У Келечині «Свобода» встановила меморіальну дошку Федорові Тацинцю

17 березня 2013 року на батьківщині Августина Волошина у день його народження Закарпатська обласна організація ВО «Свобода» вшанувала поручника Карпатської Січі Федора Тацинця на псевдо «Крот». З нагоди 74-ї річниці Карпатської України на будинку, де народився, проживав і звідки пішов на свідому смерть активний борець за незалежність рідної землі, встановлено меморіальну дошку за підтримки членів його родини. У вшануваннях келечинця Федора Тацинця взяв участь народний депутат України Валерій Черняков.

У Келечині «Свобода»  встановила меморіальну дошку Федорові Тацинцю

До Келечина свободівці прибули організованим автопробігом, який стартував у столиці Карпатської України Хусті. Біля родинного будинку відбулося народне віче та освячення меморіальної дошки Тацинцю Федору Івановичу (01.01.1912–20.03.1939) – поручнику Карпатської Січі та останньому командирові партизанського руху опору проти угорської окупації на території Волівського округу 1939 року. На таблиці також зазначено: "…член ОУН та Пласту на Закарпатті, політв'язень чеських тюрем, вчитель, поручник Карпатської Січі у 1938–1939 роках, член генерального військового штабу ОНОКС (Організація Народної Оборони Карпатська Січ), Хустський окружний комендант… Розстріляний чорносорочниками в с. Сойми".

Уперше келечинці та закарпатці дізналися повну інформацію про свого земляка, бо історичні джерела не містили точної дати народження. Завдяки Державному архіву Закарпатської області свободівці дізналися, що Федір Тацинець народився 1 січня 1912 року. Цього дня націоналісти вшановують річницю народження Степана Бандери. Якщо взяти до уваги той факт, що як Степан Бандера організовував автентати проти полонізації української освіти в Галичині, так і Федір Тацинець вчиняв напад на москвофіла Євмена Сабова за українську справу, то відтепер Закарпаття вшановуватиме пам'ять про героїв-оунівців в один день.

На віче лідер Закарпатської "Свободи" Олег Куцин зазначив: "Вшановуючи нині Федора Тацинця, сміливо говоримо, що таких, як він, в українській історії було тисячі, а можливо й мільйони. Вони належать до когорти малих українців із великим духом, які своєю працею на благо української держави здобували шлях для нас. Напевно, вони не мріяли про таку Україну, яку зараз маємо (все сподіваємося, що хтось побудує нам краще життя). Тоді причиною наших невдач були окупанти, а зараз внутрішній ворог – українофоби, які топчуться по гідності всього українського. Нам потрібні сьогодні нові Федори Тацинці, які б горіли любов'ю до рідного краю".

На Віче виситупили від товариства політв’язнів, старожил Келечина Іван Клепа, який особисто знав Федора Тацинця. «Федор все відрізнявся від молоді, – розказував учасникам акції келечинець. – Ми, молоді хлопці, все до нього придивлялися, що він був иншакий як ми, у волосьови український стяг носив. Учений страшно був, трьома язиками говорив… Прийшла його минута така, бо він на тото рождений був – боротися за Україну. Келечинці розповідали, що Федір Тацинець після тюрми (за автентат на москвофіла Сабова відсидів три роки – ред.) не міг працювати вчителем,  а трудився в «Просвіті» з Августином  Волошином, займався книжками, багато їздив по Верховині. Після подій 1939 року його зрадив сусід, коли Федір після мадярської обіцянки не карати січовиків, повернувся додому. Жандарми не дали йому навіть другого черевика одягнути, так і пішов на воза напівобутий. По дорозі трьома мовами говорив з гонведами, адже був високоосвіченим учителем. Міг утекти багато разів по дорозі до Соймів, бо в нього були зв’язані тільки руки. Проте пішов на вірну смерть.

"Федір Тацинець залишився лише сином для своїх батьків. Він не народив дітей і не став батьком. – Зазначила на вічі журналістка-дослідниця Ірина Гармасій. – Його місія за українську справу була не випадковою. Він став гідним сином рідної Верховини – нащадком відчайдушних опришків, Героєм України у той час, коли потрібно було протистояти "сильним світу цього" державам, що біснувалися за територію новонародженої Карпатської України".

Цікавим є той факт, що родина відшукала власноруч вишитий Федором Тацинцем Тризуб на бідненькому верховинському полотні. Це яскравий приклад того, чим горіла його душа. У своєму виступі голова Міжгірської районної організації ВО "Свобода" Василь Баран зазначив: "Через сто років після свого народження Федір Тацинець повернувся додому. Тут, на ґанку цього будинку, його побачили сусіди, коли він вмивався після повернення з Красного Поля, що й вирішило його долю. Та його смерть – не марна, бо ця людина була дійсно з новими поглядами на життя, що є для нас прикладом героїзму".

Також на подвір'ї родини Тацинців із січовицькими та повстанськими піснями виступили заслужений артист України Тарас Силенко і бард Володимир Пастушок. Свободівці розгорнули декорацію "Летюча естрада" – аматорський театр, який у виставі здійснив реконструкцію історичних подій Карпатської України у 2-х діях. У першій актори відтворили дух українців Закарпаття у творенні Карпатської України, у другій – катування мадярами січовиків і прийняття ними свідомої смерті за любов до України. Перед верховинцями постав Олександр Блестів з Хуста, трагічна сутність тисяч українських доль на рідній землі під ногою окупанта.

Свободівська акція в Келечині мала неабиякий резонанс, бо тут, виявляється, "регіонали" влаштували собі вотчину й за будь-яку непокору погрожують людям звільненням із роботи. Ще до її початку людей залякували, директор школи мав завдання перешкодити вчителям і дітям прийти вклонитися герою-келечинцю, як і сільський голова, родич голови Міжгірської РДА "регіонала" Василя Щура. Сам голова району, за словами місцевих мешканців, несамовито їздив селом машиною, думаючи, що його бандитсько-олігархічна сутність когось злякає. На ум такому "державному" мужу навіть не приходить вчинити протест міністрові Табачніку, який розділ про його рідну Карпатську Україну викинув із підручника історії України, і, мабуть, не знає, що закатоване тіло його земляка Августина Волошина з Келечина, Президента Карпатської України, ще досі лежить у московській землі.

Закарпатська «Свобода» із соколятами завершила вшанування Героїв Карпатської України біля погруддя провідникові УПА Роману Шухевичу в селі Колочава. З часу відкриття Колочавського скансену тут, біля  командира на псевдо «Щука», мабуть, ще не бувало стільки свідомої молоді. Засніжена Верховина понесла далеко за Карпати український славень на честь синівУкраїни.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»

19 березня 2013р.

Теги: Тацинець, Карпатська Україна, Свобода

Коментарі

за келечин 2013-04-27 / 22:44:05
Ви всі тут херню женете!
Ліпше займайтеся своїми справами і не лізьте в політику.Бо що ПР,що Свобода-один хер,різне лише становище насьогодні.Одні бандюки,інші-воєнізоване угруповання.Мета обох-влада.А на людей наплювати

Келечинець туристу 2013-04-14 / 11:37:35
По-перше,обзивати людей взагалы ы мене в тому числы не треба.По-друге,якщо ти ще щось маэш в головы то повинен зрозумыти, що попередный коментар писав не я. Ы по-третэ, я вже говорив що пуджати мене не варто. По-четверте,думаю пробачень выд тебе чекати ныщо бо уркаган ы турист то одно лице.По-пяте, грамоти в Щуря дыйсно мало оби спылкуватися з людьми в ынтернеты, треба наймати фылологыв. Ы останнэ, звыльнити мене Щур не може бо працюю я не в районы.

турист 2013-03-28 / 08:48:43
слухай ти сраний келечинцю з тобов як із людинов а ти щось не туди гнеш ти з чого взяв що коментарії пише щуряка що в ного більше нема чим занятися.а за ті слова які написані треба відповідати . а пізвище пиши ти а можеш і не писати ти і так всім відомий

Келечинець Уркагану та Бомбы-пысранику 2013-03-27 / 18:27:27
Шуры та Черепанинцы то ще не всы келечинцы. В Келечины живуть прекрасны люди,але село без болота ныколи не було. Не виняток ы Келечин. Пуджати нас не треба - Келечин село не бояче, кого хоч заб"э туди звыдки вилыз. Щодо Щуря то роботи ы так не маэмо чи з ним чи без нього. Звыльняти людей з роботи неугодних йому ы ПРосранцям то його "заслуга",продавати ы придавати нашу землю налыво ы направо ы Щур ы Черепанинець можуть. Влада выдыйде - наступить розплата. Були чи не були елыта села, Щур ы Черепанинець на вшануваннях давайте спитаэмо у них особисто - нехай напишуть хто був хто не був ы на цьому крапка.Повырте, я келечинець ы село знаю.

До бомби та урагана. 2013-03-27 / 00:11:22
Ти є тупий, дебільний щуряка, і твій родак Черепанинець така сама скотина як і ти, і за хабар три роки тому назад його СБУ взяла, але тупий рапавий Ледида дав вказівку а Черепанинець гроші тому СБУшники його - Черепанинця як і дебіла Щуря держать на гачку задля залякування, брехні, погроз, підкупу людей на виборах за ПРдурків ось і все. Чмирота пуста кончене, напишіть свої прізвища а не прячтеся під ніками.

бомба 2013-03-26 / 09:29:03
ей ви келечинцю ви кітьби не щур тай роботи би ви немали і поля для ваших дітей а наголошую щераз що на вшануванні біля памятного знака волошина елита вся була, і на цьому все, обисьтеся так пірили, бисьтеся й піс.......ли.

ураган 2013-03-26 / 09:17:49
ой я вижу як ся туй комусь із келечина язик розвязав дивіт бо скочит вам у гу.....ю як ви вже написали та ви мало май укажіт що ви розумні хоть даколи а не все дурні як обично я так розумію що ви би любу людину з келечина в ложці води втопили , а ви незадумовуєтесь над тим що то все на вас обернеся особисто скоро!!!.

У них не їх 2013-03-24 / 15:08:18
Всім у Міжгірї заправляют Ледида І.Г. та Сморчков Ф.В., а Щур так як і накладена на посади всяка нечисть то лиш тупі виконавці їх волі, одним словом - зомбі.

Мішкови від мамки Наталки 2013-03-24 / 01:10:01
Мішко, ти мабудь докус здурів, бо вже май тупих як ти та твої Щурі, годі і шукати, ти є щурвський талполиз.

Мішко 2013-03-23 / 10:47:06
Залиште в спокої Щура, Щур не є винуватим у тому, що ви малограмотні

Міжгіря 2013-03-22 / 14:15:26
Келечинець праду каже, а Щур та його вуйко - голова Келечина Черепанинець - обидва тупі кончені хабарники, злодії та моральні уроди.

Келечинець 2013-03-22 / 10:54:53
П.Черепанинця при встановленны меморыальноъ дошки не було, на вшануванны вын не був як не був ы голова РДА.Вчителыв ы дытей тоже не було. А мило або вазелын вам треба, сыльрадывцы, бо без мила лызете в гу...ю своъм патронам ы брешете людям на кожному кроцы вигороджуючи пусту й тупу владу.

житель с Ізки 2013-03-21 / 10:38:16
пане келечинцю ви там про якийсь вазелін спомнили та мило майже на вас страх упав що кінчатся зима та не будете ся возити та мастіт лижі.

житель с Ізки 2013-03-21 / 10:35:26
я так думаю що повідомляти треба, коли буде вшанування ай як, а вітки люди та й усі мают знати кіть би неувіділи прапори в селі що якісь мают то недуже хотьхто пойме що у селі творится.А ми віділи що до памятного знака ішли всі і вчителі і пан Щур про якого хтось там говорит і вся (елыта) як хтось написав та ще й малі діти із школи з вчителями та спорцмени

Келечинець 2013-03-21 / 09:58:00
Та голову села ще повыдомляти треба? Вын органызатором мав бути, а не чекати оби його покликали! Я не вырю що людина, котра була присутня при встановленны меморыальноъ дошки 16 березня не знала що 17 березня пройде вшанування. Не ганьбыть село, сыльрадывцы, бачу вам ны мила ны вазелына не треба.

келечинці 2013-03-21 / 09:15:39
як вже розповів Келечинець що вся(елыта) повинна бути присутня на відданні шани своєму земляку Тацинцю а саме (голова села Іван Федорович) був присутній біля встановленої 16 березня меморіальної дошки насправді хоча сільська рада не була повідомлена про заходи які будуть проводитися 17 березня біля будинку Тацинця Ф.

САшко Гарматний 2013-03-20 / 20:38:57
Знайдіть також в інтернеті виступ закарпатського вождя Свободи к у ц и н а, також чоловік говорить, що Олександр Блистів із Хуста... Ганьба ТУманам!

САшко Гарматний 2013-03-20 / 20:24:41
Відкрийте книжку, той же "гугл" - маса інформації що молодого січовика з Хуста звали Олександр Блистів, а не тільки на могилу дивіться...Псевдонім - Олександр Блистів-Гайдамака.

Патріот 2013-03-20 / 18:52:05
А, що зробив для Келечина Щур із родичом головов? Чекаю відповідь

Гліг 2013-03-20 / 16:59:16
Міжгіря завжди був патріотичний край,просто за цеї влади затихло,але Свободівці запустять динаміку патріотизму!Слава Україні!


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи