Закарпатська "Свобода" звернулася в управління освіти ОДА щодо українофобства головної освітянки Берегова

Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" звернулася до директора управління освіти й науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації з приводу антиукраїнських заяв держслужбовця – начальника управління освіти Берегівської міської ради Людмили Токар та директора школи №10 Петра Вереша. Про це 27 березня 2013 року повідомив голова Берегівської районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Василь Вовкунович.

Закарпатська "Свобода" звернулася в управління освіти ОДА щодо українофобства головної освітянки Берегова

Як зазначив свободівець, начальник міського управління освіти Людмила Токар свідомо потурає факту віддання на відкуп місцевим угорським церквам патріотичного виховання української шкільної молоді в місті. Далі за допомогою організації сумнівних вояжів молодь цілеспрямовано налаштовують на антиукраїнський лад.

"Позашкільна робота в місті взагалі не ведеться, оскільки немає ні приміщення, ні обладнання для гуртків спортивно-патріотичного спрямування. Ба більше, виховання молоді в школах на прикладах героїки Карпатської України всіляко гальмується. Окрім цього, на шкільних будівлях майорять угорські прапори, які займають почесніше перше місце щодо державного прапора. Такі дії є порушенням Наказу Міністерства науки та освіти України "Про затвердження Рекомендацій щодо порядку використання державної символіки в навчальних закладах України", – розповів націоналіст.

Василь Вовкунович також зазначив, що на педагогічних радах, які проводить міський відділ освіти, звучить і гімн Угорщини, а виступи відбуваються угорською мовою без відповідного забезпечення перекладу на державну мову.

"Перелік фактів, коли українці на своїй землі з подачі цієї пані почувають себе іноземцями, можна ще довго продовжувати. Та все більше викликають занепокоєння відкриті антиукраїнські заяви цього держслужбовця. Цією пані мав би зайнятися не тільки обласний департамент освіти а й СБУ, адже про квінтесенцію її українофобства свідчить інтерв'ю для газети "Карпаті Ігоз Со" від 21 березня 2013 р., де вона обурюється мирним ходом патріотичної молоді, який було заздалегідь проанонсовано та погоджено. Ось, що вона зазначила: "Я не розумію, чому вони прийшли сюди, саме в Берегово. І ще для мене не ясно: якщо такі сміливі, чому вони не йшли вдень? Чому у вечірній час, коли майже нікого немає в місті? Наприклад, якщо б це було опівдні, можливо, знайшлися би люди, які б ставили їх на місце...", – грізно обурилася вона тоді. "Свобода" розцінює такі слова пані Токар як прямий заклик до насильницьких дій проти патріотично налаштованої молоді Закарпаття. Напевно, чиновниця забула, в якій державі розташоване місто Берегово і з чиєї казни вона отримує заробітну плату", – підкреслив Василь Вовкунович.

Що ж стосується директора Берегівської ЗОШ №10 Вереша, то в коментарі цій же газеті 21 березня 2013 р. він у своєму українофобстві пішов ще далі, зазначивши, зокрема, таке: "Я є корінним берегівцем і так знаю, що українці ніколи тут не жили. Але угорці, русини, словаки та представники інших національностей – якраз навпаки. Ба більше, я знаю й такі випадки, коли деякі з них відкликали свою українську національність і оголосили себе русинами".

"Вважаємо, що висловлювання цього сорокарічного "старожила" є принизливими для родин українців Берегова, таких як Гриць, Петричко, Савчур, Куртяк та сотні інших, які живуть у місті вже понад дев'яносто років і завжди вважали себе українцями. Україножерство деяких державних чиновників з управління освіти Берегова криється, зокрема, в тому, що вони вже давно, мабуть, отримали громадянство Угорщини та присягнули "…служити в міру сил і можливостей…" іншій державі, тобто Угорщині. Тому директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації має негайно звернути особливу увагу на українське патріотичне виховання шкільної молоді Берегового, щоби досягнути хоча би того рівня, який був в Берегові в 30-ті роки. З цією метою просимо відновити історичну справедливість, віддавши в оренду для Будинку школяра приміщення, що є на балансі ліцею №11, а колись були власністю берегівських "Просвіти" та "Сокола", про що свідчать відповідні документи в архівах. Мова про колишню столярну майстерню (колишня власність "Просвіти") та двоповерховий спортзал (власність "Сокола" і "Пласту"). Ці будівлі вже з десяток років не використовують, вони скоро стануть непридатними для користування. Відносно занадто проугорської позиції вищеназваного панства впевнені, що освітянська громада краю дасть свою оцінку, а ВО "Свобода" залишає за собою право звертатися в судові органи для одержання моральної сатисфакції та відповідності подібних заяв присязі українського державного службовця", – підсумував Василь Вовкунович.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"

27 березня 2013р.

Теги: українофобство, Берегово

Коментарі

112 2013-04-04 / 22:50:50


Коментар видалено. Адмін


Себастіан 2013-04-03 / 15:05:52
МИ не боїмося таких провакаторів як Тягнийоббик який підбурює людей своїми вимислами!ура!

Себастіан 2013-04-03 / 15:03:12
Молодець Людмила Токар! Ми за а тебе! Ура!

Тягнийоббик 2013-03-29 / 12:43:11
Чому ніхто не згадає про "пацифікацію" по-мадярськи.Було зкатовано тисячі підлітків.Вже тоді Будапешт покарав декількох катів,наклавши стягнення.Щось ще залишилось від аристократії Габсбургів.

Hungi 2013-03-29 / 10:35:50
С.Ф. 2013-03-29 / 08:46:43

Пан С.Ф., я не хочу сперечатися з вами, тому, що євреям видніше, як відноситися до своєї історії. Лише можу сказати, що ви користуєтеся "статистичними" даними, а мої угорські бабусі - одна заховала, а потім виховала єврейського хлопчика, а друга носила в гетто в Ужгороді своїм сусідам-євреям їжу, щоб хоч як їм допогти... Можу перелічити вам прізвища євреїв, які виїхали хто в Ізраїль, хто в штати ( і Ауслендери, і Клайни, і Шафери, і т.д., і т.д.) з якими я особисто ще в ті часи спілкувався. Ш нехай би вони розсудили ким вони були і як вони відносилися до простих угорців... Але ж ні, - ви, для нагнітання обстановки концлагеря згадуєте, до яких угорці ніякого відношення немають...

Дежурный по сайту 2013-03-29 / 10:07:21
Кто сегодня у КГБ-ской тумбчки??? ЦеЯ,местный,hunqI,кончай ночевать. Вставай пришел.

василь 2013-03-29 / 09:14:24
до Василя: а давай, спробуємо?! З чого пропонуєш почати?

Давай. Дивися, заходиш на сайт ВО "Свобода", знаходиш у правому верхньому кутку напис червоними літерами "Хочу допомогти!", надсилаєш свій контакт(можна тільки ел. адрес) і тебе повідомлять про найближчі заходи(можеш зазначити, в яких саме акціях є бажання взяти участь - антивладних, екологічних, соціальних,...)

С.Ф. 2013-03-29 / 08:46:43
hungi 2013-03-28 / 15:21:50
. Евреї - запитайте у любого старожила - називали себе угорськими євреями і т.д. ...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Відповідаю Вам як „старожил”, а як корінний берегівець – в стилі а-ля-Вереш – берегівські євреї НІКОЛИ не називали себе угорськими євреями.
Я пам’ятаю багатьох своїх сусідів євреїв, які в 60-х роках виїхали за кордон (переважно в Ізраїль), але не пам’ятаю жодного, хто б себе називав угорським євреєм.
Взагалі стверджувати, щоб хтось із тих небагатьох закарпатських євреїв, які дивом залишились живими після другої світової війни, „називали себе угорськими євреями” – це просто кощунство.
В 1938 році переважна більшість євреїв Берегова, Мукачева, Ужгорода з тактичних міркувань записали себе за національністю угорцями. Саме завдяки цьому утворилась „угорська більшість” і саме завдяки цьому рішенням Віденського арбітражу ці міста віддали Угорщині. Угорська держава з усією притаманною угорцям щирістю і теплотою віддячила євреям за це. Особливо яскраво берегівські, мукачівські, ужгородські і інші закарпатські євреї могли відчути на собі цю „теплоту”, коли згорали в крематоріях концентраційних таборів.
Судячи з Вашої логіки, у берегівських і інших закарпатських євреїв, які сиділи в концентраційних таборах і чекали на свою чергу бути спаленим у крематоріях, не було інших проблем, як пишатися тим, що вони стали громадянами Угорщини, а угорська держава надала їм почесну можливість бути спаленими саме як „угорським євреям”.

фіз фак 2013-03-29 / 00:58:34
до Василя: а давай, спробуємо?! З чого пропонуєш почати?
До речі, від Свободи маю моральне право таке вимагати, я за них голосував, і чесно кажучи, чекав описаних мною починань. Але поки що, бачу дешеву тріпаннину, типу наш-ненаш, в надії на електоральні бали

Нацики 2013-03-28 / 23:55:06
Ми знаємо як вона виглядає... Ще нам покажіт того Петра....))))

С.Ф. 2013-03-28 / 23:35:15
Це я 2013-03-28 / 22:46:18
"А пан Вереш якраз демонстративно і плює у вічі всім українцям нашого міста, в тому числі і особисто мені."
Не вважаю своїм ділом відповідати за інших, тільки запитаю: Що було перше - заява Вереша, чи Факельний хід зі ксенофобськими викриками на адресу мешканців міста?
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Першою була заява Вереша, а другого не було взагалі... А за Ваші слова маєте нести відповідальність саме Ви. Бо людина, яка стверджує, що у Берегові був якийсь „факельний хід зі ксенофобськими викриками на адресу мешканців міста” – просто брехун і негідник...

куди котиться світ??? 2013-03-28 / 23:28:30
звинувачувати пані Людмилу у українофобстві: Це безглу­здя!!!!!!

С.Ф. 2013-03-28 / 23:26:17
Це я 2013-03-28 / 22:46:18
Тоді ще великоруським шовінізмом не пахло,
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
А хто стверджував, що пахло? Шовінізмом воняло, як тоді, так і тепер...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Для неї діти любої національності були однаковими.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Коли дітей різних національностей „всіх однаково” заставляли ходити у російську школу і розмовляти російською мовою – це і є великоруський шовінісм.

Школяр 2013-03-28 / 23:11:10
Тоді це називалось СТАРШИМ БРАТОМ

василь 2013-03-28 / 22:57:52
"ксенофобськими викриками на адресу мешканців міста" - що саме мається на увазі? Назвіть ці "ксенофобські викрики".

Це я 2013-03-28 / 22:46:18
С.Ф. 2013-03-28 / 22:17:49
"Ця школа в радянські часи була справжнім розсадником великоруського шовінізму, там вчилися переважно синочки військових і партійної еліти...."

Тоді ще великоруським шовінізмом не пахло, так само, як і любим націоналізмом, будь то угорським або українським. Моїм класним керівником була викладачка української мови. Для неї діти любої національності були однаковими.

"А пан Вереш якраз демонстративно і плює у вічі всім українцям нашого міста, в тому числі і особисто мені."
Не вважаю своїм ділом відповідати за інших, тільки запитаю: Що було перше - заява Вереша, чи Факельний хід зі ксенофобськими викриками на адресу мешканців міста?

С.Ф. 2013-03-28 / 22:17:49
Це я 2013-03-27 / 22:11:17
Пані Люда навчалася у російській школі, де був помічений і Вереш. Це була справжня міжнаціональна школа!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ця школа в радянські часи була справжнім розсадником великоруського шовінізму, там вчилися переважно синочки військових і партійної еліти....
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Хто виростав у такій атмосфері, у таких школах, такому місті, не може бути ксенофобом, бо тоді прийдеться плюнути у вічі вчорашнім друзям, однокласникам, теперішнім сусідам, колегам.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
А пан Вереш якраз демонстративно і плює у вічі всім українцям нашого міста, в тому числі і особисто мені.

- - - - - - - - - - - - - -
А таке, видно, не припустимо! Потрібно пересварити всіх! Перші кроки зроблено! Пан Вовкунович гадає...
- - - - - - - - - - - - - - -
Що саме неприпустимо??? Якщо угорець пан Вереш демонстративно плює прямо в очі пану Вовкуновичу і взагалі всім українцям міста, то це по-вашому припустимо.... А якщо пану Вовкуновичу не подобається, що хтось плює йому прямо в очі, то це по-вашому неприпустимо... Перепрошую, але чи є межа Вашому цинізму???

Берегівчанка 2013-03-28 / 20:51:33
Все дуже гарно, лише чому ці великі патріоти свої бізнеси роблять тут,а не там де родилися, чому чекають аби чим більше МАДЯРІВ йшли до них і лишали в них великі гроші , бо у великих патріотів немає за що купити хліб.А жити гарно незаборониш.

василь 2013-03-28 / 18:08:53
hungi, логіка залізна, якщо на офіційному рівні поняття національності не було, то й національностей не було. Чи не схоже це на маразм? А хто ж тоді до нас 1000-у років тому з уралу(Магна Хунгарія) приперся? І якого віросповідання(чи не того, що на той час був у хозар). А щодо євреїв - то вже повний "отпад". В Америці живуть американські євреї, в Польщі - польські євреї, в Україні - українські євреї. Але ж євреї. Коротше, повна дурня.

Тягнийоббик 2013-03-28 / 17:29:15
Українці угорського походження Так виходить за Вашою логікою


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи