Ужгород: роздвоєння опозиції

На Закарпатті напередодні виборів із оголошенням кандидатів склалась дещо нестандартна ситуація. Так, об’єднана опозиція офіційним кандидатом по виборчому одномандатному округу №68 (Ужгород і Ужгородський район) визначила заступника голови Закарпатської обласної ради, представника партії «Батьківщина» Андрія Сербайла. Паралельно з тим, свою кандидатуру на вибори до Верховної Ради як самовисуванець по тому ж округу зареєстрував відомий в області ресторатор, гуморист і громадський діяч Павло Чучка, який до міськради потрапив під прапорами тієї ж «Батьківщини».

Ужгород: роздвоєння опозиції

Таким чином, на вибори до парламенту по суті від однієї політичної сили йтимуть два представники, один з яких був проголошений офіційним кандидатом, інший – прийнявши рішення балотуватись самостійно.

Більше того, ряд представників ужгородського осередку «Батьківщини» вже звернулись до всіх опозиційних сил і громадських організацій із закликом підтримати на майбутніх виборах саме кандидатуру Павла Чучки.

Чи може ситуація, що склалась, кардинально вплинути на перебіг передвиборчої кампанії і на результати власне виборів? Чим продиктоване рішення Павла Чучки йти кандидатом на вибори шляхом самовисунення? Як сприймається цей його крок членами регіонального осередку об’єднаної опозиції і власне офіційним кандидатом Андрієм Сербайлом? На ці питання ми попросили відповісти «головних дійових осіб», а також експерта-політолога.

Офіційний кандидат від об’єднаної опозиції Андрій Сербайло у коментарі кореспонденту Закарпаття онлайн у цьому зв’язку висловив думку, що самовисунення Павла Чучки кандидатом на вибори – ніщо інше, як застосування передвиборчих технологій. «Павло Чучка, як і будь-який громадянин, має право висуватися, обиратися і бути обраним. Але в даному випадку мені здається, що це застосування виборчих технологій, направлених на те, щоб розколоти опозиційні сили і таким чином створити певні проблеми», – зазначив Андрій Сербайло. При цьому припустив, що на результати виборів ситуація, що склалась, свій вплив може мати: «Все може бути, але час розставить все по своїх місцях. Враховуючи кількість зареєстрованих кандидатів, рахунок може йти на одиниці голосів і для мене кожен голос важливий. І я сподіваюсь на мудрість нашого виборця і на мудрість тих кандидатів, які називають себе опозиційними».

Павло Чучка, відповідаючи на запитання, чому він прийняв рішення йти самовисуванцем на вибори і чого від них очікує, відповів: «Вирішив балотуватися, коли побачив соціологічні настрої по місту в кінці січня-на початку лютого: тоді я був на першому місці, на другому – Ратушняк, потім – Смоланка. І це було відправною точкою. Ще й до того думку йти на вибори навіювали «сватачі» з Києва від різних демократичних партій. Перший приїхав Костенко, Анатолій Гриценко приїжджав, пропонував. Було 4 чи 5 відповідних пропозицій – знаючи рейтинги, вони шукали собі кандидата.

Відносно того, що КОД (Комітет опору диктатурі – авт.) має тут свого офіційного мажоритарника Сербайла… Шкода, що погано працює служба координування об’єднаної опозиції, соціологія працює не так, як би мала. Бо ж ми будемо поборювати одне одного по Ужгородському округу, хоч і в різних «вагових категоріях». Повторюється випадок виборів 2002 року, коли офіційно «Батьківщина» висунула Михайла Мартина, а Чучка йшов як самовисуванець на виборах мера Ужгорода. І Мартин дійсно тоді відібрав від мене 700 голосів, яких мені таки бракувало. Зараз Ростислав Буланов, Павло Чучка, Андрій Сербайло можуть бити себе в груди і переконувати один одного і всіх ужгородців, хто із них більший опозиціонер. Але мусять враховувати думку оточуючих, суспільства, в якому живуть. Хто враховує? Я враховую, і це також один із моментів, чому я пішов на вибори».

Керівник регіонального виборчого штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» у Закарпатській області Валерій Лунченко, своєю чергою, повідомив: представники опозиції, які зареєстрували свою кандидатуру на вибори шляхом самовисунення, розцінюються як учасники виборчого процесу провладної партії. «Всі кандидатури, які не узгоджені з об’єднаною опозицією, розцінюються як учасники виборчого процесу провладної партії. Аналогічна наша позиція і по кандидатурі Павла Чучки: йти на вибори – це його особисте рішення і його право, однак, у нас є свій кандидат, якого ми і підтримуватимемо. За тих же, хто пішов як самовисуванці, ми не можемо нести відповідальність і підтримку не забезпечуватимемо», – повідомив Валерій Лунченко.

Передвиборча кампанія ще тільки стартувала, а сюрпризи маємо вже на початку. Наприклад, Павло Чучка, член фракції «Батьківщина» в міській раді, вирішив йти на вибори самовисуванцем, поруч з офіційним представником цієї партії в окрузі Андрієм Сербайлом.  Такий крок Павла Чучки «принципово на виборах ніяк не відобразиться, – вважає політолог Віктор Пащенко. – Я навіть припускаю, що це просто спекуляції, причому навіть не політиків, а місцевих апаратників, та ще місцевих «горе-активістів», як я їх називаю». За словами політолога, заклики осередку «Батьківщини» у міськраді – також проста спекуляція словами, вони, каже Віктор Пащенко, не відіграють практично ніякої ролі в передвиборчих перегонах. «Насправді, ситуація дуже проста: від «Батьківщини» йде Сербайло, Чучка йде як самовисуванець, а значить, партія фактичною підтримкою на користь Чучки не займатиметься. Хоча політична організація допомагає реально – не закликами, а організаційно, фінансово, ресурсом інтелектуальним чи моральним», – розповів політолог. При цьому зауважив, що в принципі рейтинг партії і рейтинг особистий практично неспівставні: формальна приналежність, від якої партії той чи інший кандидат висувається, суттєво на популярності не відбивається. У цьому разі електорат більше орієнтується на прізвище кандидата і своє до нього ставлення.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

17 серпня 2012р.

Теги: Чучка, опозиція, Сербайло, Лунченко, Пащенко

Коментарі

міський 2012-08-21 / 07:47:46
Правильно в депутати треба висувати людей, які йдуть туди не задня збагачення, а для того щоб творити закони та навести порядок в цій бардачній державі. Голосуйме за прокурора Стратюка.

виборець 2012-08-20 / 08:14:33
Полковника Стратюка в депутати.
Він візьметься за злодійню ужгородську.
А як грамотний юрист буде нормальні закони приймати.

Йони 2012-08-19 / 23:55:17

Хамство. Вчіться спілкуватись цивілізовано. Коментар видалено. Адмін

виборець 2012-08-19 / 22:07:27
Амбіції треба вгамувати в першу чергу тим політикам, які не мають жодних шансів на перемогу. Мова йде насамперед про Сербайла, в перспективи якого не вірить ніхто, навіть ті, хто на форумі створює враження гарячої народної підтримки цього шановного кандидата. Звичайно, опозиція, висунувши Сербайла, буде тепер кричати на кожному кроці, що Чучка - кандидат від влади. Але хто їм заважав, неваловшним, висунути того ж Чучку - справді рейтингового кандидата - і працювати на перемогу, а не просто відбувати роль? І що мав робити Чучка, в якого є реальний рейтинг і який реально хоче і може щось змінити (хоч трохи)? Сидіти і дивитись, як опозиція зливає округ регіоналам чи ЄЦу? Все правильно робить Чучка і якщо це комусь з нашої опозиції не подобається, то це їхні проблеми.

патріот 2012-08-19 / 17:16:12
Розум є у всіх (Сербайло, Чучка, Буланов, Жолтані), але амбіції вони б повинні свої вгамувати.

ужгородець 2012-08-19 / 17:10:06
Чоловіче божий де ти бачив розум у наших закарпатських політиків, а тим більш у тих, що стали в чергу до корита.
Я ні разу не бачив наших висуванців на трибуні Верховної Ради. Вічно ми вибераємо якихось баранів.

патріот 2012-08-19 / 16:36:31
Я сподіваюся ще, що у всіхвисуванців опозиціонерів хватить розму сісти за стіл переговорів (відкрито) і домовитися, зробити незалежен рейтингове опитування і визначитися.

БРАТАН 2012-08-19 / 10:53:36
ДАЙОШ РАТУШНЯКА

Вова 2012-08-19 / 08:01:57
Чучка буде у ВР так само робити, як з щадейом у міській раді, він вроді опозиція, але килава якась, вони ж привели до влади ПРогорелова, а Буланов взагалі відкрито за прогорелова агітував.

Федір 2012-08-19 / 00:48:28
Вікторія, не лукавте, Кеменяш не збирався висувати Щадея, мова йшла про Солонтая. Просто Сєня з Турчиновим вирішили злити Ужгород ригам, як вони зробили багато-де по Україні, і поставили на виграшний округ абсолютно непрохідного кандидата. Так само ці мудаки, аби випадково не виграти Хуст, відправили туди ужгородського парашутиста. В результаті з шести округів є лише один реальний мажоритарник - Кеменяш.

Владимир 2012-08-18 / 21:25:26
"Собака лает, а караван идет". Андрей Андреевич, все будет хорошо. Мы за Вас.

Человерт 2012-08-18 / 20:31:47
Статья "роздвоєння опозиції" а фотка на пять лиц))

Вікторія 2012-08-18 / 19:45:11
Федір, а вас ніхто й не просить агітувати за Сербайла. Вам простіше було б за Щадея агітувати, якого Кеменяш хотів висунути від Батьківщини, правда?

Федір 2012-08-18 / 19:27:24
Сербайло опозиціонер? Не смішіть мої тапочки... Обласні Батьківщина і ФЗ не збиралися висувати його кандидатом. Приїхав Томенко і всіх поставив перед фактом- кандидат Сербайло. Най тепирь Томенко йде та агітує за свого друга-комсомольця

ага 2012-08-18 / 18:20:01
Химинцю ви ніколи не повернетеся. Ваша лебедина пісня уже відспівана.
А у Верховну Раду обирати треба не тих у кого бабла повно щоб заробили ще більше, а тих у кого є мізки щоб закони творити.
Щось не дуже памятаю, щоб депутати від Закарпаття колись із трибуни парламенту виступали, ну окрім драчуна Шуфрича. А то повибираємо баранів, а потім ся чудуємо чому в державі бардак.
Аржевітін та Мушак живуть у Киеві, так чому їх повинні вибирати закарпатці.

до Русин 2012-08-18 / 17:33:58
Шановний, громада буде обирати представника від округу в законотворчий орган влади. І до чого тут негатив чи позитив? Якщо керуватися тільки цими критеріями то ні один із кандидатів не пройде. А за Вашими критеріями так Чучка взагалі ідеал прямо, інші і поряд не стоять. Нам потрібна людина, яка буде займатись політикою і законотворчою діяльністю. Я, наприклад, аж ніяк не уявляю Чучку в цій ролі. І хоч абсолютно згодний, що людина він порядна. Як на мене, цього аж ніяк не достатньо.

Химинець 2012-08-18 / 17:19:45
Ми ще обовязково повернемося.

ага 2012-08-18 / 16:44:59
Не зрозумів ? Та порушив Стратюк відносно вас купу кримінальних справ. І то нічого, що ви за бабло добилися закриття їх переважної більшості, але ужгородці зрозуміли хто ви є, і на виборах мера Ужгорода вас постили побоку.

Химинець 2012-08-18 / 12:28:09
Не зрозумів в якому смислі, і до чого там Стратюк.

ага 2012-08-18 / 07:30:53
Та завдяки Стратюку ви пане Химинець опинилися за межами мерії.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини