Громадська організація «PRO URBE» просить залишити площу Народну в спокої

Громадська організація «PRO URBE» просить залишити площу Народну в спокої

Заява Громадської організації «PRO URBE» з приводу подій довкола площі Народної в Ужгороді

Площа Народна є центром унікального містобудівельного комплексу, який став відомий під назвою «Малий Галаго». За своєю значимістю в історії розвитку архітектурної думки вона, по-суті, не має аналогів. На затоплюваній території площею близько 100 гектарів за надзвичайно короткий час – з 1920 по 1938 рік – був реалізований адміністративно-житловий комплекс, в якому розмістились органи управління новоствореної автономної республіки Підкарпатська Русь. Державні інституції, такі як поліцейське управління, жандармерія, податкова адміністрація, національний банк, крайовий суд, прокуратура та найсучасніша тюрма центральної Європи були розміщенні в окремих будівлях, всі інші органи управління – в величній споруді так званої Народної Ради. Окрім адміністративних споруд тут були зведені середня школа, лікарня, пошта та ряд багатоквартирних житлових будинків для державних службовців. Будівництво здійснювалося комплексно, за єдиним генеральним планом забудови, автором якого є професор Празького університету Адольф Лібшнер. До початку будівництва було здійснено  надзвичайно потужну інженерну підготовку території, піднято рівень планувальної відмітки землі в середньому на 2,5 метри, насипано декілька мільйонів кубометрів землі, вибудувано набережну. Вперше за історію міста були прокладені по комплексному проекту всі на той час існуючі види інженерних мереж, споруджено новий залізобетонний міст. Всі вулиці були оснащенні дощовою каналізацією та електричним освітленням. Озеленення територій загального користування теж проводилося по комплексному проекту. Враховуючи особливості місцевого клімату, крім традиційних, були використані також породи багаторічних зелених насаджень, які в Ужгороді раніше не застосовувалися. Знаменита липова алея та ще більш знамениті сакури – все це закладено дендрологами того часу. Особлива  увага зверталася на якісний рівень благоустрою пішохідних просторів. Тротуари вимощені мозаїчною бруківкою двох типів, причому кожний відрізок в межах кварталів виконаний  за іншим малюнком.

В проектуванні брали участь передові архітектори та інженери Чехословаччини, здебільшого з Праги. Кожний будинок, а їх 27, має свого автора. Всі без винятку є витворами будівельного мистецтва. За стильовими характеристиками тут можна зустріти надзвичайно якісні взірці неокласицизму, функціоналізму, арт-деко та регіональної еклектики. Такої потужної архітектурної експансії Ужгород не переживав ні до того, ні, тим більше, після. На компактній території тут можна побачити, чим жила передова архітектурна думка Європи. Більш якісної пам’ятки архітектурно-містобудівного мистецтва такого рівня не існує не тільки на території нашої держави, але і всієї центрально-східної Європи.

На жаль, стан кращих взірців архітектури епохи нового відродження на сьогоднішній день дає привід для серйозного занепокоєння. Несанкціоновані втручання в забудову з боку мешканців та користувачів призводять до поступової їх деградації. В першу чергу це стосується житлового фонду. Практично жодний з будинків не зберіг свого первісного вигляду. Хаотична заміна елементів заповнення віконних та дверних отворів, засклення лоджій та балконів, встановлення супутникових антен та кондиціонерів на фасадах, використання  нехарактерних для періоду будівництва низькоякісних матеріалів для покриття дахів – все це та багато інших факторів поступово перетворюють колишній райський куточок в зону тотального дискомфорту. І це все відбувається на очах байдужих чиновників, відповідальних осіб за збереження історичної спадщини, адже всі органи управління, які б зобов’язанні були перешкоджати руйнації наших цінностей, притягати до відповідальності винних, знаходяться саме на території Малого Галаго.

Не краще становище з благоустроєм. Кожний рік силами працівників комунальних служб знищуються десятки квадратних метрів унікального мозаїчного мощення тротуарів. Зелені насадження не поновлюються, жителями району здійснюється хаотична посадка як декоративних, так і корисних рослин. Зате вистачає розуму кожної весни, а іноді – в честь приїзду якоїсь знатної особи і посеред року, білити вапном стовбури дерев та кам’яні бордюри. «Бо це гарно!»

І серед цього хаосу, замість того, щоб кинути всі сили на зупинення руйнівних процесів і почати врешті решт відновлювати, поки не пізно, втрачене, нічого розумнішого не придумано, як перекроїти партерну зону площі Народної на свій смак. Смак тут, звичайно, домінує! Мабуть це говорить про глибоке розуміння історії, вільну орієнтацію в мистецтві, не кажучи про досконале володіння хоча би архітектурною термінологією. Поважні особи, не відчуваючи ніякої різниці між неокласицизмом і функціоналізмом, чомусь  називаючи це конструктивізмом (і звідки вони це взяли) беруть сміливість переглянути задуми авторів Малого Галаго і зробити все так, «як треба». Невже ж вони думають, що чеські архітектори того часу не зробили б це ще 80 років тому, якщо б вважали за потрібне? Чи думають, що грошей бракувало? Багатомільйонний бюджет Галаго, на нашу думку, не складно би було доповнити декількома тисячами крон для спорудження фонтанів, викладки додаткових квадратних метрів твердого покриття на місці газонів. Але це чомусь це не було зроблено в період, коли об’єкти не приймались в експлуатацію без благоустрою, де за кожну крону треба було звітуватися. Не втручались в це рішення і «спадкоємці» – ні за часів Угорщини, ні за Радянського Союзу, хоча мали на це незрівнянно кращі економічні можливості, ніж маємо їх зараз.

Партерна зона перед Народною Радою завжди була зеленою і має залишитися нею, тому що площа Народна побудована в стилі неокласицизму 30-х років 20 сторіччя, а не в епоху пізнього бароко. Надзвичайно сумнівною є і та аргументація, що саме тут будуть відпочивати громадяни міста, коли поряд маємо «найдовшу в Європі» липову алею вздовж річки.

Громадська організація «PRO URBE» наполегливо просить всіх, кого це стосується, переглянути свої необдумані рішення й відсунувши на другий план свої власні амбіції, направити свій творчий та економічний потенціал на відновлення Малого Галаго, а не на його «покращення». Звичайно, при цьому не забувши спитати поради фахівців.

PRO URBE – громадська організація, Закарпаття онлайн.PRO URBE - за місто
13 жовтня 2013р.

Теги: Народна, PRO URBE

Коментарі

Крупка 2013-10-14 / 11:37:13
Ні, так помилятися справді не можна. Ви поняття не маєте, що таке партер і де він знаходиться на площі Народній, а лізете зі своїми судженнями в освічене товариство.

крупці 2013-10-14 / 11:29:35
Ну хіба можна так помилятися? На вашу думку встановлення монумента Шевченку не змінило пропорцій партеру? Чи ви не Крупка, ви самозванець?

Громада 2013-10-14 / 11:05:25
Чомусь вперто напрошується думка, що на першому місці
для нинішнього очільника,а колишнього "трійочника" із СШ№6,
а також виконавця цього маразматичного задуму - колишнього учня
СШ№15 - все-таки - грощі , і гроші немалі...Цікаво,не задумувався архітектор,що обіцяних грошей він може і не отримати, а прокляття будуть сипатися на їх голови до кінця життя...

Крупка 2013-10-14 / 09:53:03
Площа практично в первинному стані - жодна з влад, ні чеська, ні мадярська, ні радянська, ні, навіть, дотепер, українська не змінювати пропорцій партеру. І тільки Конюх з Архітектором-Кілером вирішили перекроїти її в силу свого убогого розуміння.

Богдан 2013-10-14 / 09:47:06
Площа давно не в первинному стані.Вона перекроювалася і при совку і в постсовковий період.

сорри 2013-10-14 / 00:59:10
Гарний аналіз і підсумок архітектурної діяльності чеського періоду. Ця спадщина потрапила у невдячні руки варварів з "Золотої гори".

Василь Роман 2013-10-13 / 23:18:29
Чеський період, чеські автори...Честь сучасних архітекторів Чехії
я охоче беру до уваги в досяжному майбутньому!

йцукен 2013-10-13 / 22:56:02
Не міжнародний уже рівень, я б сказав - міжпланетарний! =))

Евгений 2013-10-13 / 22:52:48
Скажите, хоть кто-то, какой должна была быть площадь по задумке чехословацких архитекторов!

Степан Крук 2013-10-13 / 22:46:27
В кінці місяця в Ужгород приїде Янукович. Як стало відомо з добре проінфомованих джерел одним із результатів приїзду Президента є заміна діючого голови ОДА та представлення нового. Це викликане низькими показниками соціально-економічного розвитку Закарпаття та низьким авторитетом правячої партії.Не виключаю, що "реконструкція" Народної - це тільки створення видимості "бурхливої діяльності" місцевих держиморд, бажання задобрити "папіка" своїми "здобутками". "Губернаторство" Ранчо-Пансо днів через 15 завершиться. Питання в іншому: котрого наступного "ветеринара" запропонує Янек Закарпатцям?

Василь Роман 2013-10-13 / 22:33:37
Розмова про те , якого рівня проблему риють екскаватори на Народній.А рівень вже точно - міжнародний!

йцукен 2013-10-13 / 22:09:22
А про що розмова як уже усю площу розкурочили???

головне 2013-10-13 / 22:00:53
Дав би Бог! Якщо вже громадські організації втрутились у ситуацію, можливо і площу повернуть в первинний стан.

Василь Роман 2013-10-13 / 21:11:53
І знову хочеться вірити- ще не пізно!

/ 1Пролонгований вандалізм
/ 4Новим генпланом в Ужгороді лише затверджується хаос, породжений попередніми «дерибанами» – PRO URBE (ТЕЗИ)
/ 7В Ужгороді на місці 1-ї аптеки – ювелірка з чотирма вивісками
/ 4На території під майбутню площу Бачинського в Ужгороді зберігся унікальний кам’яний мур
/ 1PRO URBE розказала про власне бачення умов конкурсу на облаштування площі Бачинського в Ужгороді
/ 4В Ужгороді бесідували про міста і місце серед них історичного Ужгорода
/ 4В Ужгороді при свічці і "в супроводі" Венеціанського бієнале бесідували про архітектуру
/ 4"PRO URBE" організовує "архітектурні" лекції для Ледиди і всіх бажаючих
/ 3PRO URBE про Народну
/ 1В Ужгороді спотворено ще один архітектурно цікавий автентичний будинок
/ 4Ужгород втратив ще один історичний будинок
/ 7В Ужгороді заможні підприємці «усно домовляються з мером» про руйнування історичної спадщини
/ 11Меру Ужгорода і колишньому прокурору інкримінують рейдерське захоплення кінотеатру
/ 2Територію біля ужгородської пам'ятки благоустроюють меценати?
/ 4Чеський фільм-хроніка "Ужгород і його околиці" 1922 р.
/ 28В Ужгороді вікна 115-річного будинку замінили на примітивний пластик
/ 11В Ужгороді ковалі пропонують безкоштовно оновити міст. Влада не хоче?
/ 4Крок за кроком. Вивіски Ужгорода
/ 18В історичний центр Ужгорода повертаються "історичні" вивіски
/ 19У віртуальному Ужгороді "відремонтували" черговий фасад
/ 4Ужгород: Незаконний павільйон під стінами філармонії опечатала міліція
/ 21В Ужгороді під незаконним тимчасовим наметом біля облфілармонії вже викопали яму під фундамент
/ 8В історичному центрі Ужгорода нашвидкоруч склепали черговий пластиковий павільйон
/ 37Фасад історичної "Корони" в центрі Ужгорода фантастично змінили
/ 7З ужгородської "Корони" нарешті зняли одіозну вивіску
» Всі записи