«Наша Україна» повертає свій електорат?

Протягом останнього місяця одразу декілька соціологічних опитувань зафіксували зростання рейтингів патріотичних сил, зокрема «Нашої України» і «Свободи», та наближення їх до прохідного бар’єру. Це означає, що за останній місяць похитнулася «монополія чотирьох» - Партії регіонів, «Батьківщини», УДАРу та КПУ, які з початку кампанії ходять у фаворитах.

Віктор Ющенко
Віктор Ющенко

7 замість 4-х?

5%-ий бар’єр мають шанси подолати 7 партій. Такі дані оприлюднила Всеукраїнська соціологічна служба (загальноукраїнське опитування проводилося з 28 по 30 вересня за квотною вибіркою, опитано 2500 респондентів, можлива похибка - 2,2%). У Партії регіонів – 20,3%, у “Батьківщини” - 16,6%, УДАР – 14,2%, КПУ – 10%, і ще троє мають шанси потрапити до Верховної Ради: «Україна – вперед!» - 5,1%, «Свобода» - 4,7%, і «Наша Україна» - 3,8%. Коментуючи  зміни у ставленні виборця до останніх трьох учасників за результатами двох місяців кампанії, директор з досліджень Всеукраїнської соціологічної служби Борис Сагалаков зазначив, що «раніше ні одна із цих сил не претендувала перейти 5-процентний рубіж».

Аналогічні тенденції, хоч і з певними відмінностями в цифрах, відзначають Агентство політичного консалтингу «Перспектива» та Інститут соціологічних та маркетингових досліджень – за результатами опитувань, проведених відповідно 11-23 вересня та 16-26 вересня по всій території України (опитано відповідно 2000 та 1200 осіб; можлива похибка –відповідно 3% та 2,3%). Лідирує Партія регіонів, за нею йдуть «Батьківщина», УДАР та КПУ, а серед «наздоганяючих», які впритул наближаються до прохідного бар’єру, - «Свобода» 4,9% (4,3%), «Україна-Вперед» 3,5%, «Наша Україна» 3,7% (3,8%). 

Ностальгія за часами демократії

Варто пам’ятати, що на минулих президентських виборах Віктора Ющенка підтримали 5,45%. Протягом останнього місяця він розгорнув доволі активну кампанію. Аналіз зустрічей з виборцями та ефірів (як-от резонансна бесіда з Савіком Шустером на Першому національному) вказує на те, що сьогодні, після двох років мовчання, він уже готовий визнавати свої помилки у кадровій політиці часів президентства. 

«Зростання рейтингу «Нашої України» можна пов’язати із погіршенням бізнесового клімату та згортанням демократичних процесів в країні. Ці явища змушують людей повернутися до минулих часів президентства Ющенка та переосмислити його роль», - вважає політичний експерт Леонард Левицький.

Тобто виборець просто повертається до Ющенка і «Нашої України». Борис Сагалаков зазначає, що «більше 40% голосують «за залишковим принципом» - не тому, що вони є палкими прихильниками тієї чи іншої політсили, а тому, що кращого вибору на сьогоднішній день для них немає».

Тенденція: праві набирають обертів

Аналітики вважають: ситуація свідчить про активізацію патріотичного електорату, який досі не поспішав визначатися зі своїми уподобаннями. Це люди, які надають перевагу не новим проектам і обличчям, а партіям і політикам із визначеними цінностями. 

Заступник директора агентства політичного консалтингу «Перспектива» Назіп Хамітов наголошує, що чим ближче до дня виборів, тим менше громадян, які не визначилися: «Якщо ще 2 місяці тому третина виборців точно не знали, за кого голосувати, то за даними останнього опитування ця цифра зменшилася до 20%». І в останні тижні, не виключено, тенденція збережеться.

Слід зазначити, що на початку кампанії опозиційний виборець був схильний голосувати більше «проти» існуючої ситуації, ніж «за» побудову чогось нового, а тому йшов за протестними гаслами УДАРу та «Батьківщини». За півтора-два місяці кампанії він отримав час придивитися до ситуації, звикнути до навали політичної реклами та почав самостійно оглядатися в пошуках ближчих для себе партій – передовсім, із прогнозованою політичною поведінкою в контексті побудови якогось зрозумілого майбутнього. 

Так, для патріотичних виборців неприйнятною є невизначеність «Батьківщини» та УДАРу щодо «мовної проблеми», питань УПА, або ж, наприклад, голосування фракції УДАРу в столичній міськраді за перейменування вулиці Івана Мазепи у Києві на «Лаврську», яке фактично відбулося на прохання Московського патріарха Кіріла. Чи спільні голосування у 2008 році представників нинішньої об’єднаної опозиції з Партією регіонів. А поміркована патріотична частина електорату часом не сприймає занадто радикальної позиції «Свободи».

Прогнозуючи зміни рейтингових конфігурацій, Борис Сагалаков зазначає, що “кардинально за цей місяць у великих політичних сил великих зрушень уже не буде”. «Чому так відбувається? Причина в тому, що стратегія компанії, яку повели Партія регіонів і «Батьківщина», побудовані на деструктивні, а тому рейтинги цих політичних сил не зростають», - каже експерт.

Натомість, за його словами, “вирішуватиметься доля партій зони ризику” - Королевської, “Свободи” і “Нашої України”.  Він також зазначив, що свої корективи вносить явка, і, «безумовно, рейтинг цих партій серед виборців, що прийдуть на вибори, вищий, ніж серед усіх опитаних». Слід зазначити, що вже сьогодні, за результатами двох інших згаданих досліджень, серед тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці, "Свободу" готові підтримати від 4,7% до 5,4%, «Нашу Україну» - від 4,1% до 4,5% виборців.

Результати досліджень свідчать, що нині українці потребують ґрунтовних змін, проте багатьох лякає перспектива політичної війни. Тому прагматичні політичні сили можуть сподіватися на хороший результат. Крім того, на думку експертів, в «Нашої України», на відміну від інших політичних партій, існує ще не задіяний значний електоральний резерв, тоді як більшість політсил уже досягли свого електорального максимуму.

Прес-служба політичної партії "Наша Україна"
Закарпатська обласна організація Української народної партії, Закарпаття онлайн.Політичні партії
07 жовтня 2012р.

Теги: Наша Україна, результатати опитувань, праві

Коментарі

Сергій 2012-10-12 / 14:18:20
Українці за Нашу Україну!

Андрій 2012-10-10 / 15:16:07
Иван 2012-10-10 / 00:41:03
Полностью согласен с ВИКТОРОМ ЮЩЕНКО.Он терпел долго ее повседневную клевету на него, пока в декабре накануне президентских выборов у него терпение не лопнуло - только поздно, долго он ей прощал, нужно было раньше людям открыть глаза на нее. вона и враги независимой Украины завидовали ему, его успешности, красивой внешности. А насчет парламентских выборов - так она вообще коварно поступила. Агитировала за нее голосовать, а не за НАШУ УКРАИНУ, объясняя это тем, что, мол, Виктор Ющенко и так находится у власти, президентом является, то нужно за ее партию голосовать, чтоб своих в парламенте было больше. И я тоже зомбировался ею. И голосовал за БЮТ. Грешен, каюсь. А она так подло потом развернула против него свою грязную деятельность! Настоящая гадюка, змея подколодная!
+++
100%

Иван 2012-10-10 / 00:41:03
Полностью согласен с ВИКТОРОМ ЮЩЕНКО.Он терпел долго ее повседневную клевету на него, пока в декабре накануне президентских выборов у него терпение не лопнуло - только поздно, долго он ей прощал, нужно было раньше людям открыть глаза на нее. вона и враги независимой Украины завидовали ему, его успешности, красивой внешности. А насчет парламентских выборов - так она вообще коварно поступила. Агитировала за нее голосовать, а не за НАШУ УКРАИНУ, объясняя это тем, что, мол, Виктор Ющенко и так находится у власти, президентом является, то нужно за ее партию голосовать, чтоб своих в парламенте было больше. И я тоже зомбировался ею. И голосовал за БЮТ. Грешен, каюсь. А она так подло потом развернула против него свою грязную деятельность! Настоящая гадюка, змея подколодная!

Андрій 2012-10-08 / 20:04:47
Добре, що Ющенко йде на вибори! Буде за кого голосувати!

мася 2012-10-08 / 15:47:58
Ющенко наші гроші не крав!!!!!ви всі лиш знаєте на Ющенка гнати, стали б ви всі на 1 день Президентом...... а гроші крала Юля, за шо вона тепер і сидить.... бо я Юля стала премєром, от почалися в Україні проблеми..... Юля грабує народ так, де ніхто не може це зробити.... так коли ГРИП був, який цирк зробила, а шо кожного року грипом люди не хворіють?
Ющенко -ТАК!!!!

Сергій 2012-10-08 / 13:00:37
Тільки Ющенко та Наша Україна!

/ 22В Ужгороді пройшла об'єднавча конференція закарпатських УНП і РУХу
/ 9Закарпатці взяли участь в об’єднавчому з’їзді УНП та НРУ
/ 1Івана Габора втретє обрано головою Закарпатської УНП
/ 2Закарпатська УНП вимагає від правоохоронців захистити підприємців Тячівщини
/ 2Всі ці роки я без зрад сповідую одні цінності, і вони потребують вашого політичного захисту – звернення Віктора Ющенка
/ 1«Кожен голос має бути покладено на терези здорових цінностей і справжніх змін» – Віктор Ющенко
/ 3"Велика місія українців полягає в тому, щоб прийти на вибори" - Віктор Ющенко
/ 3«Наша Україна» закликає Об’єднану опозицію чітко визначити свою позицію щодо «московської газової угоди» – «найбільш збиткової за всю історію України»
/ 2«Наша Україна» закликає виборців не дати вкрасти свій голос
/ 2Висока явка виборців завадить фальсифікаціям – Віктор Ющенко
/ 1"Зарплата 1000 євро уже завтра. Тоді кажіть чесно, що батон при вашій фантазії коштуватиме 10 євро" - Ванникова
/ 4«Батьківщина» і «Удар»: «Пропало все!» – Ірина Ванникова
/ 4Уряд посилив залежність України від російських «ядерних» технологій – Юрій Костенко
/ 1Влада для політичної дискусії використовує тему «валити на попередника», – Віктор Ющенко
/ 4Парламент у нинішньому вигляді не зможе повторити грузинський досвід боротьби з корупцією – Віктор Ющенко
/ 1Віктор Ющенко назвав основні кроки «Нашої України» в парламенті
/ 4Дорогі українці! Дорогі вояки УПА!
/ 4Політичні проекти без ідеологій перетворять парламент на фабрику «тушок»
/ 3Рейтинг «Нашої України» зростає – опитування Всеукраїнської соціологічної служби
/ 1Нашоукраїнці таки-прагнуть люструвати КДБістів
/ 6"Наша Україна" впритул наблизилася до прохідного бар'єру
/ 4Костенко вважає, що зняття мораторію сприятиме земельним спекуляціям
/ 9Віктор Ющенко: “Нам треба обирати новий курс держави”
/ 4Депутати Великобезнянської райради лобіюють будівництво каскаду ГЕС
/ 7«Наша Україна» заявляє, що ОВК №68 порушує процедуру жеребкування
» Всі записи