На Мукачівщині пройшли Чемпіонат та чергові етапи Кубка України з МТВО (ФОТО)

У Мукачівському районі Закарпатської області пройшли Чемпіонат та чергові етапи Кубка України з МТВО (Mountain bike orienteering – спортивне орієнтування на велосипедах).

На Мукачівщині пройшли Чемпіонат та чергові етапи Кубка України з МТВО (ФОТО)

Історія: велоорієнтування є наймолодшим з чотирьох видів спортивного орієнтування, розвитком яких опікується IOF (Міжнародна федерація спортивного орієнтування). З’явився цей вид спорту наприкінці 80-років минулого сторіччя у середовищі прихильників MTB-гонок та спортивного орієнтування. З 90-років він переживає у Європі, Південній Америці та Австралії справжній бум. Для прикладу, у маленькій Чехії щотижневі змагання збирають до тисячі учасників! З 1998 року проводиться Європейський Кубок; з 1999 – Кубок  світу, 2002-го у Франції пройшов перший чемпіонат світу; 2006-го у Польщі – перший чемпіонат Європи. В Україні регулярні національні чемпіонати проводяться з 2004 року, у 2008 з цим видом вперше познайомилися на Закарпатті. Лідером у просуванні нового спорту на Закарпатті є обласний центр туризму і спорту учнівської молоді (директор Володимир Чепа), при якому працюють спортклуби “Банзай-Ра” (тренери Олексій Жданович та Ференц Гутлебет), “Кам’яниця” (тренер Сергій Готра) та мукачівський “Товариш” (тренери Ніна Расчупкіна та Олександр Цепурдей).

Правила змагань: завданням спортсмена є, за допомогою високоточної карти та компасу, подолати трасу, що прокладена незнайомою місцевістю. На дистанцію О‘байкери уходять з інтервального старту – через 2-3 хвилини один після одного. Учасники повинні за найменший час відвідати у заданій послідовності контрольні пункти, що вказані на мапі.
Довжину дистанції визначають за прямими лініями по карті, але реальна завжди є у півтора-два рази більшою: адже кращі дороги не завжди йдуть у потрібному напрямку і часто доводиться
накручувати кілометри, об’їжджаючи гори, озера та яри… Всі шляхи на карті вказано у відповідності до їх швидкісних характеристик, тож спортсмени,  мають змогу самостійно визначити самий швидкий з кількох можливих варіантів маршруту. Складність полягає у тому, щоби, їдучи на максимальній швидкості незнайомою і далеко не рівною дорогою, зуміти проаналізувати всі переваги обраного варіанту шляху, а потім без помилок реалізувати його – ціною вашої неуважності можуть стати зайві кілометри.
У MBTO дисципліни розрізняють за часом подолання дистанції. Найкоротшу – спринт – переможці долають за 20 хвилин,  найскладнішу – так звану подовжену – понад дві години.
Чемпіонські звання в Україні розігруються у всіх дисциплінах, що передбачені міжнародними Правилами, також проводиться 14-туровий Кубок країни.

Цифри і факти
мукачівськогочемпіонату.

На протязі трьох днів були розіграні нагороди у чотирьох видах програми: на короткій дистанції на Чернечій горі в Мукачеві, у спринті (в центрі Бобовище) та на середній дистанції , що пролягала навколо сел Балашовці та Грибівці, і на 40-кілометровій трасі, що складалася з двох кіл від Мукачева до Шенборна, під час проходження яких учасники по кілька разів долали стрімкі пагорби в районі військового полігону. Нагороди розігрувалися у 3-х вікових категоріях: у класі майстрів, а також серед юнаків і дівчат не старших 17 та до 14 років. З чотирьох карт, що використовувалися на цих змаганнях, дві були створені спеціально під цей чемпіонат.  

Було і буде:

В категорії майстрів по дві золоті нагороди вибороли ужгородець Олексій Жданович (коротка дистанція та спринт) та киянин Артем Стрижак (середня та подовжена дистанції). Вдало виступили в цій категорії і закарпатські юніори: мукачівець Олександр Касьянов здобув срібло на подовженій (третім призером тут став його одноклубник по СК Товариш” Василь Морозов) та бронзу на короткій дистанціях, а в активі ужгородця Олександра Зубенка бронзові медалі за треті місця у спринті і на середній трасі.

У жіночих змаганнях все золото та срібло поділили між собою мукачівка Наталія Шозда та Віра Жданович з обласного центру. Наталія фінішувала першою на короткій і середній дистанціях, Віра – у спринті та на подовженій. Бронзові медалі вибороли харків’янки Ганна Варшавська (коротка дистанція) та Наталія Новикова (середня і подовжена), і донька Віри – Олександра Жданович (спринт).   

У молодіжних заїздах найчастіше першими фінішували Дмитро Гаршанін з Великих Лучок та мукачівка Олександра Золтан (у кожного по три золоті та одній срібній медалі). Крім них із закарпатців призерами в категорії 17-річних були Сергій Хойдра з СК Кам’яниця”,ужгородці Володимир Козловський, Каріна Шмітко, Марія Гафенко та Крістіан Товт (всі – СК ”Банзай-Ра”).

В змаганнях серед наймолодших юнаків абсолютним чемпіоном став представник СК Товариш Владислав Французов (переміг на всіх дистанціях), його одноклубник Артур Сватко зібрав все срібло, а бронзові нагороди розібрали бобовищенець Мирослав Гонак (дві) та ужгородці Денис Мартинов та Дмитро Качур. Найбільш вдало серед дівчат виступили мукачівка Анастасія Моїсеєва (по дві золоті та срібні медалі), ужгородки Іванна Власик і Діана Сотмарі, та бобовищенка Наталія Мішкулинець.

За підсумками чемпіонату сформовано збірну команду України, яка з 20 до 25 серпня в угорському місті Веспрем прийматиме участь у 10-му чемпіонаті світу з МТВО.

Фінальна частина українського кубку проходитиме з 7 до 10 вересня у Харкові.

Олександр Цепурдей, голова тренради МТВО Федерації спортивного орієнтування України, для Закарпаття онлайн

10 серпня 2012р.

Теги: орієнтування. велосипед, чемпіонат

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини