За здоров’ям – на коня!

Іпотерапія – спосіб вирішення багатьох проблем організму в Мукачівському клубі аматорів верхової їзди та іпотерапії

За здоров’ям – на коня!

 

Здоров’я людини – це дар, яким наділяє її природа від моменту зачаття і до останнього подиху. Нехтувати ним або ж ставитись до нього недбало – означає не жити в гармонії з природою, а навпаки, скорочувати собі віку, причому робити це  свідомо, часом навіть не розуміючи, чому стан нашого організму помітно погіршується, хоча ми, начебто, намагаємось робити все можливе, аби його підтримати...

Один із дієвих способів допомогти власному організму природнім шляхом – іпотерапія (від грецьк. hippos — кінь та Θεραπεία – лікування).

Лікувальні властивості і вплив біополя через м’язові імпульси коня на організм людини з давніх часів був і залишається незамінним засобом зцілення хвороб хребта, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів, центральної нервової системи, захворювань різної етіології та ступеню складності, крім того, таким способом впливу на організм може користуватись також цілком здорова людина, без фізичних вад, для профілактики різноманітних захворювань.

Кінь – це потужний стимулюючий засіб, джерело енергії, яка дає людині масу корисних і приємних відчуттів. Температура тіла коня є вищою від людської температури тіла на 2-2.5 градуси, і за рахунок цього зігріваючого ефекту з додаванням дії імпульсів біополя коня відбувається його безпосередній вплив на людський організм, і, як наслідок – лікувальний ефект.

Можливість  такого лікування для всіх бажаючих існує в Мукачеві з 1996 року, а саме – протягом 16-ти років в клубі аматорів верхової їзди та іпотерапії.

Ініціатором та засновником клубу є Тиберій Лазар – людина, що протягом всього життя, завдяки любові до коней, робить добру справу і залучає до цього інших. Хобі Тиберія в свій час вплинуло на членів його родини – доньку Корнелію та сина Тиберія-молодшого, які, наслідуючи приклад батька, також працюють в клубі інструкторами верхової їзди, займаючись з хворими дітьми, що потребують допомоги.

Клуб знаходиться на території, яку арендують для здійснення цієї прекрасної справи – допомоги людям, які в ній мають суттєву потребу. Працює він протягом року майже весь час, за винятком періодів сильних дощів чи морозів.

Початок клубу дала найстарша серед інших кобила на ім’я Ластівка, з якої все і почалося. Далі кількість коней поступово збільшувалася, з’явились на світ Шелла, Багіра, Клінтон, Герда та інші. Зараз в клубі є 9 коней, догляд за якими здійснюється власними силами та фінансуванням. Загалом, послугами клубу користуються близько 20-ти його членів – від дітей до дорослих, отже, всі, хто любить коней і має бажання з ними спілкуватися засобами іпотерапії, має таку чудову і потрібну можливість в місті над Латорицею.

Цікаво і важливо, що Тиберій-старший за фахом – водій, але, не зважаючи на це, реалізує себе в такому цікавому і корисному хобі. Для нього іпотерапія – це і природнє явище,  і спосіб вирішення багатьох проблем зі здоров’ям, адже вона відбувається без жодних втручань медичних засобів.  В свій час, протягом 2.5 місяців в Німеччині (Потсдам) Тиберій вивчав основи методику верхової їзди та іпотерапії, основи конярства. Для нього і його родини це – не лише хобі, а й спосіб життя, справжнє покликання, і без цього він себе просто не уявляє. Він переконаний, що верхова їзда – це і хобі, і активний відпочинок,  і вид спорту, і лікувальна фізкультура, та насамперед – любов до тварин, вираження своїх емоцій, творчий процес який потрібно просто відчути… Завдяки іпотерапії, як розповідає Тиберій, не хворіє його сім’я, багато позитиву створює в своєму оточенні. Та потрібно також не забувати, що ці прекрасні тварини потребують належного догляду, а це – щоденна нелегка праця. І звичайно, клуб міг би піднятись на більш вищий  щабель у багатьох відношеннях, якби ним зацікавились спонсори і підтримали таку хорошу потрібну справу, адже надія на власні сили, безперечно, не завжди здатна себе оправдати.   

Результати лікування в переважній більшості випадів є позитивними, інакше бути не може – іпотерапія робить свою справу досконало, адже фактично працює тут сама природа.

Цілющі властивості організму коня можна прирівняти до властивостей дельфіна і слона, вони приблизно знаходяться нарівні. Та можливість лікуватись енергетикою саме коня є більш доступною для нашої місцевості, а відтак – більш продуктивною. Коні – дуже сильні психологи, розумні істоти, тому їх не слід боятися, натомість їх треба просто любити.

Тиберій переконаний, що любов до тварин здатна зцілювати не лише тіло, а й душу людини, що також прагне позитиву у багатьох його проявах. Він любить свою роботу-хобі, захоплений своєю благородною справою і захоплює нею інших. Отримує емоційно-фізичне задоволення від процесу верхової їзди і ні з чим незрівнянний лікувальний ефект, що дає за себе знати повсякчас.

Побажання його зовсім прості і зрозумілі:

 «Любіть тварин і будьте в гармонії з природою. Тільки тоді ви зможете по-справжньому відчути себе частинкою цієї природи, а здоров’я від того буде лише міцнішим..»

Всі бажаючі відвідувати клуб аматорів верхової їзди та іпотерапії можуть звертатися за адресою:

м. Мукачево, вул. Менделєєва, 3

контактні тел.:

0502111888 (Тиберій)

0505608810 (Корнелія)

Email:  korneliya.lazar@mail.ru

 

Маряна Лиховид, музикознавець, член клубу, для Закарпаття онлайн

15 серпня 2012р.

Теги: іпотерапія, коні, верховий

Коментарі

Іван 2013-07-12 / 15:54:01
Висловлюю подяку сім`і Лазар за те, чим вони займаються!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини