У Берегові "Свобода" влаштувала смолоскипну ходу до 74-ї річниці Карпатської України (ФОТО)

16 березня 2013 року в м. Берегово відбулися патріотичні заходи із вшанування 74-ої річниці Карпатської України.

У Берегові "Свобода" влаштувала смолоскипну ходу до 74-ї річниці Карпатської України (ФОТО)

Біля монументу Божої Матері з маленьким Ісусом на руках відбулася панахида за душами загиблих і закатованих карпатських січовиків. В центрі міста свободівці славили Героїв Карпатської України піснями, а понад вечір Закарпатська обласна організація ВО  «Свобода» пройшла смолоскипною ходою вулицями міста. У заходах  взяв участь народний депутат України свободівець Валерій Черняков.

У рамках патріотичних заходів закарпатська «Свобода» також вшанувала імена великих українців міжвоєнного періоду – професора Брегівської української гімназії Василя Пачовського та письменника Василя Ґренджу-Донського, який завдяки професору Пачовському першим на Закарпатті увійшов у професійну літературу. У 1923 році він написав переднє слово до першої збірки поета «Квіти з терном», якою Василь Ґренджа-Донський розпочав плодовитий шлях в українську літературу.

Про постать Василя Пачовського в укарїнській історії Закарпаття розповів голова Брегівської організації ВО «Свобода» Василь Вовкунович. Біля будівлі гімназії, на якій встановлено меморіальну дошку засновнику і професору, він зазначив: «Василь Пачовський запалив в Берегові світоч української науки у той час, коли Берегово було заселене у переважній більшості єврейсько-мадярським населенням. Він разом із 20 вояками УГА засновував гімназію. З 1920 року тут почалася не проста праця за розвиток українського шкільництва. Під страхом погроз збоку мадярів русини боялися записувати дітей в українську школу. Все ж ситуація на Підкарпатській Русі за чеського уряду була кращою, ніж за мадярів, коли за українське слово на вулицях русинів принизливо били пендриками».

Українській справі на Закарпатті Василь Пачовський віддав найкращих десять років життя – 1920–1929 рр. За ці роки він написав в Берегові історичну драму  про Анастасію Ярославну «Замок заклятої царівни», історико-легендарну поему «Князь Лаборець» тощо, а в середніх школах за цей час виросло молоде покоління, багато з яких творили чин Карпатської України. Також професор Брегівської і Ужгородської українських гімназій у 1921 році видав дослідження «Історія Підкарпатської Руси», яку першим написав у дусі соборності всіх українських земель.

В центрі міста свободівці створили пісенне коло, в якому звучали січовицькі, стрілецькі та повстанські пісні у виконанні заслуженого артиста України Тараса Силенка та відомого в Україні барда Володимира Пастушка.

Надвечіря у Береговому стало світлішим від смолоскипів, з якими свободівці пройшли вулицями міста, виголошуючи патріотичні гасла «Одна – мова. Одна – Нація. Одна – Батьківщина. Все – Україна», «Будапешт – покайся!», «Слава Україні! Героям Слава!» ті іншими. Вулиці Берегова були помітно опустілими, тільки у відповідних місцях зустрічалися правоохоронці , які чесно стояли на варті мабуть нелегкої міліцейської служби.

ї

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»

17 березня 2013р.

Теги: Свобода, Пачовський, Гренджа-Донський, Карпатська Україна, січовики, Берегово

Коментарі

Pisti 2013-03-20 / 21:17:54
A hto tut admin,nevzse nauchilsya po madarski?

Pisti 2013-03-20 / 20:47:45


Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Hungi 2013-03-20 / 10:40:56
василь 2013-03-19 / 22:24:25

"...це в тебе банальна українофобія"

Ні, васильку, українофобії у мене нема : у мене половина родичів і друзів українці, яких я повожаю і люблю. Також я люблю свою державу Україну і свою землю Закарпаття, звідки нікуди ніколи би не уїхав, але ти - безкультурний хам - не знаючи на скільки я тебе старше ( моїм дітям ти мав би на Ви звертатися )звертаєшся до мене на "ти" - чужою українофобією не прикривайся !!! Доводишь лише одне - ця націоналістична молодь - це просто неосвічені безкультурні хами ні на що не здатні лише хамити.

Наберіться мужності і культури - доведіть, щи це не так. Шнакше - гріш вам ціна !

Jeno 2013-03-19 / 23:28:16
)) Ох, тяжко вам, хлопці, без ворогів...
Я ще раз кажу - ваши гучні заяви про "окупантів" "гніт, та все інше - то намагання таких гладеньків паночків кинути отаких хлопчаків з гвинтівкрю на трьох проти регулярної армії, а якщо не вигорить - то здриснути в Прагу, під німецьке крило.
І мені б хотілося, щоб дістало здорового глузду, й ще раз не виправдилося прислівя 0 " історія вчить тому, що не вчить нічому".
На здравічку, хто хоче - може й далі лаяти мадяр, не бачачи на цент далі власного носу. ))

василь 2013-03-19 / 22:24:25
Hungi, мені щось здається, що це в тебе банальна українофобія. Іди прокапайся, може попустить

Hungi 2013-03-19 / 14:08:12
сорри 2013-03-19 / 13:14:06
ДЕ ФАКТИ, ЩО ЦЕ НАСПРАВДІ БУЛО?

Сподіваюся ми ще дізнаємося істини,

але після цього:

Jeno 2013-03-19 / 13:05:39
"Якщо у Швейцарії чотири нації створили квітучу державу, то має бути на це змога і в нас." -

"з'їзд" знову на тему гризні, свідчить лише про одне : бажання до порядку (і квітучої держави)нема ... Є лише мадярофобія, русофобіяб жидофобія, русинофобія, ПР-фобія, масонофобія, ГКЦМП-фобія ... і я міг би ще довго продовжувати які є фобії.

А фобія - це хвороба ...

сорри 2013-03-19 / 13:14:06
AB OVO

Jeno, а я не довіряю вашому консулу. Як правило дипломати - це ще й працівники спецслужб відповідних держав. Я вірю тільки прямим доказам, а їх у даному випадку немає. Хтось у невідомий спосіб і з цілком конкретною метою запустив дезинформацію, яку ми тут уже другий день обговорюємо.

ДЕ ФАКТИ, ЩО ЦЕ НАСПРАВДІ БУЛО?

Jeno 2013-03-19 / 13:05:39
Я довіряю консулу, тому що дипломат три рази подумає чи є в нього підстави чи ні.
Щодо намагання роздути протистояння - так, в цьому й сенс таких провокацій. Намагання роздути з якого боку?
Звісно, роздувати глупство до ще більшого розміру було б небажано.
А яас від часу почитуючи цей сайт, та коменти, що стосуютья взаємин з угорцями, та й з ішими націями - я бачу небезпечну тенденцію розвитку націонал-соціалістичної ідеології та войовничого невігластва.
Небезпечна для усіх, бо шлях від дойче юбер аллес до розбомбленого Дрездену був не таким довгим.
Я бачу й те, що насправді більшість закарпатців цю маргінальну тухту не сприймає.
Немає ні білої та пухнастої історії, ані жодної нації, яка б апріорі була краща за іншу. Взаємна повага та сприйняття друг друга є шляхом, який може вивести гас з тої задниці, у якій ми є, а не стравлювання оден одного на мовних або ще якихось підставах.
Якщо у Швейцарії чотири нації створили квітучу державу, то має бути на це змога і в нас.Не знаю, як Вас, мене вчили - бери приклад з кращого, а не гіршого.

сорри 2013-03-19 / 12:39:27
Ви справді чогось обкурилися...

До чого тут "галицький", якщо я закарпатець з діда-прадіда? Замість аргументованих відповідей - дитячі апеляції до ніка...

Так, заява консула також нічим не підтверджена. А що, є якісь реальні свідчення, докази, якими можна було би підтвердити факт тієї історії. Зараз у кожній мобілці - фотоапарат з відеокамерою, а туристи, зазвичай, носять з собою ще й справжні фотоапарати. Де фото чи відео інциденту? Де заява в міліцію?

До чого тут знов "Свобода", яка вже чітко заперечила свою причетність до цього вигаданого інциденту?

Явним є чиєсь бажання роздути українсько-угорське протистояння на Закарпатті на основі вигаданої історії.

Jeno 2013-03-19 / 12:30:16
to сорри
Jeno, ви яку "траву" курите? Де ви тут мої вибачення побачили? ))
.....................................
-) У Вашому нікові! Чи, може, це автохтонний галицький вираз?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
що насправді взагалі такої історії не було, і що це вигадка з одного невідомого угорського сайту, поширена місцевими угорськими
---------------------------------------
Звичайно, і заява Консула побудована на вигадках сайту. ВАм одні факти подобаються, інші -ні, це вже я зрозумів.
Угорська держава трималась і тримається на праці угорських робітників, селян, інженерів, науковців, митців.
Просто смішно виправдовувати невіглацтво та хуліганство якимось "тисячолітнім гнітом".
Бажаєте розвивати свої національні цінності - будь ласка, розвивайте. А вандалізм та хуліганство нічкого розвитку нікому не дасть, навпаки, приведе до ще більшої розрухи.
Користуйтесь символікою, стягами - але не заважайте іншим так само використувавати та шанувати свою.
А то перебачте, я бачу лише такі результати " свободи" : заляпати краскою, підпалити, зірвати, побити, заткнути пельку...
Креативно, ниць не скажеш

сорри 2013-03-19 / 11:57:55
Jeno, ви яку "траву" курите? Де ви тут мої вибачення побачили? ))

У СРСР втікали передусім не тому, що "вуха розвісили", а від мадярських кривавих репресій.

Щодо національної зверхності, то вся Угорська держава саме на ній будувалася і нині тримається.

Волошин був борцем не з німецьким нацизмом, а з угорським фашизмо-колабораціонізмом. І я вже десятки разів відповідав на це питання, яке заразь вам здається таким новим і розумним: у тогочасній Празі діяли сотні установ і бізнесів. Всюди хтось працював. Люди заробляли собі на прожиття. Загалом вирувало життя. То чого б Волошин не міг знайти собі роботу, тим більше - в українській установі, якою був Український вільний університет?

Що ж до ситуації з кокардами, то всі вже зрозуміли, що насправді взагалі такої історії не було, і що це вигадка з одного невідомого угорського сайту, поширена місцевими угорськими політиками, про яких вже почали забувати. Не випадково того дня прихильник КМКС Istvan, тулив її на всі, які міг, сайти, аби поширити. Насправді ж нема ні фото, ні відео, ні свідчень з цитатами, ні, навіть, конкретних людей. Тобто, одна велика брехня... ))

Jeno 2013-03-19 / 11:44:15
Вибачаюсь за очепятки - що поробиш, нема редагування.
Взагалі-то я бачу, що лодей із здоровим глуздом набагато більше, ніж вважаючих, що зривати машлики з дітей - це саме той шлях, який дасть процвітання.

Jeno 2013-03-19 / 11:28:35
to сорри
-) звичайно це добре, щр Ви вибачаєтксь за деякий сумбур, що царить у ваших тезах.Бутафорно-патріотична міфологія це якраз те, що намагаюьтся втюхати вам деякі псевдоісторики.
Які факти Вам більше подобаються - питання вашого смаку.
І згадка про утікших до СРСР до речі, дуже слушна. Точно так же хлопи розвісили вуха й побігли прямо до Гулагу.
Намагання побудувати щось на національній зверхньості та хуліганстві з державною підтримкою в Єіропі ниць не дали, окрім безглуздих жертв.
Ви не задавались питанням - а яким то чином боруць проти германців, Волошин, анітроха не співапвцюючи, у окупованій Празі спокійно працює у навчальному закладі, отримує непогану посаду, навіть у ВІП-камеру, як Бандеру, його не закривають?
Спробуйте брати до уваги не лише ті факти, яки Вам подобаються.

Гліг 2013-03-19 / 11:24:39
Закарпаття Українська земля!Слава Україні.

Свобода 2013-03-19 / 10:18:16
Точно, І чого мадяри пхаються до нас на Закарпаття зі своїм націоналізмом?

мисливець 2013-03-19 / 10:15:54
Зайшов зранку новини почитати, а тут таке твориться! Люди, та весь світ признає, що націоналізм це невиліковна хвороба, генетичний збій, відповідно з такими людьми навіть розмовляти не варто, хворі на голову, та й усе.

сорри 2013-03-19 / 10:11:48
Це я, мученики угорські історії радо вірять в казки, які для них створюють угорські міфотворці від "історії"...

Завойовуючи ту чи іншу країну, монархи долучали до свого титутулу і завойовані землі. Угорські королі в певний час були, зокрема, і правителями Galicae et Lodomeria (Галичини і Володимирії, тобто Галицько-Волинського королівства). Чи означає це, що Галицько-Волинське королівство тоді було незалежним?
Всі народи колись переживали смуту в своїй історії. Переживуть і українці.

Кілька тисяч вбитих підтверджені фактами. Як і порядка 10 тисяч тих, хто змушений був втекти в СРСР і загинути там. Тому або стуліть рот і майте повагу до цих людей, або не ображайтеся, коли вам будуть як мінімум зривати кокарди.

Ну, яка нова угорська казка на порядку денному? :))

Це я 2013-03-19 / 09:37:34
сорри 2013-03-19 / 01:58:15

Щодо знання історії: Угорщина не була у складі Австрії, а мали спільного главу - австрійський монарх був одночасно угорським королем ( крім одного, 2.Йожеф)через те що з 15. ст. угорська корона перейшла до династії Габсбургів.
А вот Галичина-Galicia належала Австрії після поділу Польщі!



" а мені, наприклад, більше подобається той факт"
Цим ви спростували заяви ваших соратників ( та свою же), що Закарпаття "історічна українська земля".
Те що факт є фактом, теріторія де факто належить до України, ви праві. А що населенню краю від того доброго, про те розказуйте! Дійшли до того, що запеклі антикомуністи давно почали говорити, що при совітах краще було.

Кілька тисяч убитих без списку означає, що вони існують тільки у вашій голові, та не дають нормально жити.Так піде ваш розвиток, скоро потребуєте десятків тисяч.

Дитина каже татові: Виросту, піду на війну та всіх перестріляю.
Синку, та можуть і тебе там застрелити.
Мене? Защо?
От так і вийшло з тими бідними студентами, які пішли проти війська.

Чорнота 2013-03-19 / 09:25:44
Читач, тобто ви хочете заперечити факт НЕіснування Угорської держави до 1848 року? Та й після того вона не була самостійною. Хочете заперечити факт зауральського походження мадярського народження?

читач 2013-03-19 / 08:34:44
Гуцуле, сорри просто акуратно так переклав з хворої голови на здорову, він взагалі не правий. Вчіть історію краю!


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи