів. У межах тодішнього перерозподілу різних парламентських  позицій головування в групі дружби з Україною  припало партії SMER-SD. Тодішній заступник голови депутатського клубу партії SMER-SD  Яна Лашшакова запропонувала мені посаду голови, обґрунтовуючи тим, що я близький до України не лише географічно, а й за мовою, культурою, релігією і в результаті у мене є і ментальна спорідненість. Мені було мило прийняти цю пропозицію, тому що у мене близькі відносини до України. Не маю на увазі лише географічне розташування. Я свідмий того, що між Словаччиною та Україною існують дуже  добрі добросусідські  відносини, взаємна повага, без будь-яких історичних конфліктів і напружень. Наперекір тому я бачу, що багато політиків, бізнесменів, художників і звичайних людей не дуже багато знають про Україну. Проте мало хто є свідомим того, що можливості розвитку двосторонніх відносин у всіх сегментах є набагато більші у порівнянні з нинішнім станом. В цьому я бачу  основний фундамент роботи нашої групи і тут група дружби хотіла б відіграти важливу роль. З  2010 року група дружби прийняла ряд мір в інтересі  розвитку відносин між нашими країнами. Для прикладу можу згадати перебування у Словаччині українських парламентаріїв, членів подібної групи у Верховній Раді України. Її очолив тодішній голова Володимир Марущенко. Ми організували велику нараду  у Національній Раді СР, у парламентських комісіях, делегацію прийняв тодішній  заступник голови Національної Ради СР Роберт Фіцо. Разом з Посольством України ми підготували  багато урочистих засідань з нагоди  визначних віх у наших відносинах, налагоджуємо  співробітництво та організуємо ознайомчі зустрічі з представниками  різних громадських організацій,  місцевого самоврядування, стаємо ініціаторами взаємної співпраці регіональних  самоуправ, наших вищих територіальних одиниць та українських обласних державних адміністрацій і т.п.

● Яка співпраця групи Національної Ради СР з міжпарламентської дружби з Україною з Посольством України в Братиславі?

 Співробітництво нашої групи дружби з українським посольством в Братиславі я назвав би без жодного перебільшення бездоганним. Робота будь-якої групи дружби в тій чи іншій країні безпосередньо пов'язана і залежить від взаємодії з відповідним посольством.  В особі Надзвичайного і Повноважного Посла Олега Гаваші Україна має в Словаччині досвідчену, практичну та прагматичну  людину, яка, безсумнівно, внесла  новий динамізм і прагматизм в працю всього посольства. Я не сумніваюся, що в особі посла  Словаччина має справжнього друга. Ми тісно співпрацюємо, надихаємо один одного на пошуки додаткових можливостей для розширення взаємовигідних контактів між нашими країнами. Для мене велика честь працювати з ним.

● Що Ви знаєте про існування та діяльність групи Верховної Ради України з міжпарламентської дружби зі Словацькою Республікою?

Нова група дружби Верховної Ради України зі Словаччиною була задумана тільки близько двох місяців тому. Очолює її Олег Царьов, заступник голови урядового парламентського клубу Партії регіонів, який походить з Дніпропетровська. Я вже зустрічався з ним в його власному будинку в Дніпропетровську і в Ялті. У нас була дуже цікава розмова, і ми домовилися про подальшу співпрацю. З нової групи особисто знаю і депутата від об’єднаної опозиції від партію БЮТ Дмитра Андрієвського, який вже був у Словаччині в рамках святкування 20-річчя підписання Основного договору між Словацькою Республікою та Україною. Я з нетерпінням чекаю подальшої співпраці.
● Які цікаві акції за участі групи Національної Ради СР з міжпарламентської дружби з Україною відбулися за час Вашого головування нею? Які плани на майбутнє?

Як я згадував раніше, нам вдалося організувати перший в історії візит українських парламентаріїв у Словаччину, який, звичайно, не просто залишився на папері. Ми активно разом з тодішнім головою  брали участь у громадських акціях, Днях добросусідства, міжурядових комісіях тощо. Звичайно, наша взаємна діяльність могла б приносити і більші плоди, але ми були обмежені не тільки фінансово, але й політичними процесами і електоральними циклами в наших країнах. Заглядаючи в майбутнє, ми з колегою О. Царьовим попередньо домовилися про обмін візитами. Ми хочемо підготовити  візит так, щоб учасники могли зустрітися і встановити контакти в конкретних сегментах своєї діяльності, таких як освіта, соціальні справи, економіка, сільське господарство і т.д.

● Що можете сказати про перспективи європейської інтеграції України? Як Ви оцінюєте шанси України на підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті „Східного партнерства”?

 Словаччина дуже уважно стежить за політичними, економічними і соціальними процесами в Україні. Ці процеси простежую  і я  особисто. Україна  домоглася величезного прогресу і немає ніяких сумнівів, що в Україні  діють  демократичні інститути, вільна конкуренція політичних сил, працюють громадські установи  та вільні засоби масової інформації. Все це говорить явно на користь європейських інтеграційних прагнень України, і я думаю, що Україна може почати процес тісної інтеграції з Європейським Союзом. Євроінтеграція України відповідає національним інтересам Словацької Республіки. Словацька Республіка повністю підтримує цей процес. З наближенням майбутнього  саміту ЄС у Вільнюсі ростуть і, я б це  назвав, «геополітичні ігри» як ЄС, Росії, так і всередині самої України. Особисто я думаю, що європейська перспектива з довгострокового погляду для України є найкращою,  вважаю, що інтеграція принесе користь не лише Україні, а й державам всередині ЄС. І тому я вважаю, що Угоду про асоціацію між ЄС і Україною на зазначеному саміті буде підписано.

● Вже багато років постійно знаходячись в політичних колах нашої країни, що Ви можете сказати про загальне ставлення в Словаччині до України та її зближення з Європейським Союзом? 

З того, що я сказав, випливають і мої особисті уявлення і переконання, що люди в Словаччині позитивно сприймають Україну як сусіда. Ми близькі в мовній, культурній площині, і в нас є і  частка спільної історії. Ми щиро сподіваємося на успіх, досягнутий Україною в її соціально-економічних процесах. Це є важливим визначальним чинником для подальшого розвитку наших відносин у всіх областях. Тільки стабільна і процвітаюча Україна є гарантією того, що до нас від нашого найбільшого сусіда і навпаки буде «протікати» взаємовигідне торговельно-економічне співробітництво, будуть розвиватися культура, туризм і поглибляться  контакти між людьми.

● Що робить чи що може зробити група Національної Ради СР з міжпарламентської дружби з Україною та словацький парламент в цілому для сприяння європейській інтеграції України?

Україна є дуже популярною серед депутатів, і група дружби належить до найбільших. Зараз у групі  є  46 осіб, майже третина нашого парламенту. Навіть парламент дуже зацікавлений у процесах, які  згадуємо. Національна Рада СР у відповідності до зовнішньополітичної доктрини  СР затвердила зовнішньополітичну орієнтацію на 2013 рік, де СР висловилася за підтримку  євроінтеграції України. Дебати проходять в Закордонному та Європейському комітеті нашого парламенту, де в дискусії  піднімаються і рекомендації нашої дипломатії активно підтримувати Україну перед самітом в листопаді 2013 року. Проте найбільш важливим є те, що  у разі успіху саміту у Вільнюсі парламент Словаччини ратифікуватиме  підписану Угоду про асоціацію між ЄС і Україною.

Мирослав Ілюк

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
30 серпня 2013р.

Теги: Європа, Словаччина, Крайкович

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи