У Словаччині Пласт навчав організовувати молодіжні заходи (ФОТО)

Вісім днів наповнених навчанням, впізнаванням нових друзів, але й забави і цікаві зустрічі прожили в рекреаційному осередку Злата Ідка молоді люди з шести держав Європи підчас тренінгового курсу, спрямованого на підсилення спроможності молодих іммігрантів брати активну участь у громадському житті на рівні громади та, потенційно, на європейському рівні, який в рамках міжнародного проекту з назвою «Ініціатива молодих імігрантів для місцевих громад» (Young Immigrant's initiatives for local communities) організував Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської молоді Словаччини.

У Словаччині Пласт навчав організовувати молодіжні заходи (ФОТО)

 

«Проект проходив в рамках програми Євросоюзу «Молодь в дії» (Youth in Action). Головною метою було підвищення здатності молодих лідерів та молодих людей для організування молодіжних заходів. Тому під час тренінгу основна увага приділялась формуванню компетенції управління молодіжними проектами. Молоді лідери досліджували посередництвом лекцій і дискусії також сфери безпосередньо пов'язані з проектним менеджментом, а саме  можливості участі молоді в проектах і діях, що існують в місцевих громадах і на європейському рівні, обговорювали теми європейського громадянства, яке є загальним пріоритетом молодіжних проектів в Європі», розказав про основні теми тренінгу тренер Андрій Донець з України. Учасники займалися і темою міграції і іміграції. Тренер Мирослав Гочак із Сербії на початку розказав про основні причини цього явища і учасники курсу після того в групах розпрацьовували власні презентації, в яких висловили свій погляд на причини і наслідки міграції в минулому і сучасному.

«Було багато цікавих моментів якраз з тої точки зору, що я був дуже приємно вражений групою молодих людей, яка тут зустрілася. Коли вже і в нас бракувало підвечір сил, то вони ще завжди з великим ентузіазмом працювали і були повні енергії і зацікавлення. Ці моменти приносили силу і підвищення духу і для нас це означало, що теми їх цікавили і вони хотіли чогось навчитися. Мушу подякувати і за прекрасну організацію, завдяки якій почували ми себе тут як вдома», сказав в кінці проекту А. Донець. І висловив надію, що учасникам вдасться зреалізувати проектні ідеї, які розробляли підчас проекту. «Я сподіваюсь, що вони їх доведуть до кінця не лише в своїх країнах, але будуть організувати і спільні міжнародні проекти», доповнив Андрій Донець.

І самі учасники курсу з шести держав Європи відходили із Словаччини вдоволені. «Зустріч у такому товаристві надихає на ще активнішу громадську роботу. Дякую організаторам за можливість познайомитися з молодими людьми з iнших країн. Я впевнена, шо практична сторона курсу дасть плоди у майбутніх міжнародних розвиваючих проектах для молоді», сказала Вікторія Білаш з України. 

Великий досвід і багато чого нового дав курс і членам ПЛАСТу в Словаччині. «Я дуже задоволений, що вдалося нам завдяки підтримці збоку фундації «Ювента» і програми  Євросоюзу «Молодь в дії», цю зустріч зорганізувати. Виходить, що молоді люди зацікавлені своїм майбуттям і мають охоту вчитися і працювати для своїх громад і готувати проекти для покращання своєї діяльності. Дуже цікаво було слідкувати за співпрацею учасників в окремих міжнародних групах і їхні проектні ідеї. Я думаю, що і члени ПЛАСТу багато чому привчилися і в майбутньому активно включаться до підготовки проектів і заходів, які організуємо», висловив свої спостереження заступник голови ПЛАСТу в Словаччині і головний організатор тренінгового курсу Роман Довгович. Його слова підтвердила і Владька Шакова з Меджилаборець. «Для мене ця зустріч була дуже цікавою. Дотепер була лише учасником молодіжних таборів ПЛАСТу і тепер вперше маю можливість сама активно включатися в роботу. Тренінгові лекції були дуже цікаві», сказала вона. Приключився і Габрієл Чіпак з Гостовиць: «Дуже інтересним для мене було зустрітися з молодими людьми з держав як Україна, Грузія, Молдова чи Сербія. Підчас лекцій дізнався багато чого нового і вже у зовсім іншому світлі бачу проблематику проектування і роботи для молоді в рамках Євросоюзу. Думаю, що знання, з якими буду відходити, допоможуть мені в моїй дальшій роботі для молодіжної організації ПЛАСТ».

Крім робочої програми організатори для учасників підготували і цікаві заходи для вільного часу, які викликали велике задоволення. Відвідали виставу опери «Орфей у пеклі» в Опері Державного театру Кошиці, яку диригував Ігор Довгович, довголітній член ПЛАСТу. Відвідали місто Свидник, де зустрілися з завідуючою відділом шкільництва Міського уряду Вірою Дерцовою і відвідали Музей української культури і сканзен, який всім дуже сподобався, зокрема історична школа, в якій пройшли і лекції тренінгового курсу. Підчас повороту з мандрівки ще оглянули кілька наших історичних дерев'яних церков в селах Ладомирова, Гунківці, Бодружал і Мироля, записаних в світовій культурній спадщині ЮНЕСКО.

«Щиро дякую організаторам, що мала змогу побувати на цьому тренінгу. Зустріла багато цікавих людей, бачила прекрасне місто Кошиці і дуже цікавий музей у Свиднику», висказала за всіх свої враження Тамара Куртанідзе, яка репрезентувала організацію «Молодий клуб толеранції», яка займається вишколом молодих лідрів і запровадженням молодіжної політики Ради Європи між українською молоддю в Грузії. 

Підчас прощання в кінці курсу всі учасники обіцяли один-одному, що їхні контакти не перервуться ані в майбутньому. «Маю надію, що ця зустріч не була останньою і в майбутньому будемо мати можливість зустрітися десь в іншій державі, або при реалізації спільних проектів», сказав при прощанні з учасниками проекту Роман Довгович.

Cвятослав Довгович

 

Учасники курсу підчас лекцій
 
 
Члени ПЛАСТу в Словаччині - Любомир Сабол, Нікола Антоняк і Владислава Шак перед виставою в Державному театрі в Кошицях
 
 
Учасники курсу перед тимчасовою домівкою в селі Злата Ідка
 
 
Олена Довгович і Владислава Шак готують смачні смажені пироги
 
 
Презентація проблем української національної меншості в Словаччині 
 
 
Тренер Мирослав Гочак із Сербії
 
 
Робота в міжнародних групах
 
 
Учасники курсу підчас лекцій
 
 
Підготовка презентації
 
 
Тренери  Мирослав Гочак із Сербії і Андрій Донець з України в сканзені Музею української культури у Свиднику
 
 
Учасники курсу перед Музеєм української культури у Свиднику
 
 
Учасники курсу на зустрічі з завідуючою відділом шкільництва Міського уряду у Свиднику Вірою Дерцовою
 
 
Учасники курсу на лекції в історичній школі в сканзені Музею української культури у Свиднику
 
 
Тренери  Мирослав Гочак із Сербії і Андрій Донець з України підчас лекцій
 
 
Робота в міжнародних групах
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
06 жовтня 2012р.

Теги: пласт, молодіжний, тренінг

Коментарі

відданий читач 2012-10-06 / 19:12:54
під час окремо

дякую за розуміння

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи