Випробування на ймення «ТВі»

ТВі прибирають з ефіру «чужими і різними руками». Проте для українців є очевидним, що за переслідуванням каналу стоїть єдиний центр.

Випробування на ймення «ТВі»

Дивлячись у листопаді 2011 року шедеврально-театральний виступ Віталія Портникова після «непольоту» Віктора Януковича до Вроцлава, «бо там туман», мимоволі подумав: чи ж довго ще тішитимемося вільнодумством? Потім це враження посилилося на новоріччя, коли на ТВі показали досить різку пародію на привітання українців президентом під час реального привітання Януковича. При цьому ТВі постійно мав сюжети з місць, до яких провладні канали «не доїздили», - переважно йшлося про суспільні протести та проблеми української культури.

Податковий прес

Солом'янська ДПІ в м. Києві у квітні 2012 року проводила, мовою документу, «відпрацювання» ТОВ «Телерадіокомпанія "ТелеРадіоСвіт"», а заодно - як стало відомо вже через кілька місяців - порушила кримінальну справу проти гендиректора ТВі Миколи Княжицького за ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах. Сам Княжицький нібито несплачений податок у 3 млн грн. назвав податковим кредитом за закуплене ТВі майно. Ба більше, звинуватив державу в неповерненні ПДВ приблизно на ту ж суму. Такої ж думки юрист компанії Jurimex (яка надає юридичні послуги каналу ТВі) Данило Гетьманцев, котрий, проаналізувавши ситуацію, риторично запитав: «Це і є та інвестиційна привабливість українського ринку, простота та безпека ведення бізнесу?!»

Голова прес-служби податкової в Києві Микола Ковтуненко виправдовувався, що дозвіл на проведення виїмки документів у посадових осіб телерадіокомпанії від Шевченківського райсуду ДПС отримала 9 липня (до введення мораторію на перевірки ЗМI під час виборів). Натомість «у гості» з вимогою надати потрібні й не зовсім документи податківці прийшли вже 12 липня, коли Княжицький і дізнався про порушення проти нього кримінальної справи. Також гендиректор розповсюдив копію повідомлення від капітана Б. Трачука про відкриття кримінальної справи 3 липня, підписане чомусь... вихідним 2 липня. Потім було «занепокоєння» Януковича переслідуванням Княжицького, як і справою «Лівого берега» та дорученням «розібратися», після якого справу закрили..

Мереживне «обрізання»

Влада вирішила діяти іншими, більш закритими для обивателя способами. Почалася епопея з «технічними» відключеннями. Опрацювати метод «щось зламалося і тому ніколи ТВі ми не включимо» доручили компанії «Тріолан», котра обслуговувала 200 тис. передплатників каналу. 20 липня ТВі заявив про припинення трансляції цією мережею в 11 містах країни. 23 липня технічні роботи з відновлення телеканалу ТВі було припинено: директор київського представництва компанії Вадим Сидоренко запевнював, що канал відключили випадково, а включити вже немає змоги, чи казав про «вплив» медіального шуму навколо відключення на можливість чи неможливість підключення ТВі. Пізніше «Тріолан» пояснив, що технічний збій і заміна ТВі на канал НБУ - БТБ сталися під час виконання рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про включення всіх цифрових телеканалів до універсальної програмної послуги.

Те, що разом із ТВі «Тріолан» відключив ще й харківський телеканал Simon, який офіційно ретранслював програми ТВі, спонукало журналістів ТВі розібратися у фінансовому підґрунті «Тріолану». У програмі «Знак оклику» було озвучено інформацію, що «Тріолан» має безпосередній зв'язок із мером Харкова Геннадієм Кернесом. Наступним регіоном, де прокотилося масове відключення ТВі, стала Донеччина. У зв'язку з цим канал розповсюдив заяву, в якій звинуватив Нацраду: «Дії кабельників спричинені прямими вказівками регіональних представників Національної ради з питань телебачення та радіомовлення».

Наприкінці серпня вал відключень сягнув і решти областей. Жителі міст Коломия, Переяслав-Хмельницький, Володимир-Волинський, Каховка, Ніжин сповіщали ТВі про відсутність сигналу або заміни на інші канали. Загалом ТВі відключили вже понад 80 кабельних мереж. Останнім поки що, але дуже відчутним ударом по телеканалу, стало рішення столичного провайдера «Воля-кабель»перевести з вересня ТВі із послуг базового, дешевшого пакета «Україна й світ» (а також соціального «Україна») до вдвічі дорожчого розширеного «Всесвіт». Пояснили це «популярністю ТВі».

ТВі, аудиторія якого складала до відключень близько 8 млн глядачів, забив на сполох. Перед Світовим конгресом видавців та Конгресом редакторів, що відбулися в Києві 3-5 вересня, журналісти ТВірозповсюдили заяву, в якій висловили переконаність, що українська влада стала на шлях «знищення останнього непідконтрольного владі телеканалу». Підтримали звернення представники української громадськості.

Або свобода ЗМІ, або несвобода суспільства

8 вересня відбулися акції протесту проти переслідування ТВі у Києві та інших містах України, в Києві - на Михайлівській площі. Головний редактор ТВі Віталій Портников у коментарі для ІМІ зазначив: «Я хотів би нагадати, що коли знищували канал НТВ у Росії, відбувся останній багатотисячний мітинг путінської епохи. Люди не змогли врятувати НТВ. Але принаймні вони залишилися відповідальними перед власним громадянським сумлінням. Результатом поразки є відсутність громадянського суспільства у Росії».

Більш чи менш вивіреними, болючими чи недолугими кроками влада звужує зашморг навколо ТВі. Наступним кроком мало би стати позбавлення ліцензії через відсутність відповідної кількості глядачів. Утім, достатньо буде й маргіналізації каналу, - як це можемо спостерігати на прикладі деяких критично налаштованих друкованих ЗМІ, котрі в силу невеликих накладів для влади небезпеки не становлять. Проте в цій ситуації канал теж буде змушений припинити існування через відсутність коштів, адже рекламодавцям потрібні рейтинги, тобто глядачі.. «Залишаються супутники, котрі влада вочевидь не збиватиме, - іронізує головний редактор ТВі, - але нам це не допоможе».

Як заявив голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Юрій Стець, «ситуація ТВі 2012-го - це повторення ситуації з 5-м каналом у 2004 році». Так само Стець закликав «представників влади і кабельників, які вимикають ТВі, згадати, чим це закінчилося в 2004-му». До слова, 5 вересня засідання Комітету з приводу ситуації із ТВі проігнорували представники партії влади. Те, що остання намагається принаймні на правовому рівні відсторонитися від процесу затискання горла незалежним мовникам, не звільняє її від відповідальності. Після фактичного ігнорування режиму Януковича в Європі через кримінальні переслідування лідерів опозиції він має всі шанси доповнитися його ще й остракізмом через знищення незалежних ЗМІ. Проблема в тім, що хижий страх не дозволяє нинішній владі зупинитися. Між тим, багато хто з експертів вважає: якщо не вдасться відстояти незалежні ЗМІ в Україні, із громадянським суспільством треба буде прощатися як мінімум на 5-10 років.

 

Роман Кабачій, ІМІ, "Телекритика"

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
10 вересня 2012р.

Теги: ТВі, Княжицький

Коментарі


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи