Вибори в угорському контексті: Ковач не вірить в перемогу Гайдоша і сподівається на власну

Обидва представника угорської громади Закарпаття – від двох непримиримих організацій UMDSZ (Іштван Гайдош) та KMKSZ (Міклош Ковач), що перед кожними виборами успішно «трансформуються» у політичні партії – знову ризикують не потрапити до лав українського парламенту.

Вибори в угорському контексті: Ковач не вірить в перемогу Гайдоша і сподівається на власну

 

Міський голова Берегова Іштван Гайдош офіційно домовився з Партією регіонів про підтримку їхнього кандидата, що йде по «угорському» мажоритарному округу і отримав 74-е місце у списку. А Міклош Ковач вирішив вступити у бій з «важковаговиками» – головою облради Іваном Балогою (Єдиний Центр) та заступником «губернатора» Іваном Бушком (Партія регіонів). І цей бій обіцяє бути досить запеклим. Звісно, якщо хтось з претендентів на мандат завчасно не зійде з дистанції...

З 1994 до 2002 року представники закарпатської угорської громади потрапляли до Верховної Ради. У 1994-му це був Микола Товт, у 1998-му – Міклош Ковач, у 2002-му – Іштван Гайдош. Слід зазначити, що на парламентських виборах 1998 року Центральною виборчою комісією був створений 72 виборчий округ з центром у Берегові, більшість виборців у якому є саме угорці. Цього року при формуванні мажоритарних округів угорський електорат Закарпаття практично «розпорошили» між чотирма округами. Вочевидь, що це було зроблено на руку кандидатам-представникам від Партії регіонів.

Але Міклош Ковач не втрачає надії. Зокрема, 21 липня у Вілоку голова KMKSZ в черговий раз висловив жаль з того приводу, що ЦВК не надало дозволу для організації угорського виборчого округу на Закарпатті. Однак порадив угорцям не впадати у відчай і закликав «діяти так, аби нам не було соромно перед нащадками».

Утім, вступаючи у боротьбу за парламентське крісло, він усвідомлює, що проти нього, можлив, будуть застосовані також і «брудні» технології. Міклош Ковач добре пам'ятає вибори-2002. Тоді голосування на деяких дільницях округу було визнане недійсним, також поразку представника KMKSZ зумовило балотування його «двійника» фермера М.І. Ковача, який набрав 8,04 % голосів виборців. Що і вплинуло на кінцеві результати.

Тому в нинішній боротьбі за мандат виключати присутність «двійників» також не варто. При чому не лише Ковача, а й Балоги та Бушка. За кожним із кандидатів стоять власний електорат, партійні та фінансові ресурси, хоча соціологія показує відчутну перевагу кандидата від Єдиного Центру, – тому боротьба скоріш за все буде йти буквально за кожний голос.  

Нещодавно Міклош Ковач, виступаючи на конференції KMKSZ, досить скептично висловився щодо практичної імплементації у життя так званого «Закону про мову».  Оскільки цей закон, на його думку, не буде пристосований до повсякденного життя. 

«Я привітаю цей закон лише тоді, коли побачу, що у прокуратурі та суді будуть шукати угорськомовних співробітників для відновлення паритету», – зазначив він. Також Міклош Ковач сказав, що політична ситуація на Закарпатті ускладнюється стосунками між Єдиним Центром та Партією регіонів, між якими наразі «ні війни, ні миру». Однак сподівається на те, що їхні протилежні погляди нададуть шанси саме представнику KMKSZ пройти в український парламент.

Міклош Ковач визнав, що KMKSZ також пропонували місце у 6-ому десятку партійного списку (вочевидь, Партії регіонів), однак  керівництво угорської партії від такої пропозиції відмовилося.  І висловив сумнів щодо проходження у парламент Іштвана Гайдоша, оскільки 74 номер у Партії регіонів може виявитися «непрохідним». На думку Міклоша Ковача, інформація про факти корупції (з боку міської влади міста. – авт.) щодо будівництва аквапарку в Берегові вказують на те, що лідер UMDSZ нині дуже потребує будь-якої підтримки  українського уряду.  Тому Міклош Ковач вважає, що боротися за крісло в парламенті слід, адже «хто не бере участі – той не перемагає».  

Тим паче, 17 серпня на Іштвана Гайдоша чекає чергове випробування: на цей день призначено сесію міської ради. А там, згідно судового рішення, має розглядатися питання про недовіру міському голові. Тому інтрига в «угорському» окрузі лише набиратиме обертів.  

Але на думку українського видання «Коментарі» – питання хто переможе в 73-му окрузі залежить від того, кого буде визнано у краї «більшою владою» – Балогу або Ледиду. Так само було на місцевих виборах. А угорці, як зазначає видання, «як і раніше залишаться розколотими, що, безсумнівно, дозволить перемогти Балозі».

Однак наразі жоден з місцевих аналітиків не може дати чіткий прогноз: хто все-таки переможе у 73-му виборчому окрузі.

Іван Романчук, Мукачево.net

11 серпня 2012р.

Теги: угорський, Ковач, Гайдош

Коментарі

Це я 2012-08-13 / 10:14:16
При потребі він може стати і свободівцем.

медведик 2012-08-12 / 11:55:18
а стьопа гайош вже не сдпу?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини