Деяким закарпатським студентам «уріжуть» стипендію, а викладачі працюватимуть у півтора рази більше

...якщо Верховна Рада України прийме за основу, а в майбутньому проголосує за законопроект «Про вищу освіту» №1187. Про це заявили представники закарпатських студентів та активної молоді у прес-центрі «Закарпаття» під час прес-конференції.

Деяким закарпатським студентам «уріжуть» стипендію, а викладачі працюватимуть у півтора рази більше

За словами заступника голови Ужгородської міської організації «Фундація регіональних ініціатив» Юлії Дуб, наразі до Верховної Ради подано три проекти законів про вищу освіту, а саме: №1187, №1187-1, №1187-2.  Перший, проти якого найбільше виступають студенти, подали народні депутати від Партії регіонів,  другий – представники опозиції, третій – учасники так званої «групи Згуровського». Щоправда, інші два проекти закону теж не є ідеальними, а тому представники студенства пропонують «у чистому вигляді» не підтримувати жоден з них. На даному етапі, за словами Юлії Дуб, запропоновано взяти за основу проект 1187-2 і суттєво його доопрацювати.

Вперше представники різних організацій висловили протест 7 березня під час    засідання Закарпатського молодіжного форуму «Обговорення проектів законодавства про вищу освіту». Юлія Дуб стверджує, що анонсів про подію не було ні у ЗМІ, ні в інших поширених джерелах, а представники ФРІ дізналися про це випадково. «Більшість студентів, які туди прийшли, взагалі не розуміли, про що йдеться. Вони не ознайомлені із проектами, не знають їх суті, і роблять лише те, що їм підказують», – стверджує активістка.

Експерт з освітніх питань Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» Михайло Лебедь  презентував порівняльну таблицю, у якій видно всі ті недоліки, які нестиме проект закону №1187. Він навів приклад, що, згідно із цим документом, виникає велика проблема у порядку призначення стипендій. Якщо законопроект Ківалова-Калетніка стане законом, то стипендії призначатиме вчена рада навчального конкретного закладу, а не Кабмін, як це відбувається зараз. «У такому разі нема гарантій, що стипендія не буде несправедливо нарахована улюбленцям... так можна легко маніпулювати цими речами», – стверджує Михайло Лебедь. Стосовно ще одного пункту, а саме умов відрахування студентів, експерт з освітніх питань зазначив: «згідно з проектом №1187 прописані норми, що відраховувати можна за порушення внутрішнього статуту і правил розпорядку закладу. Але навіть зараз у багатьох вишах статути суперечать чинному Закону «Про вищу освіту». Вже зараз студентів виключають за вигадані причини, але покищо студенти можуть відстояти свої права, чи то сперечаючись з викладачами, чи то у суді. От в Національному університеті імені Шевченка у Києві написано, що не можна студентам займатися політикою, але що таке політика — ніде не зазначено. На практиці ця норма в конкретному університеті дійсно застосовувалась. І не тільки до людей, що належали до тієї чи іншої партії, але й до тих, хто був громадським активістом або ж студентом відділення журналістики, який писав на відповідні теми. З правилами внутрішнього розпорядку ВНЗ – ще гірше, адже вони можуть затверджуватися однією людиною (наприклад, ректором) одноосібно. Іще один пункт – плата за навчання студентів-контрактників. Законопроект від депутатів Партії регіонів фактично пропонує збільшувати плату за навчання у будь-який період і на будь-яку суму».

Голова Закарпатського осередку Громадянської мережі «ОПОРА» Святослав Бабіля переконаний, що у будь-якому разі «зміни потрібні, бо якщо їх не буде, то вища освіта в Україні деградуватиме». «Пам’ятаєте ситуацію із стипендіями у нас в УжНУ, коли підняли стипендіальний бал? Тоді був неймовірний ажіотаж. От і зараз, якщо пояснити молоді, що через цей законопроект, якщо він стане законом, стипендії даватимуть тому, кому вважатимуть за потрібне, люди повстануть. Хоча це досить банальна, але одна з основних причин, чому їм має бути не все-одно. Отже, чи вийдуть закарпатські студенти на протест, залежить від того, наскільки вони відчуватимуть небезпеку», – наголосив Святослав Бабіля. За його словами, насправді це питання стосується не тільки студентів, а й викладачів. Адже законопроект передбачає збільшення навантаження з 600 до 900 годин на місяць.

10 квітня в Ужгороді відбудеться друге засідання форуму, під час якого обговорюватимуть питання законопроектів «Про вищу освіту в Україні». Про час і місце проведення організатори пообіцяли повідомити додатково. На форум, за словами учасників прес-конференції,  можна приходити всім охочим і небайдужим. Адже покищо представники адміністрації вищих навчальних закладів Закарпаття пропонують взяти за основу законопроект Ківалова-Калетніка.

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
03 квітня 2013р.

Теги: законопроект, молодь, протест, освіта, Закарпаття, Дуб, Бабіля, студенти

Коментарі

шоні 2013-04-09 / 22:20:59
який не зрозумілий форум, без належного представництва...

Адмін 2013-04-04 / 10:19:39
Помилка, виявляється, була в двох місцях. Виправилися )). Дякуємо.

Юрій 2013-04-04 / 10:12:05
адмін: третій абзац, п'ятий рядок ("Квілова-Колетніка")

Адмін 2013-04-04 / 09:56:52
Гарно дякуємо. Виправили

Юрій 2013-04-04 / 09:52:31
адмін: у тексті помилка (правильно - законопроект Ківалова-Калетніка)

bologna 2013-04-04 / 06:16:34
Чесно кажучи, сумне враження... В Ужгороді є чисало кваліфікованих викладачів та юристів, що мають певне поняття в питаннях щодо болонського процесу та Закону України "Про вищу освіту". Для магістрів вишів читається навіть спецкурс "Вища освіта і Болонський процес". Але жодного не запросили. Що це - нехтування авторитетами, невігластво чи категорична юнача самовпевненість?
Дивно, дуже дивно...

loci 2013-04-03 / 22:49:24


Флуд. Коментар видалено. Адмін


читач 2013-04-03 / 21:31:40
На всіх! Просто жарт. Люди, які не мають освіти говорять про неї

маша 2013-04-03 / 21:27:32
На котрому саме?

читач 2013-04-03 / 21:23:34
Хто це на фото?

спуйдей 2013-04-03 / 21:09:48


так ы треба клятив викладачам **********ам Ващуковським якы за нього голосували НЕХАЙ РОБЛЯТЬ ПАДЛИ В ДВЕ СМЕНИ!!УРРА!!


Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи