«Повість про Миколу Мушинку» презентували сьогодні в Ужгороді

«Фільм з’явився без жодної моєї ініціативи. До мене підійшов невідомий режисер і запитав, чи не проти я, якщо про мене знімуть фільм. Я погодився», – розповів у прес-центрі «Закарпаття» доктор філологічних наук, академік Національної академії наук України Микола Мушинка зі Словаччини.

«Повість про Миколу Мушинку» презентували сьогодні в Ужгороді

Фільм розповідає про життя Миколи Мушинки, який, навчаючись в аспірантурі у Празькому та Київському університетах, був висланий з СРСР до Пряшева через контакти з дисидентами, а за контакти з ними у 1971 році був звільнений та змушений працювати пастухом та кочегаром.

Стрічку знімали в його робочому кабінеті в Пряшеві, у рідному селі Курів, де довелося працювати після звільнення з університету, а також в Ужгороді. Учасниками фільму виступили відомі на Закарпатті мистецтвознавець Михайло Сирохман та літературознавець Іван Сенько.

Тривалість фільму – 30 хвилин. За цей час творці розповіли про середовище, в якому виростав видатний земляк. Сам Микола Мушинка поділився спогадами про те, як з росіянина став українцем, усвідомивши, що його родичам (та й самому) ближчий і зрозуміліший Шевченко, аніж Пушкін чи Тютчев. Розповів про дружбу із Іваном Дзюбою, з яким товаришував у Києві, будучи аспірантом, і через рукопис якого Миколу Мушинку вигнали до Пряшева. Йдеться у фільмі і про те, як довелося 5 років працювати пастухом, а потім, іще впродовж 15-ти, кочегаром. Саме тоді Микола Іванович написав книгу про Володимира Гнатюка – українського етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця, мистецтвознавця, перекладача та громадського діяча. Принагідно академік презентував закарпатським журналістам нову, уже 5-ту книгу про Володимира Гнатюка – дослідника фольклорних багатств Закарпаття та руснаків екс-Югославії. У другій частині фільму, яку планують відзняти, згадуватиметься і про тривалу роботу Мушинки над цією працею.

«Важливим для мене є факт, що у пресі, зокрема словацькій, мене звинувачували у приналежності до агентури STB, таємної поліції під час комунізму. Та, аби встановити історичну справедливість, творці цього фільму поїхали в Інститут пам’яті народу і довели, що це неправда. Більше того, на підставі отриманих документів було встановлено, що за мною стежили 30 людей. Про це є відповідні документи. «На мене було написано 485 справ, але коли пав комунізм, все знищили і залишили лише 2 справи», – розповів академік. До речі, вісімнадцятьох з тих людей, що стежили за Миколою Мушинкою, він знає особисто і дотепер з ними спілкується.

Презентував також Микола Мушинка каталог приватної колекції, яку становлять картини українського художника Олекси Новаківського. «На сьогодні я є власником найбільшої у світі колекції картин Олекси Новаківського. Вона нараховує 54 оригінали. 22 роки тому картини виставлялися в Ужгороді. Після цього — у різних містах світу. Влітку цього рокув впродовж трьох місяців була облаштована виставка у Львові, після того — в Острозі, в академії. А 5 грудня її зможуть побачити у найбільшій галереї в Києві – «Арсеналі», – розповів Микола Мушинка.

«Мене часто питають журналісти, як я став власником такої кількості картин. Спочатку ними володів близький друг Новаківського — Іван Голубовський. Помираючи, він заповів колекцію доньці, яка у 1973 році покінчила життя самогубством. Оскільки вона не мала дітей, то картини потрапили на аукціон. Так виявилося, що я був єдиним покупцем. Ціна на картини була така низька, що я зміг купити їх на платню пастуха, яким я тоді працював», – розповів пан Микола.

Сьогодні Міністерство культури оцінило колекцію у 225 тисяч євро, та продавати її Микола Мушинка не спішить. Каже, що, ймовірно, подарує якійсь українській установі, адже хоче, аби створене на Україні там і залишалося.

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
21 листопада 2012р.

Теги: Мушинка, фільм, книги, презентація

Коментарі

Rusyn 2012-12-23 / 15:51:43


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


кагебе 2012-11-26 / 15:32:42
"До речі, вісімнадцятьох з тих людей, що стежили за Миколою Мушинкою, він знає особисто і дотепер з ними спілкується." бугага,свої стежили за своїм- то чом не спілкуватися,то ж не хахалі дружини,а відповідальні люди на відповідальній роботі.бухарін також кричав перед розстрілом "слава йосці джюгашвілі"

читач 2012-11-23 / 09:27:24
а хто цей НЕвідомий режисер?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи