Карасьов: Президентові слід втрутитися у справу Тимошенко політичними засобами

Політичну ситуацію, яка склалася після винесення судом обвинувального вироку Юлії Тимошенко, а головне – її наслідки для України, потрібно розглядати з раціональної точки зору.

Карасьов: Президентові слід втрутитися у справу Тимошенко політичними засобами

За хвилею емоцій після оголошення судового вердикту заховалася суть справи та її передісторія, однак це не знімає з колишнього керівника уряду відповідальності. Із усіх перипетій навколо Ю.Тимошенко слід винести уроки, які унеможливлять використання політиками будь-якого рівня інтересів країни в досягненні особистих політичних цілей. Про це сьогодні заявив журналістам у Києві один із лідерів Єдиного Центру, відомий політолог Вадим Карасьов.

Він звертає увагу на парадоксальність справи екс-Прем'єр-міністра. З одного боку, внаслідок її дій як керівника уряду Україна одержала вкрай невигідний газовий контракт, який важким тягарем ліг на економіку. Це розуміють як всередині країни, так і за кордоном.

З іншого боку, сторона обвинувачення не змогла переконливо і однозначно довести вину Ю.Тимошенко і її особисту зацікавленість. Це дало підстави і стороні захисту, і частині громадськості, і західним столицям говорити про політичне підґрунтя кримінальної справи. Виникла колізія: є очевидні економічні втрати та нечітко доведена відповідальність за скоєне.

В.Карасьов відзначає, що корені справи Ю.Тимошенко – не економічні, а виключно політичні. "Вона давно вела свою індивідуальну політичну гру з Росією, конкретно – з В.Путіним. На кону стояла її перемога на президентських виборах, і вона будь-що хотіла заручитися підтримкою Москви. Тому газовий контракт є у першу чергу політичною, а не економічною угодою. По суті, змовою".

Укладаючи явно невигідний контракт, тодішній кандидат у Президенти України переслідувала дві цілі. "Насамперед, угода була вигідна Росії: вона на тривалий час одержувала неринкову плату за газ. По-друге, у разі перемоги В.Януковича надто висока газова ціна  руйнувала б економіку України. Це давало б Ю.Тимошенко  додаткові козирі у політичному протистоянні. Тобто ще у 2009 році вона добре прорахувала різні варіанти використання газової угоди".

На думку В.Карасьова, судове рішення слід сприймати як логічний підсумок усіх цих комбінацій. Політолог зауважив, що в офіційних коментарях Захід не ставить під сумнів винесений вирок як правовий акт. "Фінал судового процесу полягає в тому, що Ю.Тимошенко винна щонайменше політично".

Однак після того, як кримінальне покарання Ю.Тимошенко викликало різке несприйняття в Європі та США, процес на екс-Прем'єром перестав бути суто її особистою справою. Адже зараз на порядку денному України стоїть близьке підписання угод про політичну асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Вирок Ю.Тимошенко вийшов за рамки судового процесу, перейшов з юридичної у політичну і зовнішньополітичну площину, став предметом та індикатором діалогу України з ЄС.

"Очевидно, що з тим, як завершиться ця резонансна справа, пов'язані європерспективи України. До остаточного кінця може пройти два-три місяці. Цю паузу потрібно використати так, щоб уникнути втрат на європейському напрямку, що на сьогодні є дуже важливим завданням. Тому Президент вже не може займати сторонню позицію. Йому слід втрутитися в ситуацію політичними засобами. Зараз справа Ю.Тимошенко – це прерогатива Президента, парламенту і правлячої більшості. Тому що йдеться вже не про екс-урядовця, а про Україну, її історичну перспективу".

На переконання В.Карасьова, реально можливим сценарієм є декриміналізація статті, за якою засуджена Ю.Тимошенко, з подальшим винесенням судового рішення, яке б звільняло її з-під варти і давало можливість продовжувати політичну діяльність. "Пауза в процесі, яка виникла через наміри захисту оскаржувати вердикт Печерського суду, має бути заповнена результативним голосуванням у Верховній Раді за декриміналізацію статті про перевищення владних повноважень. Ініціативу тут цілком може взяти на себе Президент, а втілити – парламентська більшість. Це збереже винуватість Ю.Тимошенко, однак відповідальність буде не кримінальною, а політичною. І тоді вже виборці даватимуть їй оцінку. А Глава держави створить запобіжні механізми проти використання національних інтересів у приватних цілях, для досягнення разової політичної мети".

