Тягнибок на Закарпатті побував у Хусті і виступив перед студентами УжНУ (ФОТО)

На зустрічі з хустянами 16 березня, в рамках урочистої академії «Роль ОУН в проголошенні Карпатської України» з нагоди 73-ї річниці Карпатоукраїнської держави, лідер Всеукраїнського обєднання «Свобода» Олег Тягнибок відкрив справжнє значення українського прислів’я «Моя хата з краю – нічого не знаю». Точніше – його перефразування. Наші пращурі вживали це прислів’я в позитивному розумінні: моя хата з краю – першим виступаю, тобто першими з крайньої хати на селі ставали до оборони і захисту. А жалюгідну сутність надала нашому прислів’ю імперська система, втовкмачуючи українцям комплекс меншовартості та розбрату. Або чого ж варта серед українців приповідка про трьох гетьманів.

Тягнибок на Закарпатті побував у Хусті і виступив перед студентами УжНУ (ФОТО)

Насправді, зазначив Олег Тягнибок, ґенеза українців зовсім інша. І новій, національній владі, доведеться докласти зусиль, щоб змінити психологію мислення як українців, так і владних мужів. Адже ми живемо у вільній державі з окупаційним мисленням, недооцінюючи України славне історичне минуле і традиції.   Нині важливо зрозуміти, що українець повинен бути господарем на рідній землі, все решта – похідне.

«Мені також прикро, – заявив лідер «Свободи», – що за 20 років нашої незалежності ми розглядаємо феномен Карпатської України у скромному контексті. Не важливо, що вона була маленькою та Українська держава, проголошена у складній міжнародній обстановці. Важливо, що закарпатці хотіли мати свою державу. Вона стала прикладом мужності для наступної боротьби українців та проголошення самостійної України у Львові та

Києві проводом ОУН в червні 1941 року. Нині маємо не менш складну ситуацію, в якій знову зовнішній агресор прагне роздробити Україну. Через сепаратизм прагнуть завдати шкоди державі в прикордонних областях – Криму, Закарпатті та Чернівцях...»

Олег Тягнибок вважає особливо загрозливим  такий  стан справ. У  відповідальний момент народ спить замість того, щоб виходити на вулиці, створювати революційну ситуацію і захищати свої права та гідність. Дедалі меншими стають шанси змінити ситуацію мирним шляхом. «Проте, якщо нам Бог дав шанс парламентськими виборами змінити поворот історії, – заявив він, – ВО «Свобода» буде використовувати цей шлях до кінця.»

Хустяни дебатували, вели полеміку з досвідченим політиком, прагнучи об’єднання націонал-патріотичних сил. Натомість отримали переконливу відповідь: «Для обєднання треба мати не тільки спільного ворога, але й спільну політичну платформу. Духом українського націоналізму наше суспільство ще не заряджене». Партія «Свобода» набирає сили тому, зазначив О.Тягнибок, що в ній об’єднує міцний дух і дисципліна, сила знань і умінь.

У науковій частині урочистої академії виступили з доповідями кандидат  історичних наук Інституту українознавства НАН України (м. Львів) Микола Посівнич та історик-краєзнавець з Хуста Олег Мельник. На думку дослідників, нині вщент розбитий міф про переважну більшість галичан в обороні Карпатської України. Ті сотні галичан-патріотів, які переходили польсько-угорський кордон, не могли кардинально вплинути на ситуацію. Не варто ставити і великих претензій до Карпатської України, зазначив Олег Мельник. У тій міжнародній обстановці вона проіснувала лише 126 днів. Ми за 20 років у суверенній державі не можемо дати собі ради…

Свято української історії шанобливо прикрасив заслужений артист України Тарас  Силенко. Кобзар вигравав українських пісень, серед яких сумним спогадом звучало «Сорок тисяч воювало, Кров невинну проливало…».

Зустріч з Олегом Тягнибоком в Хусті завершилася традиційно по-свободівськи - виконанням Гімну України.

Того ж дня Олег Тягнибок зустрівся із студентами УжНУ. Не зважаючи на те, що керівництвом університету була дана негласна вказівка не пускати студентів на зустріч з лідером ВО «Свобода», студентів в залі не бракувало. Однак виявилися викладачі-провокатори. Один з них – «проффесор русин» - спробував дезорієнтувати аудиторію питаннями так званого політичного русинства. На що Олег Тягнибок чітко відповів: «Такої національності як русини не існує. Це є провокацією ворожих Україні сил як зі Сході, так із Заходу для внесення розколу всередині українського народу. Можна говорити хіба про етнічні групи нації. Відповідь Тягнибока студенти вітали оплесками.

В залі були провокатори й іншого ґатунку, так звані панславісти. Вони пропонували обєднати в одну націю три слов′янські народи – український, російський та білоруський. На цю абсурдну ідею Олег Тягнибок зазначив, що з таким же успіхом можна пропонувати об’єднувати українців з поляками чи словаками. Таку відповідь студенти також  вітали оплесками.

Загалом зустріч пройшла в теплій атмосфері, студенти фотографувалися з лідером, довго не відпускали його. Частина з них після виступу О. Тягнибока вступила до «Студентської Свободи».

Також перед  молодою, але небайдужою аудиторією виступив кандидат історичних наук Микола Посівнич. В рамках урочистих академій в Ужгороді та Хусті науковець прочитав лекцію «Воєнно-політична діяльність ОУН в 1929-1939 роках».  Наукове видання автора спростовує ще один радянський міф (який чільно сидить в багатьох умах) про відсутність на Закарпатті в минулому духу українських націоналістів. Сучасникам тільки належить пізнати справжню боротьбу націоналістів.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок на другий день урочистої академії був гостем студії Виноградівської ТРК.

Прес-служба Закарпатської  ОО ВО «Свобода»

17 березня 2012р.

Теги: Тягнибок, Свобода

Коментарі

Сам по собі 2012-07-06 / 14:52:02
Я був на зустрічі, чесно кажучи, від його розмов про українське і Україну йшов мороз по шкірі, дуже енергії має багато, а хто в душі Українець, тому ця людина і його думки будуть близькими, не має чого тут доказувати хто він, що він робить, кого підтримує, я одне скажу він є молодець, він організував ВО "Свобода" ще на зорі незалежності України і замітьте ні до кого не приєднався так уже більше 20-и років нам українцям відкриває очі, які нам замазують. Дякую

Справедливий 2012-04-02 / 15:50:59
Гріх робити провокації! Студенти, які були присутні на зустрічі, всі прийшли туди за власним бажанням! Дехто вже писав, що були студенти котрим заборонялось іти на зустріч.. виникає питання: "чому?" . Певно не всі викладачі хотіли щоб Закарпатський студент послухав лекцію про рідний край Закарпаття, про подвиги січовиків.. робіть висновки, панове!

інж.-Будівельник Р 2012-03-23 / 15:08:25
АНЦЯ.
Отже на яких підставах ви порівнюєте грішне із праведним?
Наведіть якісь докази, бо мені шось зовсім несмішно, а Вам?

інж.-Будівельник Р 2012-03-23 / 15:06:04
АНЦЯ,АНЦЯ,
По перше, комуняки тепр у парламенті і голосують як їм каже якун-овоч то від них і справді як завжди тільки зле і там про користь для народу і непахне!
По друге ВО "Свобода" не є покищо у парламенті і немає таких повноваженнь якими нехтують комуняки
АНЦЯ - це кардинально різні люди і ідеї, одна для укр.народу (СВОБОДА), інша проти укр.народу це (комуняки)!

АНЦЯ 2012-03-21 / 18:18:28
п. БУДІВЕЛЬНИК! НЕ СМІШІТЬ ЛЮДЕЙ, ЗНАЙШЛИ ЛІДЕРА, ТЯГНИБОК ЦЕ СИМОНЕНКО №2 ГОВОРЯТЬ КРАСИВО, А НАРОДУ ПОЛЬЗИ, НУЛЬ

сер 2012-03-21 / 16:58:20
НЕ студент НЕ ужну
На цю зустріч примусово нікого не зганяли(це не зустріч з азаровим чи якубовичом), я там був тому знаю, а навіть навпаки дехто доклав максимум зусиль, щоб ця зустріч не відбулася чи принаймні намагався обмежити її в кількості та часі!!!

ніхто незнає 2012-03-20 / 22:20:33
дуже сподобалася лекція!
побільше б таких патріотів!

До НЕ студент НЕ ужну 2012-03-20 / 22:15:40
які бідні студенти??? про що мова??
На зустріч із Тягнибоком студенти прийшли за власним бажанням, а не за чиїмось наказом, як це було 1-го березня 2012року. На зустріч із азаровим зігнали "правильних" студентів - проінформованих, із "правильними" запитаннями. Всіх інших хто хотів потрапити на зустріч, наштовхнулися на рішучий опір правоохоронних органів...

шо за?? 2012-03-20 / 22:07:45
Коментар скасовано системою дублювання. Код операції 555-111.

НЕ студент НЕ ужну 2012-03-19 / 21:16:18
Бідні студенти УЖНУ все перед нма хтось виступає а вони мусять слухати.

Аноним 2012-03-19 / 17:24:54
інж.-Будівельник Р 2012-03-19 / 15:54:07
Напомню Вам, к сведению, Украинские и Российские эмигранты в ЧСР, бывшие подданые Российской империи, были в своем большинстве ЛЮДИ образованные, воспитанные, преимущественно Петлюровские и Деникинские офицеры.
Знали цену таким понятиям как Честь и Совесть, не чета теперешним недорослям и недоучкам, гыкающим и матерящимся в Пражских парках, на улицах и т.д., а посему и "пользуемые" чехами на помойках.

Аноним 2012-03-19 / 16:15:36
Если бы Вы продолжили свои "глубокие" изыскания политики Массарика, то могли бы договориться до того, что Массарик вместе с Волошиным "передумал" и вместо "гуманной демократии" решил имплементировать в ЧСР идеи "гуманного фашизма" и все ради "великой Украины".
А что касается "москалив", то таких в ЧСР не было, но "украинцы" и "русские" вместе взятые, ИММИГРАНТЫ, как Вы правильно заметили, составляли не более 3 % от общего населения.

інж.-Будівельник Р 2012-03-19 / 15:54:07
Аноним
Т.Массарик
Будучи президентом Чехословаччини (1918-1935), активно впроваджує ідеї гуманної демократії, під керівництвом якої в республіці розпо­чалося будівництво парламентської держави. Підтримував діяльність українсь­ких еміграційних кіл у Празі та інших містах. Допоміг відкрити і забезпечив фінансовою підтримкою Український вільний університет, Вищий педагогіч­ний інститут ім. Драгоманова, Українську господарську академію.
А "диким татарским племенем" він називав москалів, судячи із того що Ви пишете на їхній мові, то скоріше всього що Виє із того пламені.

Аноним 2012-03-19 / 11:43:58
"Все новое, хорошо забытое старое".
Закарпатье в очередной раз превращается в ПОЛИГОН разборок чужинцев.
Только так и может быть если не способны иметь "свое лицо" и "быть самим собой".
Пускай слушают и рукоплещут, а что с них взять, не зря еще в далекие 20-е годы Т.Массарик называл их "диким татарским племенем", а точнее "цыганским".

інж.Будівельник. Р. 2012-03-18 / 22:34:06
АНЦЯ
Це не вождь, а лідер, та "строїти" Україну ми хочемо із ідеєю яку він доносить до нас, а не із конкретною особистістю.
Ви можете запропонувати альтернативу для України?
Чи можете тільки "тупо" критикувати і по всякому заважати розвиткові держави, вибариючи відвертих вбивц і гвалтівників керувати собою!?

Рибка
У навчальних закладах потрібно навчати людей!
Це дуже корисна лекція яка потрібна українським студентам, лекцій по історії рідного краю, без перекручування, дуже мало.!!
Що у цьому поганог? Тим більше якщо кожний студент йшов по власному бажанню.
Теперішній главарь донецької банди Янукович, проходив навчання два рази на зоні, хіба це Вас тепер влаштовує?
Чому Ви проти того щоб людям пояснювалась правда?

Рибка 2012-03-18 / 20:43:01
Чому цей нарваний виступає в стінах вищого навчального закладу? Хто таке дозволяє? Чому студентів не навчають, а зомбують?
Це провокація. Університет - не політичні трибуни. а навчальні і наукові кафедри!

АНЦЯ 2012-03-18 / 18:03:39
ИЙ НИБОРЯТА ИЗ ТАКЫМ " ВОЖДЬОМ" ВЫ УКРАЇНУ НИ ПОСТРОЄТЕ!

інж.Будівельник. Р. 2012-03-18 / 16:10:03
Тарас і Ужгород. Підтримую вас!
І завдяки нагадуванню людям про те хто вони, дуже сподіваюсь що у нашім краю збільшиться адекватних закарпатців які думають далекоглядно і своєю головою!
Треба зупинити розкрадання наших грошей у таких масштабних розмірах як це тепер робиться!
І це мусимо зробити ми, обєднавшись навколо напрямку який взяла ВО "Свобода", як правонаступник всіх правдивих борців за назалежність і розбудову України!

Тарас 2012-03-18 / 15:33:57
До Ужгород!
Підтримую на 100%.сподіваюся, що адекватні закарпатці нарешті зрозуміють, що врятувати країну від повного занепаду та колапсу зможуть тільки справжні патріоти!
Свобода прийде - порядок наведе! Коли наші вороги біснуються - це означає що наша робота є правильною!

патріот 2012-03-18 / 11:56:35
показуха...10 молодиків і всі старі пердуни..хах)))ви походу лайн..о


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи