У Курові на Бардіївщині відбувся Міжнародний фестиваль національних меншин (ФОТО)

У неділю, 30 червня, в селі Курів Бардіївського округу відбувся вже третій річник Міжнародного фестивалю національних меншин „Світ під Кичерою – Світ прийшов до Курова”.

У Курові на Бардіївщині відбувся Міжнародний фестиваль національних меншин (ФОТО)

Головним організатором фестивалю є Лемківський ансамбль пісні і танцю „Кичера”, який від початку 90-х років 20 століття діє в м. Легніця в південно-західній Польщі, де знаходиться значна кількість лемків, депортованих з рідних земель 1947 року в рамках акції „Вісла”. Засновником і незмінним керівником ансамблю є 46-річний Юрій Старинський. Він є і директором цього оригінального двотижневого фестивалю, перша частина якого вже 16 рік проходить в західній Польщі, друга – в селах і містах первісного поселення лемків – на території південної Польщі (вздовж польсько-словацького державного кордону).

Вже у третій раз всі учасники цього фестивалю на один день (неділю) пересуваються із Криниці у Польщі в село Курів, віддалене лише на 15 км. від неї.

Цього року у Курів крім колективів зі Словаччини прибули ансамблі із Китаю, Чилі, Угорщини та Польщі. Кожен з них представив пісні, танці та музику однієї з національних меншин своєї країни. Згідно зі статутом фестивалю, закордонні колективи не сміють показувати фольклор майоратного населення своєї країни, але її національної меншини. Зокрема імпозантним був виступ китайського професіонального ансамблю, який діє вже понад 60 років, весь час омолоджуючи себе. Його програма перевершила всі очікування і була справді віртуозною. Чилійці показали фольклор двох острівних національних меншин. Угорці – пісні і танці хорватів своєї країни. Лемківський фольклорний ансамбль „Кичера” показав кращі числа свого традиційного репертуару.

З технічних причин цього року не прибули на фестиваль фольклорні колективи з Мексики (спізнилися на літак) та Іраку (через зворушення в країні). Замість них до Курова прибув дитячий ансамбль „Раславичанчік” із Раславіць, ансамбль „Топлян” із Ґіральтівець та фольклорна група сусіднього Ґерлахова зі своєю засновницею та солісткою Анною Сервіцькою.

Фестивалем „Світ прийшов до Курова”, який відбувався на футбольному грищі, жило ціле село. Майже кожна ґаздиня принесла в будинок культури колачі та інші делікатеси, щоб погостити дорогих гостей. На кількох місцях в селі стояли намети з місцевими стравами: мачанкою, капустою, пирогами, галушками та іншими добротами. Кожен приїжджий міг безплатно досита наїстися.

Уродженець села Петро Сошко, що вже понад сорок років живе в Моравії, подарував оргкомітетові фестивалю чотири коробки свіжих колачів і сто літрів вина.

Янко Буйда з Мурованиці свою стару хату перетворив у справжній етнографічний музей із хліборобським, ткацьким і кухонним знаряддям, курівським святковим і робочим одягом, іконами, вифлеємом, колекцією дзвінків та іншими експонатами. Подібна народознавча виставка була в будинку культури. Та й на плоти й перед своїми хатами жителі повиносили старовинні предмети зі своїх обійсть: килими, полотно, традиційний одяг, плуги, борони. Катарина Пітухова біля ріки перед своїм домом поставила цілий „бліх”, щоб показати гостям (та й молодшим курів’янам) як колись білили полотно.

Всі колективи з піснями, танцями й музикою пройшли цілим селом. В центрі села, біля сільського уряду, гостей привітала старостка села Марія Шпирко та автор цих рядків. А естафету фестивалю (сокирку) курівчанам передав його директор Юрій Старинський, коротко розповівши про трагедію лемків Польщі, які понад 60 років тому змушені були покинути рідні села й освоювати чужі простори. „Нас юж не мало быти. Та мы выжили і будеме жыти покаль в нашых серцях і в серцях нашых дітей і внуків буде жыти рідна лемківська мова, молитва і пісня” – сказав він в кінці своєї промови.

Програма фестивалю при добрій погоді (за яку молилися віруючі в усіх трьох курівських храмах) тривала майже чотири години та ніхто із понад трьох тисяч глядачів не був утомлений.

А виступаючі відвозили із села не лише дипломи та незабутні враження, але й гарні подарунки та „вислужку” у формі смачних колачів та напоїв.

Тішимося на Четвертий міжнародний фестиваль „Світ під Кичерою – Світ прийшов до Курова”, який відбудеться через два роки.

Микола Мушинка. Фото – Михаела Мушинка

Ініціатор фестивалю Микола Мушинка, старостка села Марія Шпирко, найстарший член „Курівчана” Мілан Буйда, керівник ансамблю Яна Поповцова

Курівчани хлібом і сіллю привітали директора фестивалю Юрка Старинського, а в його особі і всіх гостей

Рекрутський танець у виконанні „Кичери” із Леґніці

Темпераментний танець чілійців із пляшками

Три китайські ґрації

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
03 липня 2013р.

Теги: Курів, меншина, Мушинка, лемки

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи