Євген Станкович приїхав на Закарпаття привітати маму і взяти участь у авторському концерті

В ці хвилини в обласній філармонії розпочався авторський вечір закарпатця, заслуженого діяча мистецтв, народного артиста та Героя України Євгена Станковича. Цей концерт завершує кількаденний фестиваль «Музичне сузір’я Закарпаття». З цієї нагоди у прес-центрі «Закарпаття» відбулася зустріч із Євгеном Станковичем.

Євген Станкович приїхав на Закарпаття привітати маму і взяти участь у авторському концерті

Представляючи Євгена Станковича, заслужений діяч мистецтв, голова Закарпатської організації Національної спілки композиторів України, керівник фестивалю «Музичне сузір’я Закарпаття» Віктор Теличко сказав: “Перед вами, без перебільшення, видатний композитор сучасності. Прекрасна людина, надзвичайно легка у спілкуванні. Коли Євген Федорович приїжджає на Закарпаття, його бажання спілкуватися, його жарти, створюють таку гаму відчутів, яка залишається у музикантів на дуже довгий час, і яка їх надихає. Ми пишаємося тим, що спілкуємося із Євгеном Станковичем».

Сам композитор розповів, що дуже рідко буває на Закарпатті. Однак раз на рік, на день народження мами, якій уже 94 роки, намагається приїжджати обов’язково.

Свою творчість митець називає «роботою» і «життям». За словами Євгена Федоровича, працює, навіть не чекаючи натхнення. «Це важка праця, яка не піддається класифікації. Знаєте, як кажуть: апетит приходить під час їжі. От так і я: починаю працювати, і з’являється натхнення», – сказав він.

Крім того, Євген Станкович наголосив на необхідності державної підтримки композиторів. На його думку, сьогодні важко і композиторам, і представникам інших творчих професій. Та все ж «композитор, як ніхто інший, потребує підтримки. Він створює твір, який треба талановито озвучити. Письменнику та художнику у цьому плані легше».  «Мені сумно, що відбувається. Особливо на Закарпатті. Тут був дуже гарний музичний осередок, тут працювали геніальні люди. Була дуже гарна скрипкова та піаністична школи. Хотілося б, аби Закарпаття і надалі було центром. Зараз ми переживаємо певний кризис. Але, якщо ми про це говоримо, то є надія, що щось зміниться на краще», – зазначив композитор.

Як з’ясувалося під час прес-конференції,  лідер закарпатського гурту «Рокаш»  Віктор Янцо, був студентом легендарного закарпатця.

Сімдесятирічний ювілей композитора у вересні цього року святкували у всьому світі: в Парижі, Техасі, Нью-Йорку тощо. Там, на честь Євгена Станковича, відбувалися концерти.

Наразі Євген Станкович працює над оперою та створенням музики на вірші Тараса Шевченка до ювілею письменника. Каже, що із задоволенням писав би музику до фільмів, але їх майже не знімають.



Довідка (за матеріалами офіційного сайту):

Євген Станкович народився 19 вересня 1942 року у Сваляві. Саме тут почав свою музичну освіту, опанувавши баян. Далі продовжив навчання в музичному училищі  Ужгорода, а пізніше в Львівській та Київській державних консерваторіях в класі професора Бориса Лятошинського та Мирослава Скорика.

Композитор нагороджений багатьма почесними званнями та нагородами, в тому числі найвищою нагородою України за артистичну діяльність премією Тараса Шевченка. Його Третя камерна симфонія увійшла в десятку найкращих творів світу організації ЮНЕСКО за 1985 рік.

Євген Станкович написав 6 симфоній, 9 камерних симфоній, оперу “Коли цвіте папороть”, 5 балетів, велику кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних робот, а також музику для 6 спектаклів та більш ніж 100 фільмів.

Твори Станковича звучали в концертних залах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Югославії, Китаю, Філіпін та країнах Східної Європи. В січні 1992 року Євген Станкович був головою жюрі Першого Міжнародного фестивалю сучасної музики в Канаді. В 1996 році він був композитором-в-резиденції кантона Берн, Швейцарія.

Композиції Станковича були записані в багатьох країнах, в тому числі такими компаніями, як Мелодія, Аналекта, ЕйЕсВі та Наксос.

Євген Станкович багато років очолював Спілку композиторів України, є членом Комітету з присудження Національної премії імені Тараса Шевченка, обирався народним депутатом СРСР і УРСР, Народний артист України, Герой України. Він – академік Академії мистецтв і займає посаду завідуючого кафедрою композиції в Національній музичній академії міста Києва.


 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
07 листопада 2012р.

Теги: композитор, Станкович, концерт, фестиваль, Теличко

Коментарі

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи