Пацкан: Ми розпочали роботу над новим мовним законом

Заява Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин щодо мовного питання в Україні

Пацкан: Ми розпочали роботу над новим мовним законом

“Після скасування Верховною Радою України дії “мовного” закону Колесніченка,  у представників національних меншин в різних куточках України виникло занепокоєння, яким чином це вплине на їхнє життя в країні. Зокрема, чи не закриються через це школи, уроки в яких проходять не на українській мові, чи продовжуватимуть своє функціонування газети тощо.

Всі ми усвідомлюємо, що для представників національних меншин актуальними є питання достатньої кількості підручників, обсягу мовлення на місцевих телеканалах тощо. Адже не можна забувати, що в Україні проживає величезна кількість представників національних меншин, які також є громадянами України.

Тому я, як голова  Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин вважаю за необхідне повідомити, що це питання незабаром знову постане у Верховній Раді.  Разом з експертною групою, ми працюємо над проектом нового закону, який регулюватиме статус мов національних меншин і яким буде виправлено численні недоліки попереднього "мовного закону", буквально "протягнутого" у парламенті попереднього скликання.  Адже скасований Верховною Радою документ не тільки не давав подальшого розвитку українській мові, але, фактично, надавав превагу лише російській мові. Цим законом влада робила все, щоб розколоти нашу державу і зараз час виправити ті їхні помилки.

Адже у  цивілізованій демократичній державі не може бути панування однієї національної меншини над іншою.

А тому зараз,  на хвилі перемоги України над тоталітарним режимом Януковича, хочу звернутися до представників національних меншин: ваші права буде належним чином забезпечено. Зокрема це стосується вільного розвитку та використання мов національних меншин України.

 

Народний депутат України від фракції УДАР Віталія Кличка

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Валерій Пацкан

 

Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка», Закарпаття онлайн.Політичні партії
26 лютого 2014р.

Теги: Мовний закон, мови, УДАР

Коментарі

Україна 2014-02-26 / 13:50:57
Я не знаю, як жили раніше всі ці меншини до прийняття цього антиукраїнського мовного закону? Бідні люди! Ай-я-яй! Люди, про шо ви говорите??? Всюди в Україні єдиною мовою повинна бути виключно УКРАЇНСЬКА!!! Дома говоріть як хочете! Не робіть базар!!!!!! Хто таке чув? Ану чи в Росії прийняли би до прикладу Українську мову на рівні з російською? - НІКОЛИ!!! Хоча там не мало наших заробітчан проживає! Бо вони змушують поважати їхню націоналістику! Чи до прикладу зробить це Німеччина? - НІКОЛИ!!! Хочеш жити тут - вчи мову! І нікого не цікавить як ми будемо читати інструкцію до медикаментів, як наші діти будуть навчатись в школах?! Нам потрібно вчити мову! Не робіть з України гівно! Нехай ці меншини підстаюються під Україну, а не Україна під меншини!!! Тим більше Українська мова одна з найлегших мов світу! НЕ РОЗДМУХУЙТЕ ЗНОВУ СКАНДАЛ!

лада 2014-02-26 / 13:50:01
сподіваюся, що права представників національних меншин і насправді будуть належним чином забезпечені, адже Україна - багатонаціональна європейська країна. Чесно кажучи, мене дуже занепокоїло те, що мовний закон скасували саме тепер. Зараз є нагільніші проблеми у ВРУ - це призначення уряду та розслідування злочинів, пов’язаних з мирними акціями протесту. Не розумію, навіщо було саме тепер скасовувати цей зако. Спочатку було необхідно розробити альтернативний проек, який би відповідав міжнародним документам, зокрема Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, а потім скасовувати чинний мовний закон. Зараз усі нацменшини вельми схвильовані таким станом речей, вони пам’ятають, яку політику щодо них реалізовувала "помаранчева" влада. Тепер вони бачать дежавю,тому упереджено не довіряють новосформованій владі. Важливим і одним з перших завдань нині діючої влади є недопущення того, щоб нацменшини опинилися у такому невигідному для себе становищі, як у 2004-2005 роках. Шановні законотворці, розробіть такий проект мовного закону, який був би вигідний як представникам титульної нації, так і нацменшинам!!!!!

/ 2Рахівчани закупили бронежилети і необхідні закарпатським солдатам речі
Закарпатці вимагають відставку парламенту
Пацкан: Кількість вимушених переселенців в Україні сягнула 34 тисяч
«УДАРна молодь» організує День молоді в Ужгороді
Молодь УДАРу оголосила про старт рейдів по маршрутках
В Берегові обрали голову районної організації УДАРу
/ 1Пацкан: В Ужгороді поки що перезавантаження влади не відбулося
Втікачів потрібно облаштовувати в Україні – Пацкан
Помічники В.Пацкана провели прийом громадян в Рахові
/ 1Хустський УДАР провів Акцію «Не купуй у окупанта» !!!
/ 3Пацкан: Ми повинні якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори
В Хусті і Іршаві пройшов прийом громадян помічниками народного депутата Пацкана
Закарпатців закликають вступати в батальйон територіальної оборони
Пристая з УДАРу: Слід дати Порошенку перемогу вже в 1 турі
Пацкан: Конституційна реформа є необхідністю, а не маніпуляцією перед виборами
/ 1Пацкан: Українці отримали шанс вже найближчим часом їздити в країни ЄС без віз
Буланов: Робота міліції буде незадовільною, поки не розкриваються політичні замовлення
Активістка УДАРу взяла участь в молодіжній конференції у Брюсселі
/ 5Пацкан подарував бронежилети народним ополченцям Миколаївщини
Пацкан: Правоохоронці, що склали свої щити, мають нести кримінальну відповідальність
Пацкан: Путінська «Гра м’язами» не допоможе йому знищити Україну
/ 1Закарпатець пройшов курс школи помічника народного депутата в Києві
Пацкан: Україна зробила перший крок до енергетичної незалежності від Кремля
Спостерігачі Посольства США зустрілися з представниками закарпатського УДАРу
/ 4Пацкан: Український паспорт повинен стати пластиковим, як у ЄС
» Всі записи