Відповідаючи на запитання журналістів, чи підтримають народні депутати від Єдиного Центру таку ініціативу, лідер партії відповів ствердно. "Безумовно, голосуватимуть за декриміналізацію. Більше того, Єдиний Центр закликає й інші політичні сили, які представлені у парламенті, підтримати такий законопроект. Це голосування має стати об'єднавчим чинником, бо має на меті не захист Ю.Тимошенко (політики приходять і відходять), а захист національних інтересів України", - сказав В.Карасьов.      

13 жовтня 2011р.

Теги: політика, Тимошенко, Карасьов

Коментарі

noti 2011-10-16 / 01:48:00
Карасьов такий ж продажний як і його нинішній покровитель Балога, з них виходить чудова команда.

Ira 2011-10-15 / 14:31:00
Карасьов цікава особисть, раніше він підтримував зближення України та Росії, згодом виступав проти багатьох ініціатив уряду Тимошенко, а тепер за гроші ЄЦ він говорить те, що йому накажуть Балоги.

петро 2011-10-14 / 22:10:00
у мене є знайомий якого засудили за згвалтування , і по моему це теж за політичними мотивами, треба його і всіх інших вбивць і наркоманів гвалтівників випустити із тюрми бо вони відбувають покарання по політичних мотивах, і там де вони сидять теж не райські умови як у Юлії, їм треба теж надати ВІП камери !

d 2011-10-13 / 21:53:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін


Єдиний Центр
Публікації:
/ 1На Закарпатті депутати просять про позачергову сесію на допомогу потраждалим від стихії
/ 3Жителі Свалявщини отримали в подарунок маслобійки та сепаратори
/ 2Василь Губаль: Під час засідання сесії облради обділили все Закарпаття
/ 6Заяви Москаля по Мукачеву – ніщо інше, як бажання приховати власні промахи та некомпетентність
/ 2Золтан Ленд'єл: Москаль не подав жодної пропозиції до Президента і ВР щодо фінансування закладів профтехосвіти
/ 1Депутати фракцій ЄЦ та "Батьківщини" в Закарпатській облраді зініціюють скликання позачергової сесії
/ 2Господарі Великоберезнянщини отримали сепаратори та маслобійки
/ 1"Єдиний Центр" засуджує будь-які спроби та факти хабарництва, незалежно від розміру хабара – заява
/ 1"Єдиний Центр": Керівництво держави повинно негайно прийняти політичне рішення і заборонити в'їзд на територію України російських вантажів
/ 2Головою Воловецької районної організації "Єдиного Центру" обрано Олега Ціника
/ 2"Єдиний Центр" ініціює скликання позачергової сесії Закарпатської облради
/ 8Закарпатський "Єдиний Центр": Винні у побитті воїнів-добровольців мають бути притягнені до відповідальності
Балога пропонує посилити відповідальність за публічне заперечення окупації Росією територій України
/ 4ЄЦ закликає місцеві ради вирішити питання безкоштовного харчування дошкільнят та вихованців початкових класів
Михайло Мотильчак: На Закарпатті настане проблема фінансування професійно-технічних закладів
На Закарпатті ЄЦ підтримав заклик ветеранів АТО та волонтерів щодо відмови від новорічних салютів
"Широка" коаліція в Закарпатській облраді очевидно задоволена діяльністю та результатами роботи уряду Яценюка – Ленд'єл
Депутати просять голову Закарпатської облради вплинути на "Закарпатгаз", щоби не відключати газ незаможним і пенсіонерам
/ 29Балога привітав БПП «Солідарність» з утворенням коаліції у Закарпатській облраді з "Опозиційним блоком", "Відродженням" і тушками
/ 3"Єдиний Центр" нагадав, що є переможцем виборів і відкритий до залучення до переговорів по коаліції в Закарпатській облраді "Солідарності"
На з’їзді Єдиного Центру озвучено рішення про участь партії у місцевих виборах
/ 15ЄЦ звинуватив Москаля в брехні з метою дискредитації найвпливовішої політичної сили Закарпаття
/ 3Балога звернувся до Президента України з відкритим листом щодо варварської вирубки лісів
Мукачівські міліціонери заявили, що їх змушують фальшувати матеріали по справі перестрілки 11 липня
/ 3Заява Закарпатської обласної організації політичної партії "Єдиний Центр"
» Всі записи