В Орябині на Старолюбовнянщині відбувся ювілейний фестиваль збереження традицій предків (ФОТО)

Село Орябина Старолюбовнянського округу у Словаччині (понад 800 жителів) має за собою понад 700-річну історію.

В Орябині на Старолюбовнянщині відбувся ювілейний фестиваль збереження традицій предків (ФОТО)

Перша письмова згадка про село походить з 1329 року, однак воно існувало набагато раніше. Село позначене кількома хвилями еміграції. Одна з найбільших відбулася в першій половині ХІХ ст., коли майже половина населення переселилася на територію нинішньої Румунії (Темешварська жупа), де, разом з жителями сусідньої Камйонки колонізували опущене село Скеюш. Дальша велика хвиля припадає на кінець ХІХ ст. і початку ХХ століття – до США, а остання – на 90 роки ХХ століття. Та й сьогодні більшість працездатних чоловіків працює мимо рідного краю, головним чином, в США. Десятки з них щороку приїжджають до рідного села саме на це свято народних традицій. Та головним допоміжним заняттям населення по століття була „дрітарка” – починка дротом керамічного посуди та виготовлювання посуду з бляхи.

Від 2000 року в тому старовинному русько-українському селі проходить етнографічно-фольклорний фестиваль під назвою „Пізнавай і зберігай традиції своїх предків”. 17 серпня відбувся десятий річник цього свята.

Воно розпочалося відкриттям виставки картин місцевого академічного художника Миколи Диця (*1931), який, живучи в Братиславі, значну частину своїх картин дарував рідному селу, а картинами й фресками оздобив місцевий будинок культури. Село нагородило його званням почесного громадянина, а, разом з іншими заслуженими діячами села, почесною медаллю Орябини.

Після відкриття виставки відбулося урочисте покладення квітів до пам’ятника 17 жертв Другої світової війни, а після цього – презентація традиційних занять, ремесел та народних страв села. Учасники свята змогли наочно побачити різни види сільськогосподарського знаряддя,  виробництво гонтів та клепання коси, варення обробітку овчої вовни але й колочення масла та виробів з овечого молока, ліплення пирогів, бджолярство тощо. Не було лише найтиповішого орябинського ремесла – дротарства. Виявляється, що в селі вже немає чоловіка, який би вмів подратувати розбитий керамічний глечик.

Діти тут же показали традиційні дитячі гри. Все це відбувалося на нижньому кінці села. Потім усі подалися вулицею на вишній кінець. Перед багатьма будинками були столи накриті обрусами, а на них різноманітні домашні страви: пироги, „бобальки”, ”джадки”, „адзимки”,  налисники, хліб з домашнім маслом, смальцем, різні сорти сирів та бриндзі, свіжа й варена капуста й домашні колачі тощо. Кожен міг безкоштовно досита наїстися та навіть запити їжу горілкою або медовиною. Тут жителі села показали свою щедрість та гостеприємність. Плоти біля багатьох хат були обвішані традиційним одягом та хатнім устаткуванням. Фольклорист та музикант Ігор Крета перед батьківською хатою демонстрував народні вишивки (які тут же сам вишивав) та кільканадять ним виготовлених сорочок-вишиванок. Жінки з фольклорного колективу недалеко села Плавча, показали прядіння ручними веретенами на куделях. Чоловіки розважали їх співом та танцями. При іншій хаті орябинчанки демонстрували січення капусти на „гобоях” та її накладання у бочки.

Ще в іншому дворі місцеві мисливці подавали смачний ґуляш із „дичини” (серни), який можна було запити пивом. Все це супроводжувалося піснями, танцями та музикою гостюючих колективів.

Одним словом, фестивалем жило ціле село. Люди зупинялися біля Минчикової хати на чільній стіни якої є бронзова меморіальна дошка з написом (словацькою та англійською мовами): „В цій хаті 1919 року народився Михайло Стренк, сержант морської піхоти США, який разом із своїми бійцями підняв 1945 року прапор над полем бою на острові Іво Джіма в Паціфіку”. Сцена підняття прапора (яка, до певної міри поставила крапки за Другою світовою війною) зображена на панораматичній картині Миколи Диця в будинку культури.

Головна програма цього оригінального фестивалю відбувалася після обіду в амфітеатрі в центрі села при участі біля двох тисяч людей. Програму, яку прекрасно модерувала доц. Анна Дерев’яник (уродженка села) відкрила місцева жіноча співацька група „Поляна” (яка під керівництвом тої ж  А. Дерев’яник діє в селі вже понад 35 років) та група

4-6-літніх діточок з місцевого дитсадку, які вже від раннього дитинства засвоюють народні традиції.

Гостей привітав староста села Микола Каня – головний організатор і душа фестивалю. Почесним гостем була і Консул України у Словаччині Оксана Лищишина.

В програмі крім домашньої „Поляни” виступили: музично-співацько-танцювальні колективи: „Карпатянин” із Пряшева, „Раславічан” із Раславіць, „Хемлон” з Гуменного та фольклорні групи із Баєрівиців, Шамброна, Удоля, Плавча, та тріо „Тропар” із Свидника. Майже чотиригодинну програму завершив московський танцювальний колектив „Калинка”, який саме в часі фестивалю відпочивав у недалекому курорті Вишні Ружбахи. Кожен колектив привіз в Орябину кращі номери свого репертуару.

Був це марафон місцевих руських, загальноукраїнських, російських та циганських пісень, танців і музики, який нікого не залишив байдужим. Серед глядачів найбільшим успіхом користався народний розповідач-розважальник Йожко Йожка (в ролі 17-дітної циганки).

Фестиваль „Пізнавай і зберігай традиції своїх предків” в Орябині довів, що і в часі загальної глобалізації при добрій волі й охоті населення можна успішно утримувати народні традиції та передавати їх наступному поколінню. Приклад Орябини є гідний наслідування.

Микола Мушинка. Фото автора

Художник Микола Диць на фоні портрета Михайла Стренка власної роботи

Серед нагороджених медаллю села Орябина була і вчителька української мови у місцевій школі Жанета Штефаник

Частина учасників відкриття картин Микола Диця в орябинському будинку культури

Фото на згадку. В центрі художник Микола Диць з дружиною.

Біля пам’ятника героям що загинули у Другій світовій війні, промову виголосив староста села Микола Каня

Доц. Анна Дерев’яник наочно довела, що вона вміє не лише прекрасно співати, керувати хором, модерувати програму фестивалю, але й замісити тісто на пироги

Так колись виготовляли гонти на дах

… а так чесали вовну

В тому будинку народився Герой США Михайло Стренк.

Дари природи та жіночий одяг перед одною з хат

Так колись пряли нитки наші мами та бабусі. Фольклорна група із Плавча

Частина учасників Свята в амфітеатрі

Гостей привітав староста села М. Каня та жіноча фольклорна група „Поляна”

Майбутні носії традицій предків – діти з місцевого дитсадку

Дівчата з Баєрівець

”Карпатянин ” із Пряшева

„Циганка” Йожко Йожка

Ансамбль „Хемлон” з Гуменного мав у своїй програмі і циганські пісні та танці

Парадниці із Шамброна

„Калинка” із Москви

Автор статті з колишніми своїми студентками

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
20 серпня 2013р.

Теги: Орябина, руський, Стренк

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи