В Ужгороді презентували «7 днів» і запросили на художню виставку

Мистецький проект «7 днів» – альбом, у якому представили свої роботи 7 закарпатських художників, було задумано іще три роки тому. Та реалізувати задум вдалося лише тепер, та й то, як стверджує автор проекту культуролог Наталія Гончарова, доводилося переконувати меценатів, що проект вартісний і потрібний суспільству. Про це вона розповіла під час презентації у прес-центрі «Закарпаття».

В Ужгороді презентували «7 днів» і запросили на художню виставку

Пані Наталія зазначила, що у проект порапили і як відомі, так і не дуже відомі в області художники. Це – Сергій Біба, Тарас Табака, Влад Габда, Тарас Усик, Вадим Харабарук, Сергій Дубовець та Павло Ковач. Кожен художник представив по 7 своїх робіт. За словами автора проекту, альбом створювався довго. «Я побувала в кожній майстерні, чогось навчилася від них. Щось вони пропонували своє. Творчий процес затягувався. Але головне питання — відсутність фінансів. Спочатку залучалися друзі, а потім, коли не вистачило грошей, прийшлося ходити до більш грошовитих людей. Довелося переконувати спонсорів, що це потрібно», – сказала Наталія Гончарова.

Альбом вийшов двома мовами — українською та англійською. Книги потраплять у бібліотеки Ужгорода, Закарпаття та України.

Мистецтвознавець Оксана Гаврош відзначила: «Пані Наталя у нашому культурному просторі вирізняється своїми божевільними ідеями, які їй, на щастя, виходить втілювати в життя». За її словами, закарпатські художники не мають змоги ділитися своїм мистецтвом, адже в області нема жодного сучасного виставкового залу. «Осінь подарувала Закарпаттю немало: вийшли і дослідження закарпатської вишивки, і щоденники Ерделі, і цей альбом. Якби такою плідною була кожна пора року, то наша Закарпатська культура тільки виграла б», – вважає мистецтвознавець.

«Кожен з представлених художників не стояв на місці. Ніхто не сидів і не чекав, коли у двері постукають і прийде  той покупець, який купить картини у салони. Кожен з них прагнув розвиватися. Постійні зв’язки і поїздки розширюють поле зору митця, чим не кожен художник Закарпаття може похвалитися. Творчий неспокій і небажання плисти за течією річки Уж – це так само може об’єднувати цих художників», – так охарактеризувала Оксана Гаврош учасників творчого проекту «7 днів».

Наталія Гончарова наголосила, що вибрала для проекту найкращих, на її думку, найколоритніших митців. Однак на цьому зупинятися не збирається, адже на Закарпатті є  багато молодих хороших художників, творчість котрих заслуговує на увагу.

Також Наталія Гончарова запросила ужгородців та гостей міста у Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая, де будуть виставлені роботи цих художників. Іще на виставці буде «щось цікаве», однак, що саме, не сказала. Так само не розкрив таємниці і художник Влад Габда. Він тільки зазначив, що «буде сюрприз» і «жодного глядача виставка не залишить байдужим». «Ужгородський глядач став уже більш підготованим. Наше мистецтво, що називається сучасним, – нормальне мистецтво, яке принято у всьому світі. Можемо показати те, якими є відмінності в сучасному мистецтві. На виставці ви побачите характер кожного художника, зрозумієте, що це різні автори, різні люди. Більше того, будь-яка картина у майстерні говорить одне, у виставковій залі — друге, а коли відбувається захід — третє. Тому хочемо побачити, як нам вдасться ця виставка», – зазначив він.

«Наша молодість і юність припала на Радянський союз, а період становлення – на період початку незалежності України. Всі ці люди прийшли у мистецтво з андерграунду, тобто з самого початку, з молодості, це був, як кажуть, протестний електорат. Щодо цієї виставки, мені особисто цікаво прийняти участь, в тому числі із новими роботами, бо для нашого покоління це є свого роду перевірка: наскільки ми не втратили кураж, чи можемо щось зробити, наскільки ми ще живі», – сказав художник Тарас Табака.

Виставка художніх робіт відбудеться у Закарпатському обласному художньому музеї імені Йосипа Бокшая  6 листопада. Початок – о 16:00. Вхід вільний. 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
01 листопада 2012р.

Теги: 7 днів, альбом, художники

Коментарі

Мишанич В. 2012-11-09 / 23:18:34
Ти,Оксано,молодчина! 12 балів!

vlad.gabda 2012-11-04 / 15:41:30
A kto takoj viktor migovics

Оксана Гаврош 2012-11-03 / 11:27:25
Милі й добрі поціновувачі світлого й прекрасного! Найлегше оцінити "стан здоров'я" сучасного мистецтва ніж самому щось зробити. Авторські проекти -- це завжди суб'єктивний погляд, який заслуговує бодай на увагу, хоч може викликати не розуміння, не сприйняття або захоплення.
З приводу деградації меценатів, то бажаю п. Критику найблищим часом профінансувати свій проект, який буде вирізнятися об'єктивністю у поглядах на стан розвитку крайового мистецтва і нарешті підтримає кількох "нормальних" майстрів:))
До Слов'янина. Меценат не анонімний. Журналісти просто не вказали ім'я п.Гісема та п.Сербайла, які допомогли у реалізації проекту (це зазначено у самому каталозі).
Вікторові Миговичу хотілось би нагадати про його участь у проекті Віктора Пінчука, у якому він брав участь кілька років тому. Невже, Вікторе, ти відсилав на проект один із своїх реалістичних пейзажів? Про "містечковість" наших художників з радістю поспілкуюсь при зустрічі:))
До речі, імена 5-ти учасників проекту увійшли до одного з найцікавіших за останні 2 роки видання про сучасне мистецтво -- "Термінологія сучасного мистецва. Означення, неологізми, жаргонізми сучасного візуального мистецтва України" за авторства Гліба Вишеславського та Олега Сидора-Гібелінди ( фахових мистецьких аналітиків). Тож можу привітати п. Наталю, яка можливо й інтуїтивно, але зробила "цікаву підбірку" учасників проекту.
P.S.До свіх не байдужих і переживаючих за деградацію сучасного живопису пропозиція проілюструвати біль, страждання, голод, безрошів'я за допомогою рожевих, блакитних, жовтогарячих та інших веселкових фарб, використовуючи мову реалістичного мистецтва, класичну композицію та світо-тіньове моделювання на додачу...У цій благородній справі бажаю всім натхнення.Я з радістю погоджуся профінансувати цей проект, за умов дотримання вищеописаних вимог:)))

Критик 2012-11-02 / 11:38:35
Щось одні примітиви стали фінансувати,а нормальні майстри ледве зводять кінці з кінцями, смаку у меценатів мабуть нема. Деградували зовсім

Віктор Мигович 2012-11-01 / 22:20:53
Файні майстри зібралися, нішто повісти! Достойні Влада Ґабди! Сюрпризом може бути хіба што патика на желудок. Не знаю, не знаю, а темні окуляри чи пов"язку прихоплю для глибшого вивчення темряви високого, та й очі відпочинуть, дивлячись на шедеври сучасного містечкового мізтецтва (останнє слово утворене від "мізинець")...

Слов'янин 2012-11-01 / 21:20:30
Цікаво, чому анонімний меценат вклав гроші не в представників нормального здорового благородного мистецтва, а в представників деструктивного мистецтва?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи