Угорськомовні чиновники на Закарпатті витісняють українську мову російською

Мовне питання на Закарпатті ускладнюють державні службовці, ті, хто підписують присягу на служіння Україні. В м. Берегові українська мова після прийняття пресловутого закону Колісніченка-Ківалова всюди витісняється російською. Чиновники угорської національності на звертання українською дають відповідь російською, так як українською майже не володіють.

Угорськомовні чиновники на Закарпатті витісняють українську мову російською

Як повідомляє голова Брегівської міської організації ВО «Свобода» Василь Вовкунович, подібне ставлення до виконання службових обов’язків має місце в найжвавішому місці – у державного реєстратора, зокрема, Брегівської міської ради, де не почуєш відповідь українською мовою. Найбільш прикрим є й те, що при проведенні масових заходів, як наприклад футбольних зустрічей місцевого клубу «Берегвідейк», з кабіни коментатора звучить тільки угорська та російська мова, адже українською «динозавр» совєтської епохи не володіє, і на зауваження публіки, яка на 70 відсотків є україномовна, ані він, ані керівництво клубу не реагують. Також справжньою провокацією є гімн команди клубу, де звучать такі слова (звичайно, що російською мовою): «украинские парни – венгерская душа»… Суть інтриги у тому, що в команді нема жодного угорця, а в більшості це хлопці із Галичини, які зовсім не згодні продавати свою душу. Напрошується питання: хто ж той Люцифер, який скуповує душі?

Після прийняття відповідного рішення Брегівською міською радою з мовного питання понад сто україномовних державних службовців записалися на курси угорської мови, проте адекватного кроку з угорської сторони ми не бачимо. Це призводить до частих конфліктів як у державних, так і у банківських установах. Зокрема, у поліклініці представники ромської національності вимагають від лікарів та медсестер спілкуватися виключно угорською мовою, бо іншою не володіють. Якщо цей процес набиратиме розвитку, то незабаром доведеться вивчати й місцевий ромський діалект.

Припускаємо, що тільки за незнання державної мови ніхто не несе ніякої відповідальності. Воістину, в Берегові у мовному питанні все перевернуто з ніг на голову, і це пропонується тепер для всього Закарпаття. Видається, що угорці лукавлять, коли говорять про євроінтеграційні процеси, або самі себе дурять. У такий складний час ще й депутати Закарпатської облради зраджують інтереси народу, який їм таки довірив своє майбутнє.

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

28 грудня 2012р.

Теги: угорський, Берегово

Коментарі

ManniT 2013-01-15 / 11:04:45
Господа всех мастей, успокойтесь, чем больше языков вы знаете, тем лучше для вас. А для всеобщего общения учите английский - на нём говорит весь мир.

Istvan 2013-01-04 / 12:45:47
Я почти 50 лет живу в России На национальной почве меня никто ни разу не обидел за это время Хотя все знаю,что у меня два гражданства Правильно говорят, нет плохих наций,есть плохие люди Лучше бы эти люди занялись вопросами экономики, социальной сферы и демографии У меня пенсия в три раза выше чем в Украине,а цены такие-же Надо заняться делами,а не болтовней

Istvan 2013-01-04 / 12:21:38

Istvan 2012-12-29 / 12:44:11
Для Сорри: "
Тобто, змушувати В УКРАЇНІ чиновників вивчати угорську мову (зараз їх масово загнали на курси угорської) - це нормально"
Так, це нормально на окупованої території. Як і угорських чиновників Закарпаття змушуєте вивчати українську мову.

ДЕЯ 2012-12-29 / 10:51:14
Добре мадяри існуть, мають літературну мову, а русинська?
Дайте хочь словник щоб я міг вивчити мову предків...

Anders 2012-12-28 / 22:30:02
Мова не є головною проблемою України. Її створили лише для замолення важливих проблем громадян України. Важливішими є питання економіки, соціальної сфери та демографії.
А Закон про мови - це спекуляція.

Чукча 2012-12-28 / 21:25:09
Ыштван. Очень ынтересуюсь Закарпатьем. Мы, хотя жием на разных концах Советского Союза (кстати - наш Генеральный секретарь Л. И. Брежнев уже выздоровел, или ещо болеет? Если вам к нему ближе, а наверное, вам ближе - передавайте ему наилучшие пожелания), однако мы, я знаю из закарпатцами, а они все венгры, как мне сказали недавно - есть одной крови. Я прекрастно понимаю наш общий чукотско-венгерский. тобишь русский язык (не путать его нам с оленьим - олений язык, если ево выставить на мороз, перед тим немного посолив, это если есть соль, если нет - нада посыпать пеплом, тогда можна кушать и так, без жарения) я, хоть яи чукча, не понял, что значат некоторые ваши слава. Может они на бэндеровском языке? :
1."решид"
2. "налеления"
3) "улраинсий"
По крайней мере, ми у нашем чуме, после проведенной конференции, у нас у чуме так решили.Вперед гаварю, что мы, чукчи Бэндеру не любим.Во-вторых, мы, ваши родственники -чукчи, а мы ж ведь родственники, правда, считаем, что курс на Европу никак не лежит через Словикию и Венгрию. Самый ближайший путь - через Чукотский автономный округ. Он ж ведь на Камчатке. До Америки от нас - рукой подать. А от Америки до Европы - менше шага молодого олененка. Но, сначала нада вступить к нам у наш Таможенный союз, о чом потдвердил на нашей дисскусиии, на нашей конференции у чуме, радной дядька вашего Ыштван вождя венгерского племени, наш шаман - Гайдош-азар-бачи. Желаэм всем вашим венграм красивого Северного сияния. С большим уважениемецем, жду от вас ответа, как белый медведь лета.Сервус из сиом!

Саша 2012-12-28 / 21:18:05
Україна займає 1 місце в Європі за кількістю самогубств! 1 місце серед держав Південно-Східної Європи за кількістю жертв торгівлі людьми.!… 1 місце в Європі та 6 місце у світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІД.!… 2 місце у світі за рівнем смертності шахтарів.!… 2 місце за рівнем алкогольної і нікотинової залежності. При цьому вона виконує «сполучну» роль у русі наркотиків з Центральної Азії через Росію в Європу.!… 4 місце у світі за кількістю мігрантів, і ця цифра збільшується з кожним роком.!А ще Україна входить у топ 10 найгірших економік світу .Випереджаючи Мадагаскар .Арменію .І Гвінею!!!Ви шановни патріоти впевнені що саме мова є головною проблемою України!

Косма 2012-12-28 / 19:48:21
У 19 столітті на Закарпатті майже не було такого села чи міста, де б буржуй єврей або мадяр не дер сему шкуру із нашого брата русина. Ті, шо називають себе русинами, і не памятають свою історію, русинами не можуть бути апріорі...а є змадяризованими русскими

Anders 2012-12-28 / 19:36:41
Я сам русин-українець за походженням, не угорець. Я маю багатьох знайомих угорців, які мене поважають і зі мною спілкуються українською. І дії наці-мадярів та мадяронів просто висміюють цю нацменшину, створюють конфлікт на етнічному грунті. І, на превеликий жаль, люди на це ведуться. Як і на інші провокації з боку Колєсніченків, Гайдошів та Сидорів.

Косма Андрійови 2012-12-28 / 19:04:34
За 300 років панування Австро-Угорщини над русинами-українцями мадяри цілеспрямовано знищували наших дідів-прадідів, називаючи їх бидлом та циганами, за кордоном і зараз називають наших заробітчан так само. Треба починати толерантно ставитись до закарпатців в Угорщині, щоб ми тут так само ставились до угорців. Дозвольте нашим людям вивішувати стяги на угорських муніціпалітетах... Слабо... Тоді про що може бути мова. Ви своїми діями тільки підтверджуєте наші думки про те, що угорці чужородне тіло на нашій землі, яке прийшло із-за Волги і відтіснило словян у гори, а зараз ви такі хороші, так нас любите, що готові нас розцілувати. Ага. Так ми і повірили...

Anders 2012-12-28 / 18:40:07
Я знаю багатьох угорців, які вміють говрити по-українськи. Але я не хочу, щоб у моєму краї була ворожнеча між українцями та угорцями, які тисячу років живуть разом на цій прекрасній землі. Я не хочу, щоб усілякі Гайдоші, регіони з одного боку та свободівці з іншого не провокували ворожнечу і не розпалювали вогонь злості між нами.
Хочеш бути угорцем - будь ним. Хочеш говорити угорською - говори. Ніхто тобі не заважає. Але поважай і мову твоїх сусідів і родичів!!!

Косма 2012-12-28 / 17:39:56
Після того, як Іштвамі написав "Сталін решид", "местного налеления", "меньшинстваю", починаєш розуміти як важко їм вивчити українську мову, якщо за 70 років Союзу вони не спромоглись вивчити російську. Більшими шовіністами, ніж росіяни, німці та угорці, є тільки китайці. Сам неодноразово стикався з ситуацією коли угорець розмовляв зі мною на закарпатському діалекті, та як тільки підходив інший угорець, то він йшов до нього і починав розмовляти на угорській, не помічаючи решту закарпатських хлопаків. Отакі вони інтернаціоналісти....

сорри 2012-12-28 / 16:27:59
Ось і приїхали... Ось і вилізло назовні справжнє нутро мадярського шовініста...

Тобто, змушувати В УКРАЇНІ чиновників вивчати угорську мову (зараз їх масово загнали на курси угорської) - це нормально, а вчити українську вже не треба? Ахрєнєть!

Нічого, прийде час і все стане на свої місця.

istvami 2012-12-28 / 16:17:53
Не пора ли прекратить терроризировать закарпатцев и с позиции силы насаждать украинский язык?
После захвата Закарпатье Сов. Союзом многие хотели присоединить область к Российской Федерации (как в Калининградской области). В конце концов Сталин решид по-иному...Поскольу большинство местного налеления владело русским (но мало кто говорил по-украински) русский стал официально признанным наравне с украинским. В университете также обучение проходило на двух языках. Исторически сложилось так, что венгерское население учили в основном русский язык, и требовать с них сейчас улраинсий преждевременно...Нельзя в Закарпатье идти на поводу шовинизма, надо уважать нац. меньшинстваю. Также надо помнить, что путь Украины в европейский союз ведет через Словакию и ВЕНГРИЮ!

Магас 2012-12-28 / 14:44:34
Постійно спілкуюся з угорцями з різних районів Закарпаття.Старші,котрі вчилися в школі за часів СРСР,володіють в основному, російською.Молодші,що вчилися вже за часів незалежності,навпаки-українською.Причому деякі на досить пристойному рівні,не на суржику та без "русизмів".Пояснення просте-за СРСР в угорських школах викладали російську,зараз-українську.Хоча трапляються і такі,що закінчивши школу жодного слова не розуміють.Правда,останні не дуже вміють і по-угорськи писати і рахувати.Але чиновники,медики,банкіри,працівники сфери послуг і т.д повинні,на мою думку,володіти державною мовою.

яша 2012-12-28 / 14:13:01
А де знаходиться Брегово?

Як повідомляє голова Брегівської міської організації ВО «Свобода» Василь Вовкунович

Після прийняття відповідного рішення Брегівською міською радою

9404 2012-12-28 / 13:41:34


Коментар видалено. Адмін


ІВАН 2012-12-28 / 12:06:56
Якщо Гайдош із Ковачем і далі будуть продовжувати займатися своїми провокаціями, то їм "політична смерть" взагалі-то не загрожує! Їхнє лідерство (втім - ну, дуже - маргінальне)продовжится!. Але уже - у якості керівників громадських організації-землятств закарпатських угорців в Угорщні (між котрими буде гризня за мізерні кошти). Подібні організації - судетських та полабських німців виникли після їх виселення із Чехословаччини та Польщі у ФРН.

ІВАН 2012-12-28 / 11:38:22
Позиция 2012-12-28 / 11:02:00
А конфлікт таки мадяри розпалюють...


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи