У Пряшеві відбулася 40-ва персональна виставка Прокопа Колісника (ФОТО)

4-го грудня ц. р. в бібліотеці Пряшівського університету відбулася вже четверта в цьому закладі виставка українського художника Прокопа Колісника, уродженця Вінниччини (1957 року народження), який після закінчення Київського державного художнього інститут (1981-87) яркою зіркою засіяв на художньому небосхилі України. В 1988 року його було прийнято в члени Спілки художників України. В тому ж році він (будучи одружений зі словачкою Властою) переселився у Словаччину. З 1999 року він викладає живопис на кафедрі образотворчого виховання і мистецтва філософського факультету Пряшівського університету. Саме у Словаччині на повну силу проявився його талант.

У Пряшеві відбулася 40-ва персональна виставка Прокопа Колісника (ФОТО)

Організатором ювілейної, вже сорокової персональної виставки П. Колісника була Пряшівська університетська бібліотека, Кафедра образотворчого виховання і мистецтва Філософського факультету та Спілка українських письменників Словаччини, а її кураторами – професор Педагогічного факультету Михал Токар та голова Спілки УПС Івана Яцканин.

На цей раз П. Колісник представився пряшівській громаді, головним чином, студентам, 76 картинами. Їх основу становили 16 картин циклу „Райдуга-палітра”. Вони і справді намальовані на дошках і полотнах у формі палітр різних розмірів і різних кольорів. Тематично картини представляють рідну природу художника – українське Поділля в її різноманітності, причому вони підпорядковані певній символічній „нумерології”: дванадцять  невеличких, намальованих на малих „палітрах” різних кольорів – від світло-жовтої по чорну, зображують рідну природу художника – українське Поділля: червона – калину, жовта – соняшник, синя – небо тощо. На кожній „палітрі” є сім символів. На кількох домінує веселка-райдуга. Чотири великі „палітри” озаглавлені назвою „Діалог з палітрою”. І на них переважає пейзажна тематика, як і на картинах класичної чотирикутної форми різних розмірів. З багатьох з них „дихає” неповторна українська природа та якась вища сакральна духовність. Людина оглядаючи ці картини почуває себе немов у храмі.

Картини, розвішані на стінах двох великих читальних залів бібліотеки, мають неабияке виховне значення. Оскільки студенти будуть дивитися на них протягом двох місцяців, вони запам’ятаються їм більше, ніж від короткотривалих відвідин в музеї чи галереї. Отже, виставка є одночасно і наочною школою сучасного мистецтва і треба сказати, що школою високопрофесіонального мистецтва. Прокіп Колісник має свій власний неповторний стиль, який в деяких випадках нав’язує на імпресіоністичні традиції свого земляка Олексу Новаківського, однак розвиває їх сучасними засобами модерного мистецтва.

Живучи за межами рідного краю, П.Колісник утримує тісні контакти з Україною. В рідному селі Поташні він 2004 року заснував картинну галерею, в якій переважають його власні твори. Там же він влаштовує щорічні пленери з участю визначних письменників та художників з України та з-за кордону.

Відомий він і як письменник. Досі появились друком три його книжки: „Часниця” (2001), „Від першої особи самоти” (2002), „Поташня – чарунка Поділля” (2009) та десятки віршів, оповідань, есе, наукових та науково-популярних статей. Головною трибуною П. Колісника є пряшівський двомісячник „Дукля”. Майже в кожному її номері є його літературні твори та репродукції картин.

З іменем  П. Колісника часто зустрічаємось і в пресі України. Творчість автора вже двічі (1997 та 2007) була номінована на Шевченківську премію. В 2009 році йому було присвоєно звання заслуженого художника України.

Лауреат Національної премії України ім. Шевченка – поет Василь Герасим’юк так охарактеризував художника: „Прокіп Колісник увійшов в історію образотворчої культури як християнський художник з досвідом невтомного шукача, де пошук невіддільний від найбезпосереднішої емоції, де відсутнє мавпування західних зразків, а постійно присутній прорив до особистої національної мови, присутня воля до стилю”.

Це визначення можна віднести і до останньої ювілейної виставки Прокопа Колісника.                                                                                                                                    

Микола Мушинка. Фото Мирослава Ілюка

 

Художник П. Колісник

Картина з циклу „Палітра райдуга”

Три картини П. Колісника

П. Колісник з М. Мушинки на фоні картини „Над озером”

Частина учасників вернісажу виставки: зліва Р. Матлович – ректор університету, О. Бенч – генеральний консул України в Пряшеві, П. Колісник з дружиною Властою, М. Мушинка, П. Галько – директор бібліотеки

 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
07 грудня 2012р.

Теги: Колісник, художник, виставка, Пряшів

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи