Найбільше прихильників з вищою освітою виявилося у "Свободи" – соціологи

Серед виборців Партії регіонів та "Батьківщини" більше жінок, серед виборців УДАРу та "Свободи" – чоловіків

Найбільше прихильників з вищою освітою виявилося у "Свободи" – соціологи

За ВО "Свобода" голосували переважно українці з високим рівнем освіти, за партію "УДАР Віталія Кличка" - молодь. Такі тенденції показали дані Національного екзит-полу.

Директор фонду "Демініціативи" Ірина Бекешкіна на прес-конференції у середу наголосила, що за освітою найвищий рівень у виборців "Свободи": 48% мають вищу освіту, 12,3% - повну середню й неповну середню освіту.

Виборці з вищою освітою також переважають в електорату УДАРу – 38%, із загальною середньою освітою – 17%, з незакінченою середньою – 5%.

В електораті Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, переважають виборці з середньою спеціальною освітою - 38%.

Дещо нижчий освітній рівень у виборців Комуністичної партії: 38% з них мають середню спеціальну освіту, 26% - вищу.

Щодо вікової структури електорату, то наймолодший електорат у партії УДАР: 53% виборців - до 40 років; а найстарший - у КПУ: 67% тих, хто проголосував, - це люди старші 50 років.

Структури електорату "Свободи", "Батьківщини" та Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, за віковою ознакою схожі.

Щодо гендерної відмінності електорату, то серед виборців Партії регіонів найбільше жінок - 59%, чоловіків - 41%. Схожа ситуація з електоратом "Батьківщини" - 57,5% жінок і 42,5% чоловіків.

В електораті УДАРу переважно чоловіки (55%), жінок - 45%. Схожа ситуація в електораті ВО "Свобода": 54% - чоловіки, 46% - жінки.

За місцем проживання найбільше сільських жителів підтримують "Батьківщину" - 39%. В електораті Партії регіонів лише 25% виборців проживають в обласних центрах, 35% - це жителі села. У структурі "Свободи" переважають жителі обласних центрів - 47,5% і найменше жителів села - 24%.

Крім того, згідно з даними екзит-полу, значна частина виборців (56%) були прихильниками тієї чи іншої партії, за яку вони згодом проголосували, ще до початку виборчої кампанії. Найбільше стабільного електорату в Партії регіонів (67%) і "Батьківщини" (64%).

Коментуючи дані екзит-полу, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко назвав тенденцію високої освіченості виборців "Свободи" "авторитарно-революційним синдромом ліберальної інтелігенції".

Водночас, на його думку, це ознака того, що у "Свободи" не буде стійкої підтримки - радикально налаштовані виборці делегували цій партії своє право революційних змін.

Національний екзит-пол було проведено в день парламентських виборів, 28 жовтня. Його провів консорціум, до якого входять фонд "Демократичні ініціативи", Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова.

Опитування виборців на виході з виборчих дільниць проводили КМІС і Центр Разумкова.

Сукупність екзит-полу – це виборці, які проголосували на виборчих дільницях (крім спеціальних дільниць). Було опитано 19,6 тис. респондентів на 400 виборчих дільницях. Використовувалася методика таємного голосування.

 
07 листопада 2012р.

Теги: виборці, електорат, екзит-пол

Коментарі

нік 2012-11-25 / 17:18:09
слава Україні!

Ольга 2012-11-13 / 12:07:18
Какие же вы патриоты Украины ?!!! Такой агрессивной,нетолерантной позицией вы оскорбляете и отталкиваете от себя половину украинцев и тем самым способствуете расколу Украины ,которого вы вроде бы не хотите.Схамениться и берите пример со своей любимой Эуропы .Там ведь есть страны, в которых и два,и даже четыре государственных языка и ничего - живут !

Читач 2012-11-09 / 13:43:37
Молодці! Справжні захисники українського! Хай Україна повчиться захищати свої національні інтереси в москалів - путінців. Путін себе націоналістом не називає, але про свою батьківщину дбає конкретно. Тепер прийшла Свобода, що буде дбати про нашу державу! Слава Україні! Героям слава!

Чорнота 2012-11-09 / 11:18:25
Вже казали, що буде обвал рейтингу Свободи після місцевих виборів у 2010. І що ми побачили - рейтинг виріз у два рази. Теж мені пророки.

Іван 2012-11-08 / 14:56:29
Підтримую патріота. СВОБОДА дійсно всіх дуже здивувала, це тому що люди які є її членами та прихильника сильні духом, вперті за національну ідею та боротьбу з корупцією та сміливі, а отже ненавидять ЗЕКА та партія Прдурків.

Патріот 2012-11-08 / 00:31:21
Свобода молодці. Слава україні.


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи