Підпільний «з’їзд» «русинів» у Мукачеві відбувся за підтримки місцевої влади, міліції та комуністів (ФОТО)

Так званий «Всезакарпатський з'їзд русинів» в Мукачеві пройшов за максимального сприяння місцевої влади, під посиленою охороною міліції та за підтримки комуністів

Підпільний «з’їзд» «русинів» у Мукачеві відбувся за підтримки місцевої влади, міліції та комуністів (ФОТО)

22 жовтня 2011 року в Мукачеві за ініціативою Народної ради русинів Закарпаття (НРРЗ) проводилося чергове зібрання "русинів" під назвою "Всезакарпатський з'їзд русинів".  Щоправда,  сам з'їм пройшов у майже підпільній атмосфері, тоді як численні афіші закликали мукачівців на якісно іншу подію: "Фестиваль "Червена ружа", який одбудеся 22 октовбра 2011 р. у г. Мукачево. Чекаєме Вас у 14.00 к.ч. у домі Закарпатського державного руського драмтеатра".

Самі мукачівці завітати на цей політичний "фестиваль" не поспішали, натомість Закарпатська обласна організація ВО "Свобода", враховуючи попередній досвід проведення подібних заходів, з метою недопущення чергових антиукраїнських заяв і провокацій, вирішила провести пікетування "з'їзду". Але зіткнулася з рядом проблем.

Насамперед, працівник Мукачівської міської ради відмовилася приймати і реєструвати повідомлення активістів "Свободи" про проведення пікетування, подане напередодні, мотивуючи відмову тим,  що, начебто, воно подано запізно. А саме приміщення Закарпатського обласного російського драматичного театру, де проводилося" русинське" зібрання, вже зранку виявилося оточеним посиленими нарядами міліції, окремі представники якої при появі перших пікетувальників від ВО "Свобода" реагували агресивно і погрожували запроторити їх до СІЗО. За такої ситуації свободівці вирішили не йти на відкриту конфронтацію з міліцією, а провели свій пікет неподалік оточеного міліціянтами театру, разом з тим направивши частину активістів у приміщення, де проводилося "русинське" "всезакарпатське" дійство.

У залі, розрахованому на понад 300 посадкових місць, із всього Закарпаття зібралося заледве 60 делегатів, з яких значну частину заводили попід руки. Міліціонери на внутрішніх дверях  прискіпливо "фільтрували" всіх, хто заходив у зал.

Чи то зважаючи на присутніх у залі свободівців, чи то внаслідок "профілактики" СБУ, протягом всього "з'їзду" (на відміну від попередніх подібних заходів) не прозвучало жодного антидержавного заклику. Вся риторика виступаючих зводилася до банального – грошей. А оскільки грошей, як стало зрозуміло, на всіх не вистачає, поміж рядками проривалася не затаєна образа щодо конкуруючих осіб і структур. Один тільки батюшка Сидор, який до того самочинно всівся в президії "з'їзду", спробував з трибуни згуртувати делегатів страшилками про "бритоголових свободівців з Галичини", але особливого ефекту це не дало. Наступні виступаючі буквально променилися лояльністю до України. З великим пафосом було озвучене привітання з "вікопомною" подією від нардепа-комуніста  Голуба.  І все – більше ніхто це маргінальне зібрання не привітав. Загалом попри те, що комуністи були запрошені на "з'їзд" в якості гостей, їх від "русинів" дісталося чи не найбільше – і за знищений "язык" і за танки, на яких вони сюди прибули. Після цього перший секретар Закарпатського обкому КПУ В. Алексій не витримав і нагадав, що саме за його гроші був пошитий русинський прапор, видана "русинська" книжка і профінансовано агітаційний автобус, що агітував по районах за "русинство". "Так що не треба дюгати мене совєтськими танками", – ображено резюмував головний комуніст Закарпаття.

Утім, "русинам" насправді нема чого особливо докоряти комуністам. Бо, як відомо, саме "русинство" як явище виникло наприкінці 90-х виключно за ініціативи і прямої підтримки Закарпатського обкому КПУ. Заступник обласного осередку ВО "Свобода" Руслан Поливко не бачить нічого дивного і в нинішній тісній співпраці "русинів" з комуністами: "Вони їдять з однієї годівнички – їх підкормлює Московія. Ми усі пам'ятаємо, як на один з "русинських з'їздів" сюди приїхала ціла колона з російськими прапорами від одеської "Родіни". Отець Сидор – це Московський патріархат. Вам потрібні ще якісь докази? Якщо комуністи намагаються повернути імперію, то русини хочуть будь-як відокремитись від України".

Єдине, що справді привернуло увагу, так це посилена увага більшості виступаючих до перепису населення 2012 року, щодо якого делегатам були доведені "масштабні" завдання. На те, аби в 2012 році "русинами" записалися якомога більше закарпатців, закулісні "батьки" "русинства" - закордонні і, безумовно, місцеві мукачівські, грошей не жаліють.  За умови, якщо вдасться організувати "русинську" автономію, затрачені фінанси обіцяють повернутися сторицею...

Прес-служба Закарпатської ОО ВО "Свобода"

23 жовтня 2011р.

Теги: русини, Свобода, перепис, автономія

Коментарі

Русин 2012-01-13 / 20:45:01
А попи, що на зїзды роблят? То пасує! Батюшка Сидор, що му сам Бог з турні хрест зняв, бо му надоїло дивити христопродавця, уніятський піп Січ з Хуста не знати ко ветеринара пару-раз женатого, висятив, вкупі з комуністами, що до нині з свого уставу атеїзм не виверли з пензіяшами, що з нихся порох сипле,хотіли би Підкарпатську русь представляти! Що ся діє? Ще би їм пару проституток з траси до повної компанії.

С.Ф. 2011-11-07 / 12:38:00
Руснак - Керестурський Русин, 07.11.2011 05:28
2 C.F.
Найбулше уніформи сичовиків на фотографіі з киги Хімінця подобають ше уніформам СС.
- - - - - - - - - - -
СС – це Січові Стрільці? На цей раз Ви мені хочете доказати, що уніформа січовиків на фотографії дуже схожа на уніформу Січових Стрільців? І після всього Вами раніше написаного, це Ви мені хочете доказати, що Січові Стрільці носили мазепинки? Так може хтось з вами і спорив, але я не буду...
Вибачайте, але я вже писав про це – я не бачу сенсу вести дискусію з повними ідіотами...

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-07 / 05:28:00
2 C.F.
Найбулше уніформи сичовиків на фотографіі з киги Хімінця подобають ше уніформам СС. Позерайте уніформу СС фурера Гіммлера и поровнайте. Є то логічно, бо СС дівізіа Галіція була визброєна и одягнута СС частинов Гітлеровой армії.

Мало ше подобац уніформа сичовиків уніформам Чехословацькей армії.
Тераз розумієм барз сильну реакцію людзей на туто фотографію які прошлі Гітлеровскимі концлагермі.
СС Гіммлера схматло уніформи мазепінцев. Барзо добре дружство меджі СС а сичовиками.

С.Ф. 2011-11-07 / 01:10:00
Руснак - Керестурський Русин, 06.11.2011 20:39
Малі бі йште С.Ф. засудзіть Німеччину, што Гітлеровський Вермахт украв од вас сичовиків уніформи - "ЧУДОВІ СІЧОВИЦЬКІ ОДНОСТРОЇ" - " МАЗЕПИНКИ.

А где ште шили ці "ЧУДОВІ МАЗЕПИНКИ" в Хусті? а платно йште возілі з Англіє?
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Із газети „Нова Свобода” за 3 березня 1939 року:
„Українці в Чехії зорганізували в Празі „Комітет Оборони Карпатської України” при Центральнім Союзі Українських Організацій ЧСР, під почесним головуванням проф. д-ра Івана Горбачевського. Цей комітет зібрав субскрипцій на суму 150.000 корон, а за зібрані вже 98.000 корон закупив 150 комплектів одностроїв для „Карпатської Січі”. Сюди входило 150 мазепинок, 150 плащів, 150 блюз, 150 штанів, 150 пар черевиків, 300 пар білля, 300 пар онучок, 150 краваток і 150 ременів-поясів. Решту грошей переслано готівкою до Команди Січі.”

Як бачите, за гроші УКРАЇНЦІВ Чехії (а не гроші Німеччини чи Вермахту) були замовлені для Карпатської Січі однострої ЧЕХОСЛОВАЦЬКОГО виробництва, опис яких повністю співпадає з тими, що зображені на згаданій фотографії. В описі є і КРАВАТКИ, є і МАЗЕПИНКИ. Останні поза всяким сумнівом були пошиті на спеціальне замовлення, бо нічого подібного не носила ні чехословацька армія, ні якась інша армія світу...
Тому ще раз і востаннє:
там люди в уніформі, яка дуже схожа на чехословацьку і зовсім не схожа на форму Вермахту. На головах більшості людей (крім Дмитра Климпуша) однозначно МАЗЕПИНКИ.
Вибачайте, але щоб стверджувати, що Вермахт носив мазепинки – треба бути повним ідіотом...

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-06 / 20:39:00
Малі бі йште С.Ф. засудзіть Німеччину, што Гітлеровський Вермахт украв од вас сичовиків уніформи - "ЧУДОВІ СІЧОВИЦЬКІ ОДНОСТРОЇ" - " МАЗЕПИНКИ.

А где ште шили ці "ЧУДОВІ МАЗЕПИНКИ" в Хусті? а платно йште возілі з Англіє?

С.Ф. 2011-11-06 / 13:34:00
Щодо цієї фотографії
http://exlibris.org.ua/zakarpattia/img12.jpg
цитата із статті „Січовик Іван Копельрос” („Українське слово” 20 липня 1995 року)
„Цей фотознімок, - згадує він, - зроблений у Відні. У перші дні лютого 1939 року група з Української Національної Оборони Карпатська Січ побувала там з доброю місією. Пам’ятаю, в групі були: Дмитро Климпуш, Юліан Химинець, Іван Кедюлич, Василь Кузьмик, всього тринадцять осіб, одягнуті в чудові січовицькі однострої. Керував групою д-р Микола Долинай. Я знаходжуся восьмим (зліва направо), ліворуч команданта Карпатської Січі Д. Климпуша. Фото зроблено перед замком Бельведер. З Відня ми повинні були поїхати до Берліна, звідти в Братиславу, але, отримавши термінову телеграму, повернулися до Хуста, бо проти молодої Карпатської України почали плести інтриги Мадярщина і Німеччина, на кордоні велися провокації... В Хусті йшла підготовка до виборів у Сойм і треба було забезпечувати порядок, бо мадярські терористи пробивалися на нашу територію...”

З цитати однозначно випливає, що люди на фотографії – ОДЯГНУТІ В ЧУДОВІ СІЧОВИЦЬКІ ОДНОСТРОЇ...
Існує кілька варіацій січових одностроїв, але неодмінною їх частиною ще з 1916 року є МАЗЕПИНКИ. Січовики вже носили мазепинки, коли ще „уніформи Гітлеровского Вермахту” в помині не було...
Тому ще раз:
там люди в уніформі, яка дуже схожа на чехословацьку і зовсім не схожа на форму Вермахту. На головах більшості людей (крім Дмитра Климпуша) однозначно МАЗЕПИНКИ.
Вибачайте, але щоб стверджувати, що Вермахт носив мазепинки – треба бути повним ідіотом...

С.Ф. 2011-11-06 / 11:44:00
Згадана фотографія із книжки Химинця
http://exlibris.org.ua/zakarpattia/img12.jpg
щоб інші учасники форуму розуміли, про що іде спір...

С.Ф. 2011-11-06 / 11:40:00
Руснак - Керестурський Русин, 06.11.2011 04:08
Окрем тего, ваша верзія С.Ф. є інакша, бо я cпознав ту фотографію од зачатку на філімі за то, што читав книжку Ю. Химинця (Мої спостереження....)
- - - - - - - -
У Химинця є ця фотографія (чи дуже схожа, бо існує більше варіантів фотографій цієї групи людей, мабуть всюди де побували, вони робили 2-3 знімки з ближчої чи дальшої відстані). А ось коли було зроблено знімки – я у Химинця не знайшов...
На фотографії є Дмитро Климпуш, а він 12 лютого був уже дома, так що фотографію зроблено раніше.
Фінансову і матеріальну допомогу для Карпатської України збирали не тільки в США чи Канаді. Українська діаспора у Парижі, Відні, Берліні, Празі і т.д. збирала і зібрала значні кошти саме для Карпатської Січі. І десь наприкінці січня 1939 року делегація Карпатської Січі вирушила в ці центри для сприяння збору коштів і щоб подякувати за зібрані гроші... Щоб вони вирушили туди „в уніформах Гітлеровского Вермахту” – повна маячня...
На цій „кращій” фотографії ще чіткіше видно, що люди при краватках і в МАЗЕПИНКАХ.
Тому ще раз:
там люди в уніформі, яка дуже схожа на чехословацьку і зовсім не схожа на форму Вермахту. На головах більшості людей (крім Дмитра Климпуша) однозначно МАЗЕПИНКИ.
Вибачайте, але щоб стверджувати, що Вермахт носив мазепинки – треба бути повним ідіотом...

С.Ф. 2011-11-06 / 11:15:00
Руснак - Керестурський Русин, 06.11.2011 04:08
Окрем тего, ваша верзія С.Ф. є інакша, бо я cпознав ту фотографію од зачатку на філімі за то, што читав книжку Ю. Химинця (Мої спостереження....) a знам ошобне реакцію людзі які перeжили Голокост на тy фотографію.
- - - - - - - - -
Ви що, пережили Голокост? Може Ви і в газовій камері побували і все це у Вас від того? То Ви говорите від імені русинів, то від імені руснаків, то від імені жертв Голокосту... Так Ви вже вирішіть, хто Ви такий – русин, руснак чи єврей...Чи може "русини" - то жертви Голокосту?
І яке Ви взагалі має відношення до Закарпаття, що робите заяви ще й від імені Закарпатців...?...

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-06 / 04:08:00
Окрем тего, ваша верзія С.Ф. є інакша, бо я cпознав ту фотографію од зачатку на філімі за то, што читав книжку Ю. Химинця (Мої спостереження....) a знам ошобне реакцію людзі які перeжили Голокост на тy фотографію.

2011-11-06 / 04:05:00
Окрем тего, ваша верзія С.Ф. є інакша, бо я cпознав ту фотографію од зачатку на філімі за то, што читав книжку Ю. Химинця (Мої спостереження....) a знам ошобне реакцію людзі які перeжили Голокост на тy фотографію.

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-06 / 03:57:00
Барзо добро! Карпатські сичовики шили шобі уніформи Гітлеровського Вермахту! Людзе які пережили Голокост жиють днешка, а лудзе з часів Потьомкіна днешка уж не жію!
На них які тямлять Голокост Гітлеровські мундури сичовиків барз тяжко пособя! То є барзо добрий експерімент познац, цо то за мундури малі січовики.

С.Ф. 2011-11-06 / 02:53:00
Руснак - Керестурський Русин, 06.11.2011 01:01
Пану С.Ф.
Як ви гуторите, якісна (та сама) фотографія, яку там указали во "документальномь філмі" знайдеце в книжке Юліяна Химинця, а под фотографійов написано:"Прогулька січовиків до Відня". Укажте туто фотографію людом які прожили Голокост, а пак можеме бешідовать.Сичовики в уніформах Гітлеровского Вермахту!
- - - - - - - - - - - -
Шановний! У Вас кожного разу інша версія... І те що знову пишете – повня маячня... При чому тут Голокост? Може мені краще спочатку спитати думку учасників повстання на броненосці „Потьомкін”???

Не маю бажання серед ночі шукати книжку Ю.Химинця. Може завтра...Якщо це фото зроблено у Відні, то це до 12 лютого 1939 року... Тобто аж ніяк не березень...Але не це важливо...
Важливо, що на фото люди при краватках! У Вермахта було багато різних підрозділів і різновидів уніформи, але щоб носили краватки...???.
Військову форму як в Чехословаччині, так і в Німеччині можна було без проблем купити в крамницях або пошити (будь-яку будь-де) на замовлення.
Щодо фото у фільмі - ще раз:
там люди в уніформі, яка дуже схожа на чехословацьку і зовсім не схожа на форму Вермахту. На головах більшості людей (крім Дмитра Климпуша) однозначно МАЗЕПИНКИ.
Вибачайте, але щоб стверджувати, що Вермахт носив мазепинки – треба бути повним ідіотом...

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-06 / 01:01:00
Пану С.Ф.
Як ви гуторите, якісна (та сама) фотографія, яку там указали во "документальномь філмі" знайдеце в книжке Юліяна Химинця, а под фотографійов написано:"Прогулька січовиків до Відня". Укажте туто фотографію людом які прожили Голокост, а пак можеме бешідовать.Сичовики в уніформах Гітлеровского Вермахту!
А вашо крутеніе фактом є глупе.

С.Ф. 2011-11-06 / 00:04:00
Руснак - Керестурський Русин, 05.11.2011 21:19
"Ну і де Ви у згаданому документальному фільмі побачили таку фотографію? Напишіть на якій хвилині її там показують...."

Пан С.Ф. ся НИГДА непозерав добре на сей "документальний філм", а указує другим людзом, аби мозги промиватц!

Пан С.Ф. ше неганбиц указовац Карпатску Україну на манєр Райхсфюрера Гобелса? Фотографію найдзете на чашовем розмежі 26:29-26:40; Тато фотографія сичовиків є ай в книжке Юліяна Химинця, а под фотографійов написано:"Прогулька січовиків до Відня".
Пан С.Ф. укажте туто фотографію людзом які прожили Авшвітц, Голокост и увідзіте реакцію на мундури (уніформи) Гітлеровго Вермахту в яких одягнуті сичовики! Сичовики мундури Гітлеровскего Вермахту самі шили, а не достали з Гітлеровго Райху?
- - - - - - - - -
Шановний, у Вас проблеми не тільки з зором... Де це Ви під тою фотографією розгледіли напис :"Прогулька січовиків до Відня"???

Фотографія не дуже якісна, але там люди в уніформі, яка дуже схожа на чехословацьку і зовсім не схожа на форму Вермахту. На головах більшості людей (крім Дмитра Климпуша) однозначно МАЗЕПИНКИ.
Вибачайте, але щоб стверджувати, що Вермахт носив мазепинки – треба бути повним ідіотом...

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-05 / 21:19:00
"Ну і де Ви у згаданому документальному фільмі побачили таку фотографію? Напишіть на якій хвилині її там показують...."

Пан С.Ф. ся НИГДА непозерав добре на сей "документальний філм", а указує другим людзом, аби мозги промиватц!

Пан С.Ф. ше неганбиц указовац Карпатску Україну на манєр Райхсфюрера Гобелса? Фотографію найдзете на чашовем розмежі 26:29-26:40; Тато фотографія сичовиків є ай в книжке Юліяна Химинця, а под фотографійов написано:"Прогулька січовиків до Відня".
Пан С.Ф. укажте туто фотографію людзом які прожили Авшвітц, Голокост и увідзіте реакцію на мундури (уніформи) Гітлеровго Вермахту в яких одягнуті сичовики! Сичовики мундури Гітлеровскего Вермахту самі шили, а не достали з Гітлеровго Райху?

Документальний фільм доказує, же Карпатска Україна бола КРЕАТУРОВ Гітлеровго Райху так як ай Тісова Словакія.

С.Ф. 2011-11-05 / 10:00:00
Руснак - Керестурський Русин, 05.11.2011 01:28
Та група сичовиків - ФОТОГРАФІЯ - на прогульці во Відню - сичовики суть в мундурох (в уніформах) Гітлеровського Вермахту
- - - - - - - - - - - - -
Ну і де Ви у згаданому документальному фільмі побачили таку фотографію? Напишіть на якій хвилині її там показують....

KK 2011-11-05 / 02:37:00
Цікаво, я також не філолог, народився і прожив ціле життя в США, і тільки знаю українську (руську) мову від того що навчився у дома від родичів, і те що научився ще дитиною тільки 6 кляси (по суботах!) у рідні школі, але якось можу всі говірки якій п. Оbozryvatyl користається розумійти на 100%.
Ушиткі, проше пана! (І це він приставляє як окрему мову??)...:-)

Руснак - Керестурський Русин 2011-11-05 / 01:28:00
Вельо пан С.Ф. пописав, оби закрив ФАКТА и розширйовав БРЕХНЮ о руснакох/русинох Панонії.

Я нигда не гварив што я філолог и што муй язик є штандартізованний Русинський/Руснацький язик, яким бешідувуть руснаци/русини в Србії ци в Хорватіі, які штудовали в Крстурской Русинськой Гімназії.
Ви пан С.Ф. як Гітлеровське зондеркомандо, чи СС-Галіція поступаєте. Коли найшли єдного партізана на валалі так зондеркомандо (ци СС-Галіція) випалили ушиткіх - цілий валал ай кидь партизан нич общего не мав с биванцями валалу.

http://www.rusnak.info/ Пан Ц.Ф. НИГДА ше нєпозрев на сийс вебсайт. В Хорватії є „Союз Руснацох [и] Українцох” нє в Србії. Вебсайт "РУСНАК ІНФО" зачинац:"Я Русин был, єсмь, и буду... [и] люб род свой нє пре то же є славни алє пре то же вон твой..."Туй є веце інформації о русинох закарпатскей як ай из вшего швета.
Туй найдете ай на швет шлавний документ з року 1996 о етноциде руснаков/русинов на Україне "Документ Влади України о ришованю проблему Українци-Русини". Ту ше єдине употребляє слово "Українци-Русини". В документі влади України!!!

Цо туй фантазіруєте пан С.Ф. с ген. Прхалом. Та група сичовиків - ФОТОГРАФІЯ - на прогульці во Відню - сичовики суть в мундурох (в уніформах) Гітлеровського Вермахту. Мудури Гітлеровського Вермахту не продавали на пяцох (базарох). Та фотографія є бардзо шлавна, є ай в многих книжках, а євреї які прежили Голокост так барз добре ші памятавуть як мундури Вермахту так ай Cичовиків!

С.Ф. 2011-11-04 / 23:40:00
Руснак - Керестурський Русин, 04.11.2011 08:25
Вельо о руснакох Панонії найдзете туй: http://www.rusnak.info/
- - - - - - - - - - - - - - -
Так там переважно подається інформація щодо діяльності „Союзу Руснацох Українцох” Сербії...
Тобто там про руснаків-українців, а не про якийсь окремий „русинський” народ...
І мова у них не така, якою намагаєтесь писати Ви....


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи