Центр української культури в Пряшеві стає реальністю

Центр української культури в Пряшеві стає реальністю

Історичний розвиток спричинився до того, що місто Пряшів стало природним центром культурного, освітнього та релігійного життя русинів-українців на території сучасної Словаччини. Знаходяться тут греко-католицька і православна єпархії, тобто єпархії тих віросповідань, до яких зголошується переважна більшість цього населення, тут діяли і діють різні культурно-національні установи та організації, були тут школи різних типів для дітей цієї національності. З них на сьогоднішній день залишилися лише З’єднана школа ім. Т.Шевченка, кафедра україністики Філософського факультету та Інститут русинської мови та культури Пряшівського університету. З 1945 року тут працював Український національний театр, який на початку дев’яностих років було перейменовано на Театр ім. О.Духновича і виступає переважно на діалекті. В 1948-2003  роках тут працювала Українська студія Чехословацького радіо, згодом  Русинсько-українська редакція Словацького радіо. Пряшів був тим містом, де традиційно були розміщені редакції періодичної преси русинів-українців. Сьогодні тут на українській мові виходять газета «Нове життя», дитячий часопис «Веселка» та літературно-мистецький та публіцистичний журнал «Дукля».

Культурне життя з двадцятих років минулого століття зосереджувалось переважно в Руському домі. Але той з дев’яностих років став спірним питанням  між різними угрупованнями цієї національної меншини і культурне життя тут майже цілком занепало. Тому Союз русинів-українців Словацької Республіки виийшов з ініціативою, щоб у Пряшеві було створено установу культури, яка б служила не тільки задоволенню культурних потреб цієї національної меншини, але щоб водночас була й засобом для розширення співпраці на ділянці культури між Словаччиною та Україною. Ця думка вперше прозвучала на засіданні Міжурядової словацько-української комісії  з питань культури, освіти, науки та національних меншин уже в 1996 році. Але від ідеї до практичної реалізації вела дуже довга і терниста дорога.

Зірка надії засвітила у 2003 році. Тоді ніби здавалось, що несправедливість у вигляді ліквідації Головної редакції національно-етнічних передач Словацького радіо може бути певною мірою компенсована придбанням за символічну ціну будинку, який служив радіо, для діяльності Центру культури національних меншин. Як згодом виявилось, йшлося лише про якісь оманливі обіцянки тодішнього центрального директора Словацького радіо Ярослава Резніка, які ніколи не мали реальної підстави, бо замість символічної ціни радіо просило 35 мільйонів словацьких крон. 

Наперекір тому, що ця думка постійно резонувала на засіданнях згаданої комісії, конкретні дії чи якась допомога не приходила ні з одної заінтересованої сторони. Тим часом коли українська і словацька сторона інвестували немалі кошти в реалізацію Центру словацької культури в Ужгороді, який у вересні   2012 року вже було й відкрито,  у підготовку Центру української культури у Пряшеві ніхто не вклав ні цента. Тільки завдяки ініціативі тодішнього посла України в Словацькій Республіці Інни Огнівець та порозумінню голови Пряшівського самоврядного краю Петра Худика справи зрушили з місця. У 2010 році депутати крайового парламенту погодились, щоб Союзу русинів-українців СР за символічну суму 1 € на рік здати в оренду на   20 років будинок на вулиці Янка Бородача, 5, де колись працював Шариський осередок освіти. Але будинок декілька років пустував і було ясно, що без його реконструкції туди не можна переселятися. Якраз тоді наближався термін здачі  проектів в рамках програми транскордонної співпраці Угорщини, Словаччини, Румунії та України «ENPI – HUSKROUA 2007-2013». Але до цього терміну залишалося так мало часу, що мало хто вірив, що ми його підготуємо і ще менше людей вірило в успіх цього проекту.   На превелике здивування, проект було не лише вчасно подано, але і схвалено на загальну суму 402 500,89 €  і з червня 2012 року почалась його реалізація.  Оскільки йдеться про міжнародний проект, то у його реалізації, крім СРУСР та Агенції регіонального розвитку Пряшівського самоврядного краю, беруть участь й партнери з України, а саме Обласна культурно-освітня організація Матиця словацька в Закарпатській області та Українсько-словацький  центр транскордонної співпраці Карпати в Ужгороді. СРУСР з загальної суми проекту одержує 181 926,19 €, останні гроші є на реалізацію проектів згаданих партнерів. Проект кофінансує й Словацька Республіка часткою, яка становить 5% від загальної суми проекту, такою ж сумою повинен поділитися на проекті і СРУСР.

Після того як було підготовлено проектну документацію на внутрішню реконструкцію будинку, пройшли три публічні тендери на  фірму, яка мала провести реконструкцію. На основі результатів останнього роботами почало займатися  акціонерне товариство «PEhAES» з Люботиць, яке їх закінчило в рекордному часі. Крім робіт, планованих в проекті, проводяться і додаткові роботи як виміна вікон, ізоляція фундаментів, а планується також оновлення фасаду будинку. На даний час вже було закуплено й обладнання для будинку, зокрема меблі та техніка.

В будинку після закінчення реконструкції має бути розміщений Центр української культури, приміщення Центральної та Пряшівської регіональної рад СРУСР, редакції української періодичної преси, бібліотека, зал для культурних акцій та засідань.

Складовою частиною цього великого проекту є і т.зв. «м’які проекти». Агенція регіонального розвитку зосереджується, зокрема, на організаційну роботу, підготовку й реалізацію робочих зустрічей і т.п. Матиця словацька в Закарпатській області  активізує Центр словацької культури в Ужгороді, організує культурні акції.  Головним завданням Українсько-словацького  центру транскордонної співпраці Карпати в Ужгороді є підготовка стратегії словацько-української співпраці до 2020 року. СРУСР, в свою чергу, 19-20 жовтня 2012 року підготував міжнародну конференцію під назвою «Українські мас-медіа в Словаччині після 1945 року та презентація України в них», 14 червня цього року в рамках 59 Свята культури русинів-українців Словаччини у Свиднику зорганізував круглий стіл українських письменників Словаччини та письменників з України, а наступного року ще планує провести Дні української культури в Пряшеві, Гуменному та Бардієві.  Реалізація цілого проекту закінчиться 31 травня 2014 року.

На реконструкцію будинку виділив гроші і Кабінет Міністрів України - минулого року це було на суму  120 000 гривень, на цей рік планується 190 000. Надіємось, що після переговорів з головою Національної Ради Словацької Республіки, які відбулися наприкінці травня, так зробить і словацька сторона. У зв’язку з тим дедалі гостріше постає й питання забезпечення утримування ходу Центру української культури, що теж буде вимагати певні частки.

Словаччина та Україна, наперекір безпосередньому сусідству, знають про себе дуже мало, ба навіть деколи зустрічаємось і з певними упередженими поглядами. Досвід говорить, що чужі країни  найкраще можна пізнати посередництвом прямих контактів людей. Культура ніби створена для того, щоб усувати кордони між собою або хоча б робити їх прозорішими.  Хочеться вірити, що реалізація цього проекту і майбутня діяльність Центру української культури у Пряшеві будуть визначним внеском у такі контакти між Словаччиною та Україною.                                                           

Павло Боґдан, заступник голови ЦР СРУСР, головний менеджер проекту

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
14 серпня 2013р.

Теги: Пряшів, русин

Коментарі

pfr 2013-08-14 / 15:16:26
якщо там пришлють із Києва директором якого-небудь кагебіста, а його співробітницями будуть російськомовні коханки-фіфочки донєцкого розліва, для яких культура буде обмежуватися вечоринками у нічному клюбі (а саме така картина є нормальною у посольствах України)- то будь-який прекрасний будинок і бібліотека і все що додається будуть марними.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи