Почалася довгождана девальвація гривні

Рекордна за останні роки ціна на долар на міжбанку ознаменувала закінчення виборів і початок девальвації національної валюти. Міжбанківський валютний ринок закрився в п’ятницю при вартості долара в 8,18–8,2 грн Показники вище за цих останній раз були зафіксовані ще восени 2009-го. Що може говорити тільки про те, що після завершення парламентських виборів Нацбанк почав опускати курс.

Почалася довгождана девальвація гривні

За даними ресурсу mezhbank.org.ua, долари на міжбанку перестали продавати вже в 13.00. Проте, певні особи почали заробляти гроші на девальвації вже сьогодні. «Нацбанк поступово опускає курс, якщо ще місяць тому курс був 8,01 грн, то зараз він вже 8,21 грн За великим рахунком, політика правильна, тільки трохи запізніла. На мою думку, на сьогодні курс гривни переоцінений мінімум на 10%. Інше питання, коли ринок закривається під 8,19 грн/$, НБУ проводить інтервенції, і щасливчики купують долар по 8,05 грн Хто вони і як такі дії кваліфікувати питання відкрите», — підкреслив " Коментарям» колишній керівник Мінфіну Ігор Уманський. Він також відмітив, що з початку поточного року Центробанк витратив $10 млрд. тільки на утримання курсу, що може занадто дорого обійтися вже в першому кварталі 2013 року, коли Україна повинна буде розплачуватися по зовнішніх боргах. Вже сьогодні у вуличних обмінниках проблематично купити валюту понад 500 $. У одних обмінниках признаються, що такої суми просто немає в наявності, інші — що долари практично закінчилися і необхідну суму можуть набрати виключно дрібним номіналом, включаючи купюри по $1. Нагадаємо, проблеми ці почалися ще у вересні. Зокрема, 5 вересня курс в касах деяких банків досягав 8,29 — 8,30 грн/$. Тоді регулятор вирішив застосувати санкції до банків, які продавали долари по найвищому курсу і перекрив ним доступ до міжбанківського валютного ринку. Серед винних називалися Креди Агриколь, Platinum Bank, Національні інвестиції, Преміум і Регіон банк. До речі, в першому з згаданих банків у кінці жовтня був змінний глава правління. Потім ситуація почала розгойдуватися вже перед виборами. Валюта знову пропала з українських банків. У деяких відділеннях валюти не було взагалі, в інших — керівництво фінансово-кредитних установ заборонило її продавати або розпорядилося продавати обмежено. Все вказувало на те, що українці, побоюючись за долю гривні, почали переводити свої заощадження у валюту. Це доводили численні заяви експертів. Приміром, за прогнозом директора аналітичної групи Fitch по суверенних емітентах Чарльза Севиля курс української національної валюти по відношенню до долара до кінця поточного року може знизитися на 10%%. Великий ризик обвалу курсу національної валюти відзначався і в огляді ЄБРР. Проте, замголови Національного банку України Віра Рычаковская тиждень тому заявила, що ситуацію з валютою викликали спекулянти, і що усе нормализируется відразу ж після виборів. Ця заява була сказана на тлі тієї, що просочилася в ті числа в ЗМІ інформації про те, що в Нацбанку проводилася нарада з банками, на якій було вирішено довести кус до кінця року до рівня 8,4 грн/$.

03 листопада 2012р.

Теги: девальвація, гривня, курс

Коментарі


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